Breedtesport

Amateursporters zijn nu ook hun uitlaatklep kwijt: ‘Het is heel saai, maar echt héél en héél saai’

Noah Pillay (7) kan i.v.m. de Corona Covid_19 pandemie niet meer voetballen op zaterdag. Ook de Skateboardvereniging in Amsterdam-Noord, waar hij al een jaar les volgt is gesloten. Op straat mag het voorlopig nog wel!Beeld Patrick Post

Alles ligt stil in de sport. Tot juni, zo lijkt het, en misschien wel tot de zomer. Ook de breedtesporter is zijn hobby, passie en uitlaatklep kwijt.  

Noah Pillay (7) skateboarder en voetballer uit Amsterdam

Het gebeurt weleens dat moeder Puck haar oudste zoon Noah Pillay (7) met een skateboard de dijk bij Zeeburgereiland opstuurt. Of hem met een bal bij het nabijgelegen voetbalveldje afzet. Dat hij dan een keer of tien de dijk op en neer gaat, en dan pas terugkomt. “Dan is’ie weer uitgewaaid. Die beweging, ja dat is zijn ultieme uitlaatklep.”

De energie die Noah nu te over heeft, móet wel ergens heen nu zijn zaterdagen met voetbal en skateboarden minstens tot juni wegvallen door de recentste coronamaatregelen. Hij mist zijn teamgenootjes. Hij voetbalt nu in zijn eentje in de tuin of op een veldje in de buurt. “Echt leuk is het niet. Het is heel saai, maar echt héél en héél saai. Dat het nog even zal duren voor ik weer echt kan voetballen, maakt mij verdrietig.”

Voorheen waren zaterdagen “heel erg aanpoten” ten huize Pillay-Van der Wouden. Ze liepen naadloos in elkaar over, Noahs wekelijkse voetbalwedstrijd en zijn skateboardles op zaterdag. Nu moeten alternatieven verzonnen worden. Met nog twee jongere zusjes is het voor Noahs ouders niet eenvoudig hem te blijven uitdagen. Gelukkig zijn er nog de instructiefilmpjes die Noah van zijn coach toegestuurd krijgt. “Daarop is te zien wat ik moet oefenen: dribbelen, overspelen, langs iemand komen. Die kunstjes oefen ik met m’n papa. En soms zit ik gewoon een beetje op de bank, aan het chillen.”

Roeirace Harlingen Terschelling, sloeproeivereniging HattemRoeit roeit in de Wijsseland mee in een gelegenheidsteam.Beeld Herman Engbers

Herman Engbers (51), amateurroeier uit Zwolle

Hoe vaak Herman Engbers zijn roeiboot wel niet instapte en bij zichzelf dacht: vandaag gaat het echt niet. Hoe zwaar, futloos en vooral zinloos het dan aanvoelde. “De zere handen, het bloed, de kapotte billen, het parelende zweet. Maar domweg het idee dat er iemand achter je zit die net zo veel pijn heeft en net zo piept als jij, doet je volharden om over die pijngrens heen te gaan. Die hele drive is nu weg.”

De verscherpte maatregelen deze week kwamen wel heel abrupt, vindt Engbers. “De dreigende lockdown indachtig haalden we vorige week onze boot uit het water. Toen al wist ik: dit is voor een tijdje afgelopen. Al die wedstrijden, de hele competitie maar bovenal de Harlingen Terschelling roeirace, eigenlijk de Koninginnerace: alles valt weg. Ja .. (stilte), het staat allemaal stil: mijn zondagochtend, dinsdagavond en donderdagavond en mijn maandagavond als stuurman. Het is heel ingrijpend.”

Door de hele coronacrisis moet Engbers nu op een andere manier de zenuwen uit zijn lijf zien te drijven. Hij is freelance-fotograaf. “Bizar hoe alles plots op zijn kop staat. Als zzp’er vallen al mijn opdrachten weg. Dit komt me toch wel om de oren. Het leven staat stil, niet alleen fysiek en mentaal, ook sociaal. Roeien was de constante waar ik aan vasthield.”

Charlotte PrenenBeeld Charlotte Prenen

Charlotte Prenen (27) voetbalster uit Haarlem

Charlotte Prenen ziet ze al voor zich: vijf voetballoze maanden. Als spelverdeelster - zes jaar actief bij Zeeburgia met ‘FC Netniet’ - herstelt ze van een afgescheurde kruisband die haar sinds maart vorig jaar aan de zijlijn hield. Slechts enkele weken was ze weer aan het trainen toen de nieuwe coronamaatregelen werden aangekondigd. Ze had er zo'n zin in. “Dit seizoen is in de soep gevallen. Het was te verwachten, maar toch koesterde ik nog hoop. De definitieve beslissing van maandag kwam als een klap. Ik had me dit jaar zo verheugd, stond zo te popelen om weer te wedstrijden te kunnen spelen.”

Zaterdag is toch altijd hun heilige dag, vertelt Prenen, zelfs al zat ze in de lappenmand. “Als ik een beetje mocht rennen, ging ik vlaggen, de doelman inspelen. Maar dat wedstrijdgevoel, die elektriciteit miste ik wel. Daarnaast valt nu ook het sociale aspect weg. De dinsdagavondtraining compenseren we nu door met z’n allen te skypen. Zo zien we elkaar toch nog effe.”

Het wekelijkse potje is voor haar een manier om de hectiek van het dagelijkse leven te ventileren. “Die wedstrijd is het enige moment in de week waar ik aan niets anders denk dan voetballen. Zodra ik op het veld sta, is die werkstress weer even helemaal weg. Dat is echt mijn momentje, en ik ga het heel erg missen”.

Lees ook:

Topsporter zal nieuwe zekerheden moeten zoeken

Amper trainingsmogelijkheden, een ontregeld schema, geen wedstrijden. Hoe moeten topsporters daar mentaal mee omgaan?

Een virus beïnvloedt regelmatig een sportevenement

Overal ter wereld worden grote sportevenementen afgelast of verplaatst vanwege het nieuwe coronavirus. Er komt steeds meer druk op de organisatie van de Olympische Spelen in Japan, deze zomer. Wel of niet afgelasten, is de vraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden