Voetbal

Almere City wordt eindelijk voor ‘vol’ aangezien

Doelman Michael Woud van Almere City plukt de bal uit de lucht in het duel met Roda JC. Beeld BSR Agency
Doelman Michael Woud van Almere City plukt de bal uit de lucht in het duel met Roda JC.Beeld BSR Agency

Almere City denkt dat het dit seizoen echt kan lukken: promotie naar de eredivisie. De ploeg ligt op koers en won ook zaterdag, van Roda JC.

Jan-Cees Butter

Ja, hij wordt er de laatste tijd vaker mee geconfronteerd, glimlacht John Bes, algemeen directeur van eerstedivisionist Almere City, in zijn werkkamer in het Yanmar-stadion. “Maar dat is niet erg”, zegt hij, ontspannen achteroverleunend in zijn stoel. “Want wij lopen niet weg voor onze ambities.”

In 2016, toen Bes net was aangetreden, ontvouwde hij een ambitieus vijfjarenplan voor Almere City, de jongste club uit het betaalde voetbal (2005). Voornaamste doel: promotie naar de eredivisie. Daarnaast moest ook het fundament van de club verstevigd worden, zoals gebeurde met de professionalisering van de jeugdopleiding en uitbreiding van het stadion naar 4501 zitplaatsen. De begroting steeg naar vijf miljoen euro.

Imago en identiteit

“We zijn echt gegroeid”, blikt Bes vanachter een koffie terug op de afgelopen vier jaar. “Vooral qua imago en identiteit hebben we stappen gemaakt. We worden inmiddels voor ‘vol’ aangezien.” In Almere (211.000 inwoners) wonen vijfduizend seizoenkaarthouders van Ajax, maar steeds vaker vindt men ook de weg naar Almere City - althans, toen er nog publiek bij de wedstrijden mocht zijn. Bes ziet: “Een Almeerder wordt niet alleen trotser op zijn stad, maar krijgt ook steeds meer gevoel bij onze club.”

Terwijl de regen zaterdagavond onophoudelijk naar beneden komt en de spelers van Almere City zich klaarmaken voor de wedstrijd tegen Roda JC, een duel tussen de nummers twee en drie van de eerste divisie, schetst Bes de cultuurverandering binnen zijn club. “Winnen moet de rode draad zijn bij Almere City”, stelt hij. “En dat bedoel ik niet alleen binnen de lijnen, maar vooral ook daarbuiten. In alles moeten we een uitdaging zien, een wedstrijdje.”

Verdrievoudiging

Die filosofie is in lijn met de denkwijze van clubeigenaar Kroonenberg Groep, het bedrijf van vastgoedondernemer Lesley Bamberger. “Als je meedoet, wil je winnen ook”, is zijn motto. Bes knikt. Hij geeft als voorbeeld de businessclub. “Die is ondanks corona weer flink gegroeid”, zegt hij tevreden. Qua seizoenkaarthouders was er zelfs sprake van een verdrievoudiging, al betrof het een ludieke actie van 45,01 euro per kaart. “We wilden onze supporters tegemoetkomen”, verklaart Bes. “Alleen, niemand weet wanneer er weer publiek welkom is bij onze wedstrijden.”

Akelig leeg is het Yanmar-stadion als er om kwart voor zeven wordt afgetrapt voor de topper in de eerste divisie. Roda JC komt binnen een minuut op voorsprong, maar nog voor rust wordt die achterstand ongedaan gemaakt door Almere City. Thomas Verheydt en Shayon Harrison scoren. Ondanks een offensief van de Limburgers blijft het 2-1, waarmee Almere City de tweede plaats verstevigt - alleen NAC Breda moet het voor zich dulden.

“We zijn de competitie goed begonnen”, zegt de moegestreden Almere City-aanvoerder Ryan Koolwijk na afloop in de perskamer. “Maar we zullen straks ongetwijfeld ook een mindere fase krijgen. Dan zal blijken hoe goed we echt zijn.”

Arrogantie

Buiten staat trainer Ole Tobiasen, oud-speler van SC Heerenveen, Ajax en AZ, ontspannen met zijn handen in de broekzakken. Of Almere City dit seizoen kan promoveren? “Ja, dat is te doen”, meent de Deen. Maar hoe maakt hij kampioenen bij een club die nooit eerder eredivisie speelde? “Daar hebben we het vaak over”, knikt Tobiasen. “Als ik vroeger als speler met Ajax het veld opkwam, dan deed je dat met een bepaalde arrogantie, een bepaalde zelfverzekerdheid. Daar werken we hard aan hier. Spelers ervaren het vooral door te winnen.”

“We zijn het kind van het betaalde voetbal”, herhaalt Bes in zijn werkkamer zijn veelgebruikte metafoor. “Als je onze geschiedenis letterlijk neemt, dan zijn we nog maar een puber. Maar wel een puber die klaar is om de gevestigde orde aan te vallen.”

Lees ook: De jongens van Kamp Seedorf, de graffitikunstenaars van Almere

Ze zijn artists in een stad met onhaalbare ambities. Een ode aan Almere van de jongens van street art-collectief Kamp Seedorf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden