Schaatsen

Als het in haar hoofd goed zit, kan Femke Kok mee met de wereldtop

Femke Kok, hier in actie in Salt Lake City. Beeld EPA
Femke Kok, hier in actie in Salt Lake City.Beeld EPA

Femke Kok is sinds zaterdag de eerste Nederlandse vrouw die de 500 meter in minder dan 37 seconden kan schaatsen. Haar Nederlands record kwam na een periode waarin het privé minder ging.

Kick Hommes

Als het lekker gaat, komt veel vanzelf. Ook voor Femke Kok, de beste Nederlandse sprintster van het moment. Na een paar nachten goed slapen en wat hervonden zelfvertrouwen nam ze een Nederlands record op de 500 meter mee terug uit Salt Lake City, in de wetenschap dat ze altijd de eerste Nederlandse vrouw zal zijn die de kortste afstand in minder dan 37 seconden reed.

Kok was samen met Irene Schouten blikvanger van een Nederlandse ploeg die zich enigszins herstelde van twee matige optredens bij de eerste wereldbekerwedstrijden. Kok en Schouten reden Nederlandse records (Schouten op de door haar gewonnen 3 kilometer). Patrick Roest op de 5 kilometer, Thomas Krol op de 1500 meter en Jutta Leerdam op de 1000 meter keerden terug op de erepodia. Maar niemand reed zo ogenschijnlijk gelukkig als Kok.

Wat opviel was vooral de onbevangenheid die terug leek te zijn bij de 21-jarige schaatsster uit het Friese Nij Beets. Terwijl een groot deel van de Nederlandse ploeg vooral ‘aanknopingspunten’ vond, was het bij Kok in een keer weer goed, geholpen door het traditioneel snelle ijs op de hooggelegen baan in Salt Lake City.

Bevrijd van de sores

“Ik ben heel blij dat ik weer kan laten zien dat ik kan schaatsen”, zei Kok vrijdagavond op de site van de internationale schaatsunie ISU na haar eerste 500 meter, waarin ze met 37,01 het negen jaar oude Nederlands record van Thijsje Oenema verbrak. Een dag later kwam ze dan toch onder de 37 seconden: 36,97. Vrijdag kwam ze met haar tijd op het podium, zaterdag werd ze vierde.

Maar dat was niet het belangrijkst. Kok leek in Salt Lake City bevrijd van sores. Er speelden de afgelopen weken privéproblemen, die ze niet wilde delen, maar wel opkropte. Daardoor zat ze wekenlang niet lekker in haar vel. Tegen het AD zei ze dat ze in Amerika eindelijk weer eens goed kon slapen. En dat ze zich afvroeg waarom ze verantwoording moest afleggen. Het kan toch weleens wat minder gaan bij iemand van 21?

Het toonde een volwassenheid die zeldzaam is bij iemand die pas een jaar bij de senioren rondrijdt. Vorig jaar was ze in de coronabubbel in Heerenveen als debutant bijna onverslaanbaar op de kortste afstand. Dit jaar had ze het moeilijker. In de vier wereldbekerwedstrijden tot dit weekend was ze respectievelijk negende, twaalfde, elfde en achtste geworden.

Een valse valse start

Toch was daar zaterdag de bijzondere tijd. En het liefst had ze nog een keer gewild, omdat haar race eigenlijk vol foutjes zat. Dat begon al bij de start, maar dat was niet haar fout. Tegenstandster Jutta Leerdam stopte na twee meter met schaatsen, omdat ze dacht dat ze een valse start had gemaakt. Kok had dat toch meegekregen. Tegen de NOS zei ze: “Leerdam startte blijkbaar niet. Je voelt normaal iemand naast je. Ik ging door, maar had wel iets van huh, wat gebeurde daar zonet?”

In het vervolg van haar race was Kok het zelf meerdere keren kwijt, zo analyseerde ze na afloop. “Er zaten een paar goede missers in. Ik was echt verbaasd dat het een 36’er was.” Het was ook de reden dat ze niet won, maar vierde werd achter de verrassende Poolse sprintster Wojcik en de Russinnen Golikova en Fatkoelina. Wel eindigde ze voor de Amerikaanse Erin Jackson, de winnares van de eerste drie wereldbekers. Het was toch een teken dat Kok zich weer tussen de wereldtop reed.

Kok is nu de twaalfde schaatsster die onder de 37 seconden is gedoken. Maar dus de eerste Nederlandse, waardoor het nog steeds als een barrière voelde, ook al staat het wereldrecord van Sang-hwa Lee al sinds 2013 op 36,36. Kok was daarom ook heel blij dat ze die grens had geslecht. ‘Supercool. Echt heel mooi. Maar toch kan het nog beter.”

Desondanks lijkt plaatsing voor de Spelen in Peking een formaliteit. Ze moet alleen niet vallen op het olympisch kwalificatietoernooi tussen kerst en oud en nieuw. Op de site van de ISU: “Mijn hoofd was gewoon niet op de juiste plaats. Je ziet wat er gebeurt als dat wel zo is. Blijkbaar deden de problemen toch meer met me dan ik dacht.”

Lees ook:

Een wereldrecord, maar niet onder de zes minuten voor Nils van der Poel

Nils van der Poel onderstreepte vrijdag zijn suprematie met een fraai wereldrecord op de 5 kilometer. Toch bleek een tijd onder de zes minuten niet haalbaar. En dat was eigen schuld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden