Olympische Spelen
Beachvolleybalsters Stam en Schoon liggen in Tokio voor op schema: ‘Zonder corona hadden we geen schijn van kans gehad’
Het vizier stond op Parijs 2024, maar door corona is alles anders. Nu zijn de beachvolleybalsters Raïsa Schoon (19) en Katja Stam (22) er al bij in Tokio.
Tot hun eigen verbazing maken ze sinds afgelopen weekend deel uit van de grote olympische familie en lopen ze tussen onbekende en bekende sporters rond in het atletendorp. Een jaar geleden stonden Raïsa Schoon en Katja Stam er nog geen seconde bij stil dat ze erbij konden zijn in Tokio.
Immers: ze hadden destijds als nieuw beachvolleybalkoppel nog geen enkele internationale wedstrijd gespeeld. Schoon en Stam wilden eerst een jaar ervaring opdoen en spelplezier beleven. De extra tijd die het duo kreeg toen de Spelen werden uitgesteld na de uitbraak van de pandemie bleek echter precies genoeg om beslag te leggen op het laatste ticket voor Tokio. Daarin slaagden ze eind juni. “Zonder corona hadden we geen schijn van kans gehad.”
En nu willen ze in het zand van het Shiokazepark op het eiland Odaiba gaan verrassen, tussen al die gelouterde teams. Maar Schoon benadrukt dat ook op de Spelen speelplezier het uitgangspunt blijft. Feitelijk zijn ze als team nog in ontwikkeling.
Het stond in de sterren geschreven
Schoon en Stam zijn twee totaal verschillende speelsters. Ze zien het zelf als hun grote kracht. Schoon: “Ik ben 1 meter 74 en Katja is 1 meter 92. Ik ben daardoor wat meer voor het overzicht en ik kan sneller bij de grond komen, maar ik kan bijvoorbeeld de bal niet zo hard slaan als Katja.”
Ook de wijze waarop ze in het beachvolleybal terecht zijn gekomen, is totaal anders. Voor Schoon stond dat eigenlijk in de sterren geschreven. Haar moeder is Debora Kadijk, beachvolleybalster op de Spelen van 1996 en 2000. Zij werd coach van haar dochter. Toen die naar Den Haag verhuisde om op de Sportcampus Zuiderpark met de rest van de nationale selectie te gaan trainen, kwam ze onder de hoede van haar oom Richard de Kogel, ook oud-beachvolleyballer. Hij is de huidige bondscoach bij de vrouwen.
Stam begon met zaalvolleybal in haar geboorteplaats Emmen. Via een talentencentrum kwam ze terecht bij het beachvolleybal. Met de top van die sport was ze al wel veel eerder in aanraking gekomen. “Voor een project op de middelbare school zouden we voor KWF Kankerbestrijding naar de Mont Ventoux gaan. Vooraf kwam er een olympische atleet uit Emmen vertellen hoe het is om voor je doelen te gaan. Dat was Madelein Meppelink.”
Madelein Meppelink is tegenwoordig de trainingspartner van Schoon en Stam. Ze plaatste zich met Sanne Keizer al eerder voor Tokio. Dit worden haar derde Spelen als beachvolleybalster. Stam: “Ik heb nog ergens op zolder ook een foto liggen waarop ik heel trots met Madelein op de foto staat.”
De Duitsen werden al een keer verslagen
Op het olympisch kwalificatietoernooi eind juni in Scheveningen, waar ze in een play-off wonnen van het sterke duo Marleen van Iersel/Pleun Ypma, stelden Schoon en Stam een ticket voor Tokio veilig. Daar zullen zij het in de poule op moeten nemen tegen sterke tegenstanders. De Canadese wereldkampioenen Sarah Pavan en Melissa Humana-Paredes bijvoorbeeld, van wie ze al drie keer verloren, en de Europese kampioenen Julia Sude en Karla Borger uit Duitsland. Schoon: “Dat is zeker een grote uitdaging, maar we hebben het Duitse team in februari verslagen.”
Bondscoach De Kogel heeft wel vertrouwen in het duo. “We hopen op een plek bij de beste acht, daar zijn de meiden zeker toe in staat. Wat vaststaat is dat al hun tegenstanders allerminst tevreden zijn dat ze bij hen zijn ingeloot. Ze zijn voor hen bijzonder irritante concurrenten. En dat is een compliment.”
Lees ook:
Met koelvesten en klimaatkamers gaan Olympische sporters de hitte van Tokyo te lijf
Hoe bereiden topsporters zich voor op de heetste Olympische Spelen ooit? In de klimaatkamer op sportcentrum Papendal laten zij zich doormeten en adviseren.