EK indooratletiek
Amels stunt met goud bij het hoogspringen: ‘Ik had het gevoel dat ik iets geks kon doen’
Hoogspringer Douwe Amels heeft bij de EK indooratletiek in Istanbul een enorme stunt geleverd door goud te bemachtigen bij het hoogspringen.
Hij was zeker van de titel met een sprong over 2,31 meter. Dat was een evenaring van het Nederlands record van Wilbert Pennings uit 2002.
Amels bemachtigde eerder deze maand bij de NK indoor in Apeldoorn zijn negende Nederlandse titel. Het was in totaal zijn achttiende nationale titel, want hij heeft er ook negen outdoor in bezit. De Fries staat al jaren op eenzame hoogte in Nederland, maar internationaal was zijn inbreng niet aansprekend. Met de voor de Nederlandse atletiek historische gouden medaille op dit technische onderdeel heeft hij daar nu mee afgerekend.
Vorm van zijn leven
Amels is in de vorm van zijn leven. De 31-jarige Fries was deze winter tot 2,25 meter gekomen, maar hij nam daar in de Ataköy Arena geen genoegen mee. Eerst ging hij in twee pogingen over 2,26 en vervolgens in één keer over 2,29. Toen was hij al zeker van een medaille, maar met zijn sprong over 2,31, na een onwaarschijnlijk lange aanloop, verraste hij zijn overgebleven concurrenten.
Andrii Protsenko uit Oekraïne sprong twee keer af op 2,31 en gebruikte zijn laatste poging voor een wanhoopssprong over 2,33. De lat viel en de dolblije Amels was kampioen. Hij liet Protsenko achter met zilver en de Belg Thomas Carmoy, die ook drie keer 2,31 miste, met brons.
Ruud Wielart was in 1977 de eerste Nederlandse hoogspringer met een medaille op de EK indoor. Hij haalde destijds brons.
Iets geks doen
Douwe Amels had tien jaar nodig om dat gevoel te krijgen dat hij in een finale van het hoogspringen een medaille kon winnen. “Op de EK onder 23 in 2013 deed ik iets vergelijkbaars, een wedstrijd springen waarin ik het gevoel had dat ik iets geks kon doen. Dit was de eerste keer dat ik in zo’n finale stond met dat gevoel”, zei de winnaar van het historische goud op de EK indoor in Istanbul.
“Het ging het hele indoorseizoen eigenlijk al lekker en na mijn eerste sprong over 2,15 voelde ik dat 2,30 mogelijk was. Toch zaten er nog aardig wat foutsprongen bij en op een gegeven moment ging de wedstrijd met me aan de haal en moest ik zien te overleven.”
Nadat op de hoogte van 2,29 in zijn derde en laatste poging de lat bleef liggen, was de 31-jarige Fries al zeker van brons. “Nu door, dacht ik. Niet inhouden omdat je brons hebt terwijl er nog goud mogelijk is. Na mijn eerste foutsprong op 2,31 zei mijn coach; nu moet je harder lopen dan dan je tot toe ooit hebt gedaan. Dus nam ik nog langere aanloop om met nog hogere snelheid af te zetten en omhoog te komen. En toen deed ik iets geks.”
Amels zei dat Britt Weerman, die op zondag al had gestunt met een zilveren medaille bij het hoogspringen voor de vrouwen, hem had geïnspireerd. “Ik had ook gelezen dat we sinds 1977 geen medaille meer hadden gehaald bij het hoogspringen. Als Britt het kan, dan kan ik het misschien ook”, aldus de Fries, die vertelde dat het missen van de Olympische Spelen van Tokio een belangrijk kantelmoment in zijn carrière was. “Ik dacht na over mijn carrière en trok de analyse dat mijn carrière ook geslaagd zou zijn zonder een medaille. Toen viel er een last van mijn schouders en ben ik blanco verder gegaan. En nu heb ik die medaille.”
Lees ook:
Eindelijk een individuele medaille voor Lieke Klaver op het EK indoor
De opvallendste prestatie bij de loopnummers op de EK atletiek was niet het goud van Femke Bol, maar het zilver van vriendin Lieke Klaver.‘Ik moet wat vaker tegen mezelf zeggen: wat ik doe, is ook heel goed.’