Nederland-Spanje
Basketballer Worthy de Jong sluit af tegen een filmster
Worthy de Jong is de beste Nederlandse basketballer van de afgelopen tien jaar. In Almere sloot hij af met broeders aan zijn zijde en een filmster als tegenstander.
In 104 interlands speelde Worthy de Jong (34) nog nooit tegen een acteur uit Hollywood. Daar kwam zaterdagavond verandering in bij de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Spanje. Juancho Hernangómez, die als Bo Cruz voor de Netflixhit Hustle moest leren acteren in plaats van basketballen, was een van zijn directe tegenstanders.
Ondanks de aanwezigheid van de Spaanse ster, die onder contract staat bij Toronto Raptors in de NBA, was De Jong de grootste blikvanger in het stijf uitverkochte Topsportcentrum Almere. De aanvoerder van de Orange Lions speelde zijn laatste duel in het vijf tegen vijf op Nederlandse bodem, uitgerekend tegen de sterkste ploeg die hier ooit te gast was.
‘Mentaal wil ik iets anders’
De Jong, opgegroeid in de Bijlmer, stapt na het komende EK over naar het drie tegen drie in de hoop zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen 2024. “Ik krijg vaak de vraag of ik het fysiek nog aankan”, zegt hij na de wedstrijd in de catacomben. “Maar dat is de vraag niet. Mentaal wil ik iets anders, plezier maken. Dat aspect onderschatten veel mensen. Ik ga iets nieuws zien, een andere playground, dat motiveert mij.”
De Jong – hoog opgetrokken witte sokken, tattoo op binnenkant van zijn bovenarm – was voor de wedstrijd emotioneel, maar gooide alle schroom van zich af. Waar Hernangómez in de schijnwerpers verbleekte, blonk de 1.94 meter lange guard in de eerste twee kwarten uit in defensief en aanvallend opzicht. Onder de basket zorgde de atletische De Jong voor steals (letterlijk: het stelen van een bal) en met loepzuivere passes konden anderen met een alley oop (vliegende dunk) spectaculair afronden.
Halverwege keerde het duel, waarna Europees grootmacht Spanje afstand nam en won (64-86). Tien seconden voor het einde stonden de 3.000 toeschouwers op om te applaudisseren voor de man die meer dan 1.000 punten voor Nederland scoorde. “Het was een prachtige avond”, zegt De Jong, speler van ZZ Leiden. “De afgelopen jaren zijn deze teamgenoten mijn broeders geworden. Het is mooi om deze avond met hen te delen.”
Budgetvliegmaatschappijen
Het afgelopen decennium zorgde De Jong met enkele generatiegenoten voor een ommekeer in het Nederlandse basketbal. Met kleine vergoedingen, en bij uitduels met opgetrokken benen in vliegtuigen van budgetmaatschappijen, kwalificeerden ze zich in 2015 voor het eerst in 25 jaar voor een EK. Zelfs Francisco Elson en Rik Smits kregen dat niet voor elkaar. Kwalificatie voor internationale toernooien werd sindsdien meer regel dan uitzondering.
Ook in de breedte groeit de sport. Basketbal heeft als een van de weinige zaalsporten te maken met stijgende ledenaantallen bij clubs. “Ik vroeg in 2013 aan de bondscoach waarom er altijd zo negatief over onze sport werd gesproken. Sinds dat gesprek is het mijn missie geweest om basketbal op alle mogelijke manieren te helpen. Dat heb ik gedaan, maar ik ben er nog niet klaar mee.”
In het olympische drie tegen drie zal De Jong zijn taak als basketbalmissionaris voorzetten. Het is de pleintjesvariant van de sport, met agressief aanvallen en verdedigen, zonder een seconde rust, het voert zijn gedachten naar zijn jeugd in de Bijlmer. “In mijn stijl ben ik altijd een straatbasketballer geweest. Ik ga terug met waar het mee begon: plezier maken.”
Lees ook:
Driepunterkoning Curry spot met alle basketbalwetten
In de finales van de NBA rust bij de Golden State Warriors alle verantwoordelijkheid op de schouders van de beste schutter aller tijden.