Nations League
Becker enige topspeler bij debuut Aron Winter als coach van Suriname
Aron Winter is donderdagavond voor het eerst officieel bondscoach van Suriname, tegen Mexico. Hij moet afwachten welke profs uit Europa hij kan opstellen.
Alleen bij een overwinning met meer dan drie goals verschil op Mexico donderdagavond in Paramaribo maakt het Surinaams nationaal elftal nog kans op de finaleronde van de Nations League. Maar geen Surinamer die in dat sprookje gelooft. Achter de schermen was het, zoals wel vaker, spannender.
Tekende Aron Winter één dag voor de wedstrijd eindelijk een contract als nieuwe bondscoach? Daar zag het woensdag wel naar uit. In september vorig jaar was de 84-voudig Oranje-international de voorlopige opvolger van de naar China vertrokken Stanley Menzo. Sindsdien was Winter in gesprek met de Surinaamse voetbalbond (SVB) over een langere verbintenis. “Vergis je niet”, zegt SVB-voorzitter John Krishnadath, “Aron doet het niet voor niets”. Winter zelf: “Het komt zeker goed, er moeten alleen nog een paar details in orde worden gemaakt”.
Geen lijn te ontdekken in samenstellen selectie
Maar welke spelers kan hij opstellen? Dat is altijd de vraag. Sinds eind 2019 mogen buitenlandse profs zonder Surinaamse nationaliteit, maar mét Surinaamse (groot)ouders voor het land uitkomen. Inmiddels maakten ongeveer 25 gerenommeerde Suriprofs als Kelvin Leerdam, Diego Biseswar, Warner Hahn, Ridgeciano Haps, Tjaronn Chery en Sheraldo Becker hun debuut. Maar een vaste lijn valt nog niet te ontdekken in het samenstellen van de selectie.
Dat heeft alles te maken met het beleid van de SVB. Na het ontslag van Dean Gorré in 2021 trok de bond een halfjaar uit om Menzo aan te trekken, de aanstelling van Winter liet nog langer op zich wachten. In de tussenliggende periodes werd geen enkele interland gespeeld.
Mede daarom bleef het deze week onzeker wie op Zanderij uit het vliegtuig stapten voor de wedstrijd tegen Mexico. Verdediger Kenneth Paal (Queens Park Rangers) en spits Mitchell te Vrede (Al-Dhafra, VAE) hadden zich al afgemeld met blessures. Maandag haakten ook Haps (Genoa) en Chery (Maccabi Haifa) af, de laatste om privéredenen.
Doelman Hahn komt inmiddels uit in de Japanse J-League en vond drie dagen reistijd voor één interland te gortig. Al kan het ook zijn dat een retourticket vanuit Tokio de SVB-begroting te boven gaat.
Sheraldo Becker is de enige topspeler
Winter moet het tegen Mexico doen met aanvoerder Shaquille Pinas van het Zweedse Hammarby en reserves uit de eredivisie als Florian Jozefzoon (RKC), Damil Dankerlui (FC Groningen) en Calvin Mac-Intosch (SC Cambuur). Ook Biseswar zit tegenwoordig vooral op de bank bij het Griekse PAOK: hij kan hooguit een uur het Surinaamse spel verdelen.
Becker, de pijlsnelle aanvaller van het dit seizoen sterk presterende Union Berlin, is feitelijk de enige topspeler van Suriname, de nummer 139 van de Fifa-ranglijst. In de selectie zitten vier spelers uit de hoogste Surinaamse klasse, maar die krijgen vanwege het grote niveauverschil vermoedelijk geen speelminuten.
Een sprankje hoop is er wel. Mexico verschijnt mogelijk met een ‘Jong’-elftal (Onder 23) in het kleine Franklin Essedstadion. Misschien ook zorgt het publiek voor een passende entourage waarin ‘natio’ – de bijnaam van het nationale team – boven zichzelf uitstijgt. Met een bescheiden nederlaag tegen een toonaangevend voetballand valt nog te leven. Wordt het een afstraffing dan bestaat de kans dat meer potentiële Surinaamse internationals uit Europa bij voorbaat bedanken voor de eer.
Plaatsing voor het eindtoernooi om de Gold Cup wordt dan ook lastig. Daarvoor moeten nog twee extra kwalificatierondes in juni worden gespeeld. Het WK van 2026 is voor Suriname niet onhaalbaar, vanwege de uitbreiding naar 48 landen waarbij directe concurrenten Mexico, de VS en Canada als gastlanden automatisch zijn geplaatst. Aan Winter en de bond de taak een structurele aanpak van de grond te krijgen.
Lees ook:
Oud-doelman Stanley Menzo: ‘Als ik oerwoudgeluiden naar mijn hoofd kreeg, voelde ik me eenzaam ’
Voormalig Ajax-doelman Stanley Menzo (57) kreeg als een van de eerste zwarte keepers jarenlang oerwoudgeluiden, scheldwoorden en bananen naar zijn hoofd. Hij voelde zich vaak eenzaam. Hij vertelt er over in een interview met Trouw. ‘Als je zelf denkt dat je anders bent, beschouw je jezelf ook als een ander. Daar moet ik voor waken.’