Sportbaas

André Cats volgt Maurits Hendriks op als hoogste sportbaas bij NOC-NSF

André Cats. Beeld André Cats
André Cats.Beeld André Cats

André Cats volgt Maurits Hendriks op als directeur topsport van sportkoepel NOC-NSF.

Kick Hommes

De nieuwe grote baas van de Nederlandse sportwereld is bekend. André Cats is de opvolger van Maurits Hendriks als directeur topsport bij NOC-NSF, die op 1 april na ruim 12,5 jaar vertrekt. De sportkoepel maakte woensdag de aanstelling bekend.

Met Cats (53) is gekozen voor een bestuurder met jarenlange ervaring in de topsport. Niet alleen is hij al jaren actief in de zwemwereld, ook begeleidde hij als chef de mission vier Paralympische Spelen, van Vancouver 2010 tot Rio in 2016. Momenteel is hij technisch directeur bij de zwembond KNZB.

De procedure voor de opvolging voor Hendriks begon na de Paralympische Spelen van Tokio. In februari, bijna een jaar geleden, had Hendriks al aangegeven dat hij zou stoppen. De oud-hockeycoach maakte van de Nederlandse ploeg ‘TeamNL’ en richtte zich op prestaties. Hij gaf de topsport zo vorm dat een recordaantal medailles werd behaald. ‘Tokio’ was afgelopen zomer in de breedte de succesvolste Spelen ooit, met 36 medailles.

‘Mooie en goede keuze’

Hendriks reageerde woensdag enthousiast op de benoeming. “Ik ken André al jaren. We hebben acht jaar samengewerkt in het High performance team van NOC-NSF en ik maakte hem de laatste tijd vaak mee in zijn huidige rol. Het is een mooie en goede keuze en ik ben blij dat er nu wel duidelijkheid is.”

Cats begon zijn carrière als zwemtrainer bij DWK in Barneveld. Bij de Spelen van Atlanta in 1996 ging hij voor het eerst mee als coach. Daarna was hij tot 2004 actief binnen de zwembond, de laatste twee jaar als bondscoach. Na een conflict met onder meer coach Jacco Verhaeren deed Cats destijds een stap terug. Daarna werd hij topsportcoördinator.

Vanaf 2008 ging hij zich bezighouden met de paralympische sport. Bij zijn sollicitatiegesprek kwam hij met één A4’tje aan, met daarop zijn plannen voor de paralympische sport in Nederland. Hij bouwde gaandeweg een fundament op, waar Nederland nog steeds van profiteert. Na de spelen van Rio stopte hij en keerde terug bij de zwembond, als technisch directeur. Op 25 februari legt hij zijn taken daar neer. In een bericht aan de medewerkers stelde hij dat hij de ‘chloorlucht nu echt gaat verlaten’.

Verziekte topsportcultuur

Voor Cats staan als nieuwe grote topsportbaas enkele grote onderwerpen op de rol. Eén daarvan is het vormgeven van een nieuw ‘denkkader’ binnen de sportkoepel, waarin de top-10-ambitie in een olympisch medailleklassement lijkt te worden losgelaten. Die ambitie kwam onder druk, mede door de onderzoeken van het afgelopen jaar over een verziekte topsportcultuur bij verschillende sportbonden, met meerdere excessen bovendien.

Die ambitie komt in de nieuwe ‘sportagenda 2032’ niet terug. In die agenda draait het nu om ‘waardevolle sportprestaties’ en een beter (top)sportklimaat. Het is aan Cats om dat nieuwe ‘denkkader’ in beleid om te zetten. Dat is een grote en uitdagende opdracht, maar één die aan Cats kan worden toevertrouwd, aldus de sportkoepel. In een persbericht zei algemeen directeur Marc van den Tweel: “André Cats kent de Nederlandse sportwereld als geen ander. Hij is ambitieus waar het gaat om de resultaten binnen de topsport en is doordrongen van de noodzaak om top- en breedtesport verder te verbinden. Daarbij heeft hij een scherp ontwikkelde antenne voor maatschappelijke thema’s.”

Met zijn verleden in de paralympische sport is Cats mogelijk ook een verbinder tussen de valide en paralympische sport, wat een andere grote wens binnen de sportkoepel is. De paralympische sport in Nederland moet nog verder worden geïntegreerd in het gehele sportbestel in Nederland. Zo moet bijvoorbeeld een nieuwe sponsor zowel de olympische- als de paralympische sport ondersteunen. Nederland wil bovendien internationaal paralympisch voorloper worden.

Cats zelf stelde in een reactie het een eer te vinden dat hij opvolger wordt van Hendriks.

Lees ook:

De prestatiecultuur van NOC-NSF is niet doorgeschoten, zegt technisch directeur Maurits Hendriks

NOC-NSF streeft het hoogste na, maar volgens Maurits Hendriks niet ten koste van alles. De technisch directeur reageert op alle commotie die is ontstaan na meldingen van misstanden. “Ik verzet me tegen de koppeling tussen ambitie en misstanden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden