Eredivisie

AZ legt Feyenoord op de pijnbank

Myron Boadu (r) viert de eerste treffer van AZ tegen Feyenoord. Beeld BSR Agency
Myron Boadu (r) viert de eerste treffer van AZ tegen Feyenoord.Beeld BSR Agency

AZ liet er geen misverstand over bestaan welke club er momenteel de nummer drie van Nederland is. In de Kuip wonnen de Alkmaarders gisteravond met overtuigende cijfers van Feyenoord (0-3), dat na de eerste competitienederlaag is afgezakt naar de tiende plek in de eredivisie.

Jan-Cees Butter

De overwinning van AZ, dat voor het eerst sinds 2011 weer eens won in Rotterdam-Zuid, volgde na een dag vol goed nieuws. De Alkmaarders maakten gisteren tevens de laatste jaarcijfers bekend, waaruit blijkt dat de begroting is gegroeid naar 33 miljoen euro (ter vergelijking: Feyenoord heeft het dubbele te besteden). Ook hoopt AZ nog voor de winterstop weer gebruik te maken van het eigen stadion, waarvan het dak begin augustus deels instortte.

Maar belangrijker: AZ liet in de Kuip zien dat het - meer dan Feyenoord - recht heeft op de derde plek, waar de club nu keurig staat, een punt achter de gedeelde koplopers Ajax en PSV. AZ plukt de vruchten van stabiel beleid, waarbij de laatste jaren fors is ingezet op de jeugdopleiding. Gisteravond startte het met vier beloftevolle spelers die tevens uitkomen voor Jong Oranje (Wijndal, Koopmeiners, Stengs en Boadu).

Maar goed, AZ was de laatste jaren vaker met hoge verwachtingen afgereisd naar de Kuip. Even vaak liep dat uit op een teleurstelling, zoals vorig seizoen, toen de Alkmaarders erop zinspeelden Feyenoord in de slotfase van de competitie te bedreigen in de strijd om de derde plaats. AZ kon toen echter na een machteloos optreden huiswaarts keren. Jonge spelers waren een ervaring rijker, heette het.

Niet geïmponeerd door De Kuip

Dit keer leken de talenten van AZ niet geïmponeerd door de omgeving van de Kuip, waar ruim veertigduizend supporters de regen hadden getrotseerd voor het midweekse inhaalduel. Feyenoord werd gewogen door de naaste concurrent en simpelweg te licht bevonden.

Stam had verwacht dat Feyenoord in deze fase verder zou zijn, bekende hij in de aanloop naar het duel met AZ. Het verval in wedstrijden is in zijn ogen nog te groot. Het riep de vraag op: hoeveel rek zit er dan nog in dit Feyenoord? Het elftal is weliswaar fitter en meer op elkaar ingespeeld dan begin dit seizoen, maar de (beperkte) kwaliteit is nog hetzelfde.

Ook tegen AZ kwamen de beperkingen van Feyenoord weer bovendrijven. Toornstra kan niet veel beter, Narsingh komt eveneens kwaliteit tekort en de tobbende Botteghin is intussen een aanvoerder zonder gezag. Daarnaast probeert Berghuis een rol te vervullen die hem niet past; hij tracht geforceerd de spelmaker te zijn, waarbij hij veelvuldig met de bal loopt en onbeduidende passes geeft. Berghuis mocht van geluk spreken dat hij tegen AZ het eindsignaal haalde. Zijn overtreding - kort voor rust op de prima spelende Koopmeiners - werd slechts bestraft met geel door scheidsrechter Kamphuis, waar rood niet had misstaan.

Uitblinker Calvin Stengs

Stam moet het er maar mee doen. Onder zijn ogen voltrok zich aanvankelijk een spelbeeld volgens de vooraf te verwachten contouren. AZ de iets verzorgder spelende ploeg, Feyenoord het meest dreigend. Toornsta, na een afgeslagen corner, raakte na ruim twintig minuten de lat, waarna Feyenoord aandrong voor de openingstreffer.

Dat doelpunt viel echter aan de andere kant. Wijndal, de veelvuldig opkomende linksback van AZ, werd vlak voor rust bediend door Idrissi, waarna de bal belandde bij Boadu: 0-1. Kort na de pauze volgde de beslissing. Uitblinker Stengs zorgde met een droge knal voor een verdubbeling van de score. Idrissi, na een grove fout van Botteghin, bepaalde de eindstand tien minuten voor tijd op 0-3.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden