InterviewOlympisch zeilen
Annemieke Bes stort zich in een vierdaagse zeezeilsprint. ‘Dit is het beste van twee werelden’
Een mix van olympisch en oceaanzeilen staat in Parijs 2024 op het programma. Annemieke Bes (42) wil daar bij zijn. Ze was afgelopen week actief op het eerste EK.
Wat krijg je als je olympisch zeilen kruist met oceaanzeilen? Een non-stop zeilrace over vier dagen van punt a naar b. Dat is in een zin de omschrijving van de nieuwe olympische zeildiscipline die over vier jaar op het programma staat in Parijs. De klasse heeft de naam mixed offshore gekregen. Dat verwijst naar de combinatie man/vrouw op de boot en het zeilen ver verwijderd van de kust, het normale speelveld tijdens de Spelen.
Routinier Annemieke Bes wil in 2024 in deze nieuwe, avontuurlijke discipline nog een keer terugkeren op ’s werelds grootste sportevenement. Het EK vorige week was een eerste test. Bes zat vier dagen en drie nachten samen met Douwe Broekens op een boot. Ze won in 2008 al eens olympisch zilver, in de Yngling-klasse. Na Londen stapte ze over op het oceaanzeilen. Vorig jaar maakte ze deel uit van de Scallywag, die als zesde eindigde in de Ocean Race.
Investering in kennis en ervaring
De Groningse trekt nu zelf haar nieuwe olympische project. De trip naar het EK betaalde ze uit eigen zak, als een investering in kennis en ervaring. Geld dat het Watersportverbond niet heeft. Alle middelen gaan naar kansrijke boten voor Tokio. Parijs is nog ver weg. Begrijpelijk, vindt Bes. “Maar we moesten wel op het EK zijn. Als we nu niet aanhaken, kun je het vergeten. Daarvoor gaat de ontwikkeling te snel.”
Offshore zeilen is een toevoeging aan het olympische programma, zoals er de laatste jaren al meerdere waren. Die zijn vooral bedoeld om de sport sneller en spectaculairder te maken, iets waar offshore zeilen niet in lijkt te passen. Bes: “Frankrijk mocht als organiserend land een voorkeur uitspreken. En zij zijn zo’n beetje de uitvinder van deze races.”
Dat bleek ook op het EK. De Franse Marie Riou, winnares van de laatste Ocean Race, won het goud. Bes en Broekens eindigden als zesde, door een te gewaagde keuze in het begin. Ze hadden eerder van koers moeten wisselen. “We hebben nog veel goedgemaakt, maar niet genoeg.” Toch had ze genoten, net zoals veel collega’s. “Zeilers uit de Ocean Race vonden het een sprint. Olympische zeilers een marathon. Dit is het beste van twee werelden.”
Wanneer eet je, wanneer slaap je?
Het hele palet aan vaardigheden bezit Bes, geholpen door haar ervaring. “Je bent continu bezig. Wanneer eet je? Wanneer slaap je en hoeveel? Welke koers varen we?” De duo’s konden verschillende weersvoorspellingen downloaden en daarmee hun koers bepalen tijdens de race.
De praktijk bleek weerbarstiger op de Middellandse Zee. In vier dagen sliep ze maar vijf uur. “Er zijn weinig stukken waar je even kunt relaxen. Een stuurt en de ander kookt, of navigeert. Altijd on top of your game zijn, noem ik dat. De sport is zo geëvalueerd dat de verschillen steeds kleiner worden. Een slechte keuze en je kan het vergeten. Gelukkig was de zee rustig, zodat we ons gevriesdroogd voedsel konden klaarmaken.”
Terwijl het lichaam schreeuwt om rust, mag de geest niet verslappen. Slaapgebrek tast het concentratievermogen aan. “Maar daar raak je allemaal aan gewend als je op zee vaart. Ik voelde me nog fris na de finish, al is dat ook adrenaline.”
Pas een half jaar voor de Spelen maakt het internationaal olympisch comité bekend in welk type boot er wordt gevaren om zo een gelijk speelveld te garanderen. Nu werd er geracet in de L30, een schip van bijna 9,5 meter. Het prijskaartje van 150.000 euro voor een trainingsboot, het tienvoudige van een olympische variant, is het grootste obstakel. Bes zoekt daarom naar partners in de private en publieke sector. Bond en NOC-NSF zullen niet alles financieren. “We hebben grote scheepswerven en bedrijven met de juiste kennis van het materiaal. Die wil ik erbij betrekken. Door clinics te geven en de boot te gebruiken voor sponsordoeleinden kun je dan een gedeelte terugverdienen.”
Lees ook:
Als enige vrouw met zeven mannen de wereld rond
Negen maanden rond de wereld op een boot vol mannen, als enige vrouw. Voormalig olympisch zeilster Annemieke Bes (39) durft het aan in de Volvo Ocean Race van 2017/2018.