InterviewMarco Bizot

AZ-keeper Marco Bizot blikt terug op een seizoen vol emoties: ‘Ik vind het belangrijk om iets terug te geven’

Marco Bizot tijdens een training met AZ.Beeld BSR Agency

AZ-doelman Marco Bizot weet de voetballoze periode te relativeren in een jaar waarin hij ook zijn vader verloor. 

Natuurlijk, ook AZ-doelman Marco Bizot vraagt zich nog weleens af: wat als? Wat als Ajax en AZ, beide met 56 punten geëindigd in de competitie, het seizoen gewoon af hadden kunnen maken? 

Lang zal Bizot (29) er niet over nadenken. Hij weet het vroegtijdig afbreken van de eredivisie in het juiste perspectief te zetten. Nee, hij heeft de afgelopen maanden niet als een periode vol onrust beleefd. “Ik heb het juist als heel waardevol ervaren”, zegt Bizot op het trainingscomplex van AZ in Wijdewormer. “We gingen met een sneltreinvaart door het seizoen met bijna elke week twee wedstrijden. Ik was onwijs veel weg en kon weinig thuis zijn. Dat ik nu drie maanden bij mijn gezin kon zijn, vond ik heel mooi en bijzonder.”

Minst gepasseerde keeper in de eredivisie 

Het gaf Bizot, bezig aan zijn derde seizoen in Alkmaar, gelegenheid om tot bezinning te komen. Het seizoen was voor hem een achtbaan van emoties. Sportief verliep het crescendo: Bizot was de minst gepasseerde keeper in de eredivisie met 17 tegentreffers (Ajax-doelman Onana incasseerde er 23) en vorig kalenderjaar evenaarde de Noord-Hollander het bijna vijftig jaar oude record van voormalig doelman Heinz Stuy door 31 wedstrijden de ‘nul’ te houden. Ook werd Bizot geselecteerd voor het Nederlands elftal, wat hem uitzicht bood op het EK dat in deze weken zou zijn gehouden.

Privé was er droefenis. Begin maart, vlak voordat de competitie werd stilgelegd, was Bizot een van de uitblinkers in de topper tegen Ajax (0-2), één dag na de uitvaart van zijn overleden vader. In tranen verliet Bizot het veld. “Eigenlijk kan ik nu nog steeds niet bevatten hoe ik die week ben doorgekomen”, zegt hij. “Het was de meest bizarre week uit mijn leven. Al vond ik het wel mooi om het op zo’n manier af te sluiten.”

Zalvende periode

Ook daarom was de afgelopen periode zalvend. Met het gekrakeel hield hij zich niet bezig. Zelf heeft de 1,94 meter lange goalie een meer sociale inborst. Met passie vertelt hij over zijn ‘buddy’, een vluchteling uit Eritrea, met wie hij twee seizoenen geleden een jaar lang optrok. “Mijn vrouw werkte destijds bij Vluchtelingenwerk Amsterdam”, vertelt Bizot. “We hadden altijd wel het idee om iets te doen en – waar dat kon – andere mensen te helpen. Toen we dit programma voorbij zagen komen, was ik meteen enthousiast.”

Bizot klikte goed met zijn buddy (“hij heeft een heel moeilijke naam”, lacht hij). “We spraken eens in de week af, waarbij ik hem wegwijs probeerde te maken in Nederland. Ik hielp hem met papierwerk, regelde dingen en we gingen samen sporten. Dan lag ik zondagochtend om acht uur ineens in het zwembad om met hem baantjes te trekken.” Serieus: “Deze mensen hebben zulke verhalen, zulke achtergronden. Daar word je echt niet goed van. Ik vind het, net als mijn vrouw, belangrijk om iets terug te geven aan de maatschappij.”

De spelers van AZ mogen nu gaan genieten van vakantie. Bizot doet dat met een tevreden gevoel. “Dit was mijn beste seizoen bij AZ. Ik heb de wil om te blijven leren, te blijven ontwikkelen. Dat is ook wat mij drijft. Ik wil gewoon continu beter worden.”

Lees ook: 

Het zat AZ niet mee dit jaar, maar de club houdt hoop

Kan de toelating tot de Champions League nog worden afgedwongen? En blijft de selectie deze zomer intact? Voor voetbalclub AZ is de toekomst ongewis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden