SportWK Zwemmen

Arjan Knipping zorgt voor een lichtpuntje in een voor Nederland teleurstellend WK zwemmen

Arjan Knipping in actie op de finale van de 400 meter vrij op het WK in Gwangju. Beeld AFP
Arjan Knipping in actie op de finale van de 400 meter vrij op het WK in Gwangju.Beeld AFP

Op de slotdag van de WK in Gwangju zorgt Arjan Knipping voor een lichtpuntje in een verder teleurstellend toernooi voor de Nederlandse zwemploeg.

Eline van Suchtelen

Het klinkt als het script van een film. Een vakkenvuller van 24 jaar oud die alles opzij zet voor zijn droom: een ticket naar de Spelen van Tokio. De zwemmer traint bij een vereniging buiten de structuren van de bond. Hij is niet goed genoeg voor een topsportbijlage. Zijn doorzettingsvermogen wordt vaak getest, zeker als zijn vriendin plots zwanger wordt.

De zwemmer ziet zijn dochtertje Nora van een jaar oud alleen in het weekend. Dan keert hij kort terug naar Lichtenvoorde in de Achterhoek, waar hij wat tijd met zijn gezin doorbrengt.

De zwemmer heet Arjan Knipping, en het is geen film. De clubzwemmer van PSV in Eindhoven was op de WK zwemmen in Korea het lichtpuntje van de ploeg toen hij naar een olympisch ticket zwom én een finaleplek haalde op de 400 wissel.

Hij verbeterde in april het stokoude Nederlands record van Marcel Wouda en scherpte die toptijd in Korea in de series nog een keer aan met 4.13,46. Daarmee plaatste hij zich als tweede voor de finale, waarin zijn motor op was. Hij werd achtste en laatste. Maar die A-status, en het bijbehorende topsportinkomen van NOC-NSF, heeft hij in ieder geval binnen.

Knipping weet amper wat dat precies inhoudt. Hij zal zijn carrière nu makkelijker in kunnen richten. Over de A-status: “Daar ben ik verder nog niet zo mee bekend. Ik weet wel dat het top 8 is, en ben er blij mee. Eerst twee weekjes rust. Ik blijf lekker thuis, bij mijn gezin. En dan zien we wel hoe we verder gaan richting Tokio. Daar gaan we knallen.”

Knippings coach Geert Janssen noemt de zwemmer een laatbloeier. Hij volgde de verrichtingen van zijn pupil vanuit Nederland, waar hij ’s nachts de wekker zette om een livestream aan te zetten met Korea, waar het zeven uur later is.

Marcel Wouda: ‘we hebben huiswerk’

Met één medaille zijn de WK zwemmen in het Koreaanse Gwangju uiterst teleurstellend verlopen voor de Nederlandse ploeg. Alleen Ranomi Kromowidjojo stond op het podium met zilver op de 50 vlinder, een niet-olympisch nummer. De laatste keer dat Nederland slechts één medaille won, was in Montreal in 2005, toen Marleen Veldhuis zilver won op de 50 vrij. Hoofdcoach Marcel Wouda hield een ‘onbevredigende’ smaak over aan de mondiale titelstrijd. “De sporters kwamen hier wel in vorm naar toe. Misschien één of twee die iets minder waren, maar dat zie je wel aankomen. Het kwam er bij een groot gedeelte van de ploeg niet uit. Ze hadden meer kunnen leveren.”

Waar het aan lag weet Wouda niet precies. “Het zijn allemaal individuele verhalen. Er is niet één aanduidende reden. We hebben in ieder geval huiswerk te doen. Of ik me zorgen maak voor Tokio? Jazeker. Anders kunnen we wel stoppen met wat we doen.” Kromowidjojo zag in Korea dat ze de aansluiting met de wereldtop kwijt is op de olympische afstanden. Op de 100 vrij haalde de olympisch kampioene van Londen 2012 de finale niet meer. Ze haalde op de 50 vrij wel de finale, waarin ze zondag als zesde aantikte in 24,35.

De internationale doorbraak van Knipping is volgens Janssen het bewijs dat er meer in Nederland is dan alleen de sprintnummers en de borstcrawl. “De kids in Nederland zijn opgegroeid met het sprinten. Dat is wat ze hebben gezien bij Pieter, Inge, Marleen en Ranomi. Dat willen ze ook qua trainingsomvang. Arjan heeft vroeger ook niet zo veel getraind. Hij is stapsgewijs meer gaan trainen.”

null Beeld AP
Beeld AP

Het liefst zou Janssen nog meer kilometers aan het programma van Knipping willen toevoegen, maar daar heeft de club het badwater niet voor. Hij traint nu zo’n 40 tot 60 kilometer per week. “Meer zou ik graag willen, maar ja. Dat kan niet. En die van mij moet naar de supermarkt. Zo is het nu eenmaal. Je moet het doen met wat je hebt.”

Thuis zijn

Knipping zegt zich goed op zijn plek te voelen bij PSV, waar hij een teamgevoel zegt te ervaren. Er lag een uitnodiging om bij de bond te komen trainen, maar daar voelde hij voor nu niets voor. “Ik heb de positieve en negatieve dingen tegen elkaar afgewogen. Daar is alles volledig gericht op het zwemmen, ze zijn er compleet voor jou. PSV is een amateurvereniging, dat gaat wat anders. Maar de sfeer is daar heel goed, en de druk is er een beetje af. Dat bevalt mij heel goed.”

Voordat Knipping vader werd trainde hij tot zaterdagochtend in Eindhoven. In het weekend ging hij terug naar zijn vriendin. Nu zijn dochter Nora er is probeert hij donderdag al naar huis te gaan. Hij mist daardoor twee of drie trainingen. “Ik probeer het thuis een beetje op te vangen. Maar daar heb je niet altijd genoeg ruimte voor. Soms lig ik tussen de banenzwemmers. Het is niet makkelijk, maar ik heb dat er wel voor over om gewoon thuis te kunnen zijn.”

Met een wat andere indeling in het schema maakte Knipping het mogelijk om het gezinsleven te combineren met topzwemmen. Nu zwemt hij niet alleen meer voor zichzelf. Hij wil iets neerzetten waar zijn dochter trots op kan zijn. “Ze maakt het nu allemaal nog niet bewust mee. Maar het lijkt me wel gaaf om dat later terug te laten zien.”

Lees ook:

Zijn vlinderslagkicks zijn voer voor wetenschappers. Caeleb Dressel zwemt zo hard, dat zijn concurrenten na 15 meter al kansloos zijn

Veel records uit de tijd van de inmiddels verboden snelle pakken zijn al uit de boeken gezwommen. Dat op de honderd meter vrij staat nog. Goede kans dat de Amerikaan Caeleb Dressel dat ooit breekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden