VooruitblikPeking 2022

Australisch curlingduo bewijst: de stenen glijden ook prima over de keukenvloer

Dean Hewitt en Tahli Gill in actie op de olympische curlingbaan van Peking. Beeld AFP
Dean Hewitt en Tahli Gill in actie op de olympische curlingbaan van Peking.Beeld AFP
Fred Buddenberg

Ze worden gekscherend het keukenduo van Down Under genoemd. Bij gebrek aan fatsoenlijk ijs zagen Tahli Gill en Dean Hewitt zich genoodzaakt veel trainingsuren te maken op een ondergrond die wel vlak en glad was: de keukenvloer van hun woningen. Het vegen op de tegels leverde niet alleen een glanzende vloer op, het tweetal wist zich als eerste Australische curlers ooit te plaatsen voor de Olympische Spelen. Gill (22) en Hewitt (27) komen in Peking uit in het gemengd dubbel.

De twee stonden er met de bezem tussen het aanrecht en de ijskast ook vaak alleen voor, aangezien de een (Gill) in Brisbane woont en de ander (Hewitt) in Melbourne. Om op ijs te trainen moesten ze hun toevlucht nemen tot lokale ijsbanen, die gebruikt werden door hockeyers. Dat ijs leek echter in niets op het speciaal geprepareerde curlingijs. Hewitt zei daarover eens dat je de steen net zo goed met je ogen dicht kon gooien.

Prima prestaties

Om serieus te trainen moesten Gill en Hewitt hun heil zoeken in het buitenland. En ondanks alles behaalden ze prima prestaties. Op het WK van 2019 werden ze vierde, maar het (voorlopige?) hoogtepunt vierden ze vorig jaar in Leeuwarden. Op het olympische kwalificatietoernooi in de Friese stad schoven en veegden Gill en Hewitt zich naar de finale, waarin ze in een bloedstollende strijd Zuid-Korea met 6-5 klopten.

In de voorbereiding op de Spelen reisden Gill en Hewitt naar het Canadese Canmore, de thuisbasis van John Morris. Deze Canadees, met Kaitlyn Lawes vier jaar geleden in Zuid-Korea winnaar van olympisch goud, ontfermde zich de laatste jaren als coach over Gill en Hewitt. Na de plaatsing van zijn pupillen moest hij wel even slikken. Zaterdag moet hij het met zijn huidige partner Rachel Homan opnemen tegen zijn Australische vrienden.

Gill en Hewitt hopen dat hun olympisch debuut ertoe leidt dat meer Australiërs interesse krijgen in curling en dat het land een heuse curlingbaan krijgt. Dan hoeven hun huisgenoten in de toekomst niet meer haastig opzij te springen als er onder de keukentafel een steen komt aanglijden.

Programma Nederlandse sporters voor vrijdag en zaterdagochtend

Na de openingsceremonie van vrijdagmiddag, met Kjeld Nuis en Lindsay van Zundert als Nederlandse vlaggendragers, is het in de vroege ochtend van zaterdag aan snowboarder Melissa Peperkamp om als eerste Nederlander van start te gaan op de Spelen.

Het olympische schaatstoernooi begint met de 3000 meter voor vrouwen, met Irene Schouten als de grote favoriet voor het eerste Nederlandse goud. Ook Carlijn Achtereekte en Antoinette de Jong verschijnen aan de start.

Ook de shorttrackers komen in actie, met mogelijk medaillekansen op de mixed relay met Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, Suzanne Schulting, Sjinkie Knegt, Jens van ’t Wout.

Vrijdag 4 februari

13.00 uur: Openingsceremonie.

Zaterdag 5 februari

03.45 uur: Snowboard, slopestyle kwalificatie 1: Melissa Peperkamp; 04.47 uur: Kwalificatie 2.

09.30-10.51 uur: Schaatsen, 3000 meter: Irene Schouten, Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong.

11.45 uur: Skispringen, eerste ronde en finaleronde normale schans.

12.00 uur: Shorttrack, heats 500 meter (v): Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer; Heats 1000 meter (m): Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Jens van ’t Wout; kwartfinales en halve finales mixed relay: (Poutsma, Velzeboer, Schulting, Knegt, Van ’t Wout).

14.26 uur: Shorttrack, finale mixed relay.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden