SportMichel Mulder

‘Als Desly was weggestuurd, had ik niet meer op mijn skeelers gestaan’

Michel Mulder tijdens het NK in Almere. Beeld Olaf Kraak
Michel Mulder tijdens het NK in Almere.Beeld Olaf Kraak

Wereldkampioen Michel Mulder denkt dat zijn Australische trainster mocht blijven om hem tevreden te houden

Michel Mulder won de 1000 meter tijdens het Nederlands kampioenschap skeeleren in Almere. Maar het had weinig gescheeld of hij had niet aan de start gestaan. Zijn coach Desly Hill zat op de schopstoel: “Als zij was weggestuurd, had ik niet meer op mijn skeelers gestaan.”

De Nederlands kampioen op de 1000 en de 500 meter en wereldkampioen sprint op de ijsbaan weet dat hij een boude uitspraak doet. “Ik ben er voorzichtiger mee geworden sinds ik in de schijnwerpers sta. Het liefst zou ik me alleen richten op het sporten. Maar soms is het nodig je te laten horen over randzaken, omdat ze de sport belemmeren.” En dus spreekt hij onverbloemd zijn steun uit voor de op een zijspoor gezette Hill.

De Australische was acht jaar bondscoach van de inliners, maar is in een nieuwe constructie alleen nog trainer van een groep van tien toppers. “Ze is geen bondscoach meer, maar wat ze precies is, weet ik niet”, zegt Mulder. “Wie begeleidt de nationale selectie, wie bepaalt de tactiek? Voorlopig niemand. Nu er niets gebeurt, wijzen ze daar weer voor naar Desly, maar die zegt terecht: daar ben ik niet voor aangesteld.”

Hill, langs de baan in Almere ingepakt in een slaapzak tegen de snijdende wind, weet precies wat Michel Mulder bedoelt. Maar ze laat niet het achterste van haar tong zien. Ja, ze heeft een vreemd contract, dat slechts loopt van mei tot september, nee ze is geen bondscoach. Maar ze heeft er nu eenmaal voor getekend, het was take it or leave it.

Jammer dat de verhoudingen zo op scherp staan

Terwijl Ronald Mulder, vrijdag kampioen op de 300 meter en gisteravond tweede achter tweelingbroer Michel op de 500, zich omkleedt in een tent naast de baan, zegt hij niet te begrijpen waarom de KNSB een model kiest zonder bondscoach en een trainster die overloopt van expertise aanstelt in het schemergebied. “Desly heeft een goede groep onder haar hoede, waar ik me voor het EK (vanaf eind juni in Almere, red.) bij aansluit, maar er zijn ook skeeleraars van buiten die groep die in de EK-selectie komen. Als de bond vindt dat zij daar niet voor verantwoordelijk is, waarom proberen ze haar nu wel die verantwoordelijkheid in de schoenen te schuiven? Wie gaat er over de EK- en WK-gangers die niet uit de groep van Desly komen?”

Disciplinemanager inline skaten Arjan Smit van de KNSB pleit vooral voor meer water bij de wijn. “We hebben officieel geen bondscoach bij de senioren, nee. Maar wel een trainster voor de Nationale Trainingsselectie Senioren Inline-skaten. Ik vind het jammer dat de verhoudingen zo op scherp staan, zonder dat zou deze constructie beter werken.”

Dat Desly Hill nog skeelertrainer in Nederland is, is te danken aan Michel Mulder, denkt de wereldkampioen. “Ik ben blij dat ze er nog is, maar ik heb het gevoel dat dat is om mij tevreden te houden. Een verkeerde benadering. Het gaat erom dat je de sport vooruit helpt. De insteek moet zijn dat zij de beste is. En dat is ze, by far.”

Mulder speelde hoog spel. “Maar je moet iemand hebben die verstand heeft van de sport en die weet hoe het werkt op grote toernooien. In het skeeleren is er maar één coach die alles weet en die ik vertrouw.”

Nou ja, er is er nog één: Michel Mulder zelf, maar die is voorlopig nog sporter. “Ik heb ALO gedaan en wel de ambitie om bondscoach te worden. Ik wil eerst nog vijf jaar rijden. Na de Winterspelen in Zuid-Korea geef ik er de brui aan, daarna wil ik coachen.” In de tussentijd moet hij blijven hopen dat Desly Hill alsnog wordt gepromoveerd tot bondscoach van álle skeeleraars. “Ik snap niet waarom ze dat niet doen. Dan weten we bij het EK en het WK waar we aan toe zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden