SportWK Zwemmen

Als het aan Sarah Sjöström ligt, racet ze nóg vaker tegen haar concurrenten

Sarah Sjöström in actie op de 200 meter vrije slag, tijdens het WK in Zuid-Korea. Beeld REUTERS
Sarah Sjöström in actie op de 200 meter vrije slag, tijdens het WK in Zuid-Korea.Beeld REUTERS

De Zweedse Sarah Sjöström zwemt op de WK in Zuid-Korea de 50 en 100 vrij, 50 en 100 vlinder, alle estafettes en zelfs de 200 vrij. Het liefst zou ze nóg vaker racen tegen haar concurrenten. ‘Daar gaat iedereen harder van zwemmen.’

Eline van Suchtelen

Het journaille past bijna niet in de container die op de WK zwemmen in Korea ‘Casa Arena’ wordt genoemd. De plek waar de Italiaanse sponsor Arena mediasessies houdt is op de hoek van het stadion neergezet. Geen idyllische plek aan de rand van de Donau, zoals twee jaar geleden in Boedapest. Het is nu een zwarte doos met twee verdiepingen.

De bovenste verdieping werd zo warm met alle journalisten dat de persconferentie van Sarah Sjöström naar beneden is verplaatst. Daar is het iets minder heet, een graad of 30, ‘koeltjes’ voor het tropische Gwangju. “Zwemmen krijgt meer aandacht”, ziet de Zweedse zwemvedette. Ze wordt nog niet op straat herkend in Zuid-Korea, niet dat ze weet althans (‘ik heb alleen het zwembad en atletendorp gezien’), maar zoveel interesse in haar persconferentie maakte ze zelden mee.

Snelste vrouw

Sjöström zwom in 2009 op 15-jarige leeftijd een wereldrecord op de 100 vlinder. Nu is ze de snelste vrouw op de vlinder en borstcrawl. Ze bezit de wereldrecords op de 50 en 100 vrij en 50 en 100 vlinder. Plus zeven wereldtitels langebaan, en drie olympische plakken, waaronder het goud op de 100 vlinder.

Na Rio, waar ze op haar derde Spelen eindelijk haar felbegeerde olympische titel pakte, wisselde ze van coach en trainingsplek. Sjöström houdt van verandering. Ze traint nu in een internationaal team in Turkije. Ze vindt er haar rust. “Stockholm is een drukke stad. Daar ben ik veel tijd kwijt met reizen van huis naar het zwembad. In Turkije heb ik tijd over. Daar kan ik pas echt goed herstellen van mijn trainingen.”

Toch heeft ze iets aan snelheid ingeleverd. Ze werd deze week op ‘haar’ 100 vlinder verslagen door de 19-jarige Canadese Maggie MacNeil. Sjöström nam het zilver gelaten in ontvangst. “Terug naar huis en sleutelen aan mijn techniek”, zei ze er schouderophalend over. “Soms maak je wat fouten, al had ik nu het idee dat het best goed was. Er moet alleen nog wat snelheid bij.”

Impulsief

Ranomi Kromowidjojo noemt haar rivaal impulsief. “Sarah maakt soms fouten in een race. Dat kan je de kop kosten. Ze benadert de sport heel anders.” Kromowidjojo doelt op het gemak waarmee de Zweedse lukraak in het vliegtuig stapt om in Turkije te trainen. “Ik weet nu al hoe de komende 13 maanden tot Tokio eruit zien, wij laten niets aan het toeval over. Zij benadert het anders. Ze bezoekt verschillende trainingslocaties. Het is niet per se goed of fout, wat zij doet of wat ik doe.”

Voor de Spelen van Rio draaide alles in het leven van Sjöström nog om de vlinderslag, in het jaar erna lanceerde ze het project om de wereldrecords op de vrije slag aan te vallen. Nu staat zo’n beetje alles op haar programma. De 50 en 100 vrij, 50 en 100 vlinder, alle estafettes en zelfs de 200 vrij, het nummer waarvan ze een paar jaar geleden zei dat ze het ‘nooit meer zou zwemmen’ omdat ze het zo zwaar vindt.

Is dat niet een beetje veel? Sjöström denkt juist dat de 200 meter haar sterk maakt. “Ik doe zoveel verschillende afstanden dat ik toch die inhoud moet hebben die je op de 200 nodig hebt.” Het brengt haar ook mentale hardheid, omdat ze de afstand zo haat. “Als ik de 200 vrij kan, heb ik het gevoel dat ik alles kan.”

Zuur

Haar aversie tegen vier banen ploeteren in een lang bad werd gisteren weer duidelijk, toen ze tierend uit het bad kwam met het zuur in haar benen nadat ze zich als vierde voor de finale had geplaatst.

Sjöström deed dit seizoen ook aan veel wedstrijden mee. De World Cups zaten in haar programma en ze doet ook mee aan de International Swimming League, een nieuwe competitie in het najaar waar alleen de beste zwemmers ter wereld voor uitgenodigd worden. Net als bij de World Cups is daar de prijzenpot flink.

Sjöström is er enthousiast over. Ze ziet haar concurrenten veel te weinig, vindt ze. “Ik zag hier Cate en Bronte (de Australische zusjes Campbell, red.) eindelijk weer eens. Hoe lang was dat niet geleden?” Het is goed voor de sport als ze vaker tegen de Australische zusjes zou racen. “Daar wordt de sport professioneler en beter van. Daar gaat iedereen harder van zwemmen.”

Lees ook:
Sarah Sjöström: Ik sleutel nog steeds aan de borstcrawl

Olympisch kampioene Sarah Sjöström neemt geen genoegen met haar wereldrecords.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden