Olympische Spelen

Basketbalpioniers zien missie stranden: ‘Maar hopelijk hebben we kids geïnspireerd’

Basketballer Dimeo Van der Horst probeert een tegenstander te passeren. Beeld AFP
Basketballer Dimeo Van der Horst probeert een tegenstander te passeren.Beeld AFP

Gepijnigd dropen vier grote, stoere basketballers dinsdag van het olympisch podium af. Dat ze de nieuwe 3x3-variant op de kaart hebben gezet in Nederland was nog even ondergeschikt aan de teleurstelling over de uitschakeling.

De ondergrond van het speelveld is betongrijs – alsof de olympische ontwerpers ervan wilden benadrukken dat het hier toch echt om een sport van de straat gaat. Het is een basketbalveldje dat zomaar ergens tussen twee flats in een buitenwijk van een middelgrote stad had kunnen liggen. Eén basket, snoeiharde muziek door de speakers en zes spelers die in razend tempo hun aanvallen op het bord afvuren. Dit is 3x3 basketbal, een sport die in razend tempo aan populariteit wint deze Spelen.

En Nederland is er aardig goed in. Toen een paar jaar geleden duidelijk werd dat deze vorm van basketbal olympisch zou worden, was Nederland er als de kippen bij om er fors in te investeren. Met succes: de mannen – Voorn, Slagter, Bekkering en Van der Horst – horen bij de wereldtop en hoopten in Tokio voor een verrassing te zorgen.

Na een goede start van het toernooi werd een druilerige dinsdag ze uiteindelijk fataal. Het oranje viertal – in de sport wordt continu doorgewisseld – begon de dag als nummer 2. Aan het einde van de dag dropen de basketballers teleurgesteld af nadat ze in de kwartfinale verloren van Rusland.

Met verwrongen gezichten meldden de vier zich vervolgens in de mixed-zone, waar ze behalve teleurstelling toch ook iets van trots etaleerden. “We hebben hier alles voor aan de kant gezet”, zei Jessey Voorn. “We hadden echt maar één doel en dat was een gouden medaille. Het was voor ons echt geen vakantie, we wilden hier iets neerzetten. Ik hoop dat dat toch is gelukt. Dat we kids hebben geïnspireerd om ook zo’n droom te hebben. Dit is een nieuwe sport, en daarmee is het mogelijk om de Olympische Spelen te halen.”

‘Wat wij hebben laten zien is broederschap’

Dat is een Nederlands team in het ‘normale’ basketbal op een groot veld nooit gelukt. Met vijf tegen vijf is Nederland er nimmer in geslaagd om de Spelen te bereiken. Precies die wetenschap sijpelde door in de woorden van Voorn. “We horen echt bij de top van de wereld in deze sport. Ja, er zijn veel azijnzeikers in Nederland, die vinden dat dit geen echte sport is. We hebben de comments gelezen en ons er niets van aangetrokken.”

Arwin Slagter sloot zich daarbij aan. “Wat wij de afgelopen jaren hebben laten zien is broederschap. Ik sta hier nu met teleurstelling, natuurlijk. Maar ook met een gevoel van trots en kameraadschap.”

Op deze broeierige avond in donker Tokio laat Nederland zien waarom de olympische familie deze jonge sport graag op de Spelen wilde zien. Waar de sporten uit de oude wereld soms urenlang door sportief laagland meanderen, is het drie tegen drie basketbal snel en dynamisch. Samen met het skateboarden, sportklimmen en golfsurfen moet deze sport een jonger publiek de olympische berg op zien te krijgen.

In het geval van basketbal op een half veld is de sport écht jong. Pas in 2010 werd deze vorm van basketbal geïntroduceerd, op de Olympische Jeugdspelen in Singapore. Het Internationaal Olympisch Comité zag direct de potentie en voegde de sport al snel toe aan het programma. Dat is bijzonder voor een sport die tot voor kort vooral op speelveldjes in grote steden werd gespeeld. Regelloos, de beste drie winnen.

De aandacht blijft bij de sport

Met drie tegen drie op een half veldje spelen zorgt voor een bijzondere dynamiek. Het nieuwe basketbal is geen sport voor piepers: de regels zijn wat losser dan in de ‘oude’ variant. Bovendien moet iedere aanval binnen twaalf seconden zijn afgerond. Als je voor die tijd geen doelpoging hebt gedaan, is de bal voor de tegenpartij. De potjes zijn ultrakort: de stand na tien minuten telt, behalve als een team voor die tijd al 21 punten heeft bereikt. Dan is het eerder afgelopen.

En daarmee leent de sport zich ook bij uitstek voor televisie. Het halve veldje is prima in beeld te brengen, ook als er weinig tot geen publiek op de tribunes zit. De regisseurs hebben in Tokio de opdracht gekregen zich niet te veel te focussen op de lege tribunes. En omdat het veld bij het 3x3 zo klein is, blijft de aandacht vanzelfsprekend bij de sport, en vervliegt de aandacht niet in de registratie van bijzaken.

De Oranjemannen hadden de wereld dolgraag willen verbazen met een prestatie die het Nederlandse basketbal voor het eerst in de geschiedenis internationaal op de kaart had kunnen zetten. Dat lukte niet, waarna het kwartet zichtbaar gebroken een stap van het olympische podium moest doen. In de hoop dat ze toch een erfenis hebben achtergelaten. “Wij hebben dit shirt in ieder geval met heel veel trots gedragen”, zei Slagter.

Lees ook:
‘Skatekeet’ (16) ziet Japans jonkie van 13 olympische titel grijpen. ‘Jongeren kennen geen angst’

Skateboarden is een nieuwe olympische sport, die gedomineerd wordt door kinderen. Twee dertienjarigen pakten goud en zilver. Logisch, vindt Keet Oldenbeuving (16). ‘Die kennen geen angst.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden