Amateurvoetbal

Amateurvoetballers die over de schreef gaan zwaarder gestraft door de KNVB

Het hoofdkantoor van de KNVB in Zeist. Beeld ANP

Uit het jaarverslag van de voetbalbond blijkt dat spelers langer worden geschorst voor zware overtredingen.

De KNVB heeft in het afgelopen voetbalseizoen strenger gestraft dan in voorgaande jaren. Dat blijkt uit het jaarverslag van het seizoen 2018-2019 dat vrijdagochtend is gepubliceerd. Het aantal straffen steeg licht (143 vorig jaar ten opzichte van 134 in 2017-2018), maar de zwaarte van de sancties nam toe.

Zo kregen minder spelers schorsingen tussen de negen en twaalf maanden opgelegd, maar oordeelde de onafhankelijke tuchtcommissie van de bond dat meer spelers zwaardere sancties verdienden. Op die manier zijn meer spelers een jaar, twee jaar of soms wel drie jaar uitgesloten van de competitie. 

Exacte cijfers publiceert de KNVB daar in het jaarverslag niet over. Volgens de bond zijn wel 481 meer rode kaarten gegeven dan vorig voetbalseizoen. Er zijn ongeveer 750.000 wedstrijden gespeeld.

Excessief

Sinds het seizoen 2011-2012 houdt de KNVB een lijst bij met ‘excessieve’ overtredingen, waar minimaal een schorsing van negen maanden schorsing voor stond. Dat aantal daalde jarenlang. Twee jaar geleden besloot de bond die overtredingen aan de hand van periodestraffen bij te houden. De minimumstraf verdween, om zo de aanklagers en de onafhankelijke tuchtcommissie van de bond ruimte te geven een passende sanctie op te leggen.

In het jaarrapport staan nog veel meer cijfers. Zo zegt de KNVB dat weer meer vrouwen zijn gaan voetballen. Er waren vorig jaar bijna 161.000 vrouwen actief binnen de KNVB, zo’n 2500 meer dan in het seizoen 2017-2018. Het succesvolle WK voetbal, waarin Nederland de finale haalde, heeft geen invloed gehad, omdat dat toernooi begon aan het einde van het amateurvoetbalseizoen.

Strenger straffen past in het beleid van de KNVB om harder op te treden bij geweldsincidenten. Sinds dit seizoen gebruikt de bond een nieuw digitaal controlesysteem waardoor het eenvoudiger is om clubs te monitoren. Verenigingen en teams komen zo eerder in beeld bij de KNVB, waardoor sneller kan worden opgetreden.

Vorige week zette de bond twee verenigingen uit Utrecht voorlopig geheel uit de competitie, in afwachting van definitieve uitsluiting. DWSV en SVA Papendorp zijn de eerste twee verenigingen die op basis van de nieuwe ‘risicoaanpak’ zijn gestraft.

Aan de andere kant wil de KNVB niet alleen maar straffen. De bond experimenteert ook met nieuwe spelregelwijzigingen om het voetbal sneller te maken. Zo is er ‘minder tijd voor gezanik’, aldus directeur amateurvoetbal Jan-Dirk van der Zee onlangs in zijn column op de website van de bond. Bovendien wordt nagedacht over bonuspunten voor het sportiefste team in een competitie en over het spelen zonder grensrechter in de lage klassen.

Lees ook: 

KNVB zet twee Utrechtse voetbalverenigingen uit de competitie

De KNVB trekt een duidelijke grens en zette vorige week twee Utrechtse verenigingen uit de competitie. Zij mogen met geen enkel team meer wedstrijden spelen.

Van in de gaten houden naar straffen: hoe de KNVB geweld op het veld aanpakt

Monitoren, duiden, sturen en straffen aan de hand van ‘maluspunten’. Vijf woorden die in het kort aangeven hoe de KNVB geweld in het amateurvoetbal probeert aan te pakken. Trouw kon op het hoofdkantoor in Zeist meekijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden