ZwemmenRotterdam Qualification Meet

Al negen zwemmers snel genoeg voor de Olympische Spelen

Kira Toussaint racet naar 58,91 in Rotterdam. Beeld BSR Agency
Kira Toussaint racet naar 58,91 in Rotterdam.Beeld BSR Agency

Negen zwemmers hebben zich individueel gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. “Dat is een hele goede score vergeleken met vier jaar geleden.”

Nee, lacht Ranomi Kromowidjojo, ze had niet bewust in de ochtend tijdens de series van de 100 meter vrij harder gezwommen dan in de avond. Alles stond tijdens de Rotterdam Qualification Meet in het teken van de Olympische Spelen, maar niet het wennen aan pieken in de ochtend - zoals het wedstrijdschema van Tokio 2021 eist.

Twee prestaties sprongen er de afgelopen dagen uit. Zondag verbeterde Kira Toussaint haar nationaal record op de 100 meter rugslag. Voor het eerst zwom ze onder de 59-secondengrens: 58,91. “Vroeger dacht ik dat ik alleen op de korte baan met de top mee kon, maar deze tijd is finalewaardig. Ik ging van start met een nieuw raceplan. Van nature heb ik veel snelheid, maar nu moest ik de eerste vijftig meter gecontroleerd zwemmen. Pas de tweede helft mocht ik voluit. Dat pakte perfect uit.”

Andere uitschieter was Arno Kamminga, op de schoolslag. Hij profiteerde van een nieuwe trainingsaanpak. “Begin van dit jaar zeiden mijn coach en ik tegen elkaar: we doen altijd heel veel wedstrijden, wat zou er gebeuren als we een lang trainingsblok inlassen? Toen kwam corona en konden we het meteen uitproberen. Het was onwennig. Je komt in een ander soort vermoeidheid, moet vechten tegen de sleur. Maar een wereldtijd op de 200 is het gevolg.”

Negen zwemmers hebben zich individueel gekwalificeerd voor de Spelen. “Dat is een hele goede score vergeleken met vier jaar geleden”, stelt technisch directeur van de zwembond André Cats. “Voor Rio stond de teller op vijf.” Daarbij hebben de vrouwen zich voor twee estafettes gekwalificeerd: behalve op de 4x100 vrij mag Nederland ook meedoen op de 4x100 wisselslag. Ook dat is winst ten opzichte van de vorige Spelen. De mannen stelden zondag teleur.

Het nationaal record van Tes Schouten op de 100 meter schoolslag, zaterdag gezwommen, was belangrijk voor die tweede estafetteplek. “Ik een olympiër? Dat klinkt nog een beetje gek”, giechelde de tiener. Zij zwom de finale in een nieuw zwempak waarvan ze vergeten was het prijskaartje af te halen. “Na mijn record in de series ’s ochtends kreeg ik zoveel berichtjes. Dat ben ik niet gewend. Ik was daardoor een beetje afgeleid.”

Een ander jong talent zwom zich in de estafetteploeg op de 4x100 vrij: Marrit Steenbergen. Haar onbevangenheid ligt al lang achter haar. Als vijftienjarige bestormde zij het wereldtoneel om daarna diep weg te zinken. Haar race in Rotterdam betekende haar comeback aan de nationale top. “Ik denk dat je wel kunt zeggen dat ik terug ben. Van de zomer klokte ik 54,6 en ik wist dat het harder moest om me in de estafetteploeg te zwemmen. Ik ben heel blij met mijn 54,1.” Haar persoonlijk record staat op 53,97 en dateert van vijf jaar geleden. Steenbergen is twintig jaar.

Veterane Ranomi Kromowidjojo (30) is en blijft voorlopig een van de vaandeldragers van de Nederlandse ploeg. Zij won als vanouds de 50 en 100 vrij in Rotterdam. “Ik ben heel blij met hoe het nu gaat. Vooral mijn manier van zwemmen, geeft veel vertrouwen. Ik weet de lengte in mijn slag te houden.” Lachend: “Het water is nog steeds mijn vriend, dit keer iets meer in de ochtend dan de avond.”

Heemskerk vecht besluit bond aan

Femke Heemskerk wil het verlies van haar olympische startbewijs op de 50 meter vrij aanvechten. “Ik ga het er niet bij laten zitten”, liet ze de NOS weten. “Dit is onmacht. Ik kan er niets aan doen dat ik niet mag zwemmen.” De olympisch kampioene, al jarenlang een boegbeeld van de nationale zwemsport, zit in quarantaine vanwege een positieve coronatest van haar echtgenoot. Vanaf de bank zag ze hoe Valerie van Roon donderdag op de Rotterdam Qualification Meet een snellere tijd neerzette dan haar eigen beste kwalificatietijd.

Technisch directeur van de zwembond André Cats vindt het heel zuur voor Heemskerk, maar benadrukt dat hij ook rekening moet houden met de belangen van Van Roon. “Zij heeft hier sneller gezwommen dan Femke de afgelopen twee jaar. Beide zwemsters hebben de afgelopen periode vier kansen gehad om een tijd neer te zetten. Dus er is geen sprake van oneerlijke concurrentie.”

Heemskerk kan bij de tuchtcommissie van de KNZB in beroep gaan tegen de beslissing. Cats is ervan overtuigd dat hij geen fouten heeft gemaakt. “In onze reglementen staan geen Covid-gerelateerde uitzonderingen. We zijn ook niet van plan die te maken, omdat dat verstrekkende gevolgen voor de toekomst kan hebben. Covid zal immers de komende tijd nog wel een rol blijven spelen. Wij hebben onze eigen regels correct gevolgd en die zijn sinds juni bekend.”

Heemskerk heeft haar olympische tickets voor de 100 vrij en twee estafettes wel behouden.

Lees ook:

Thom de Boer en Valerie van Roon naar Tokio: ‘Klopt het scorebord?’

De zwembond KNZB heeft gekozen voor een keihard olympisch selectiesysteem. Twee clubzwemmers zorgden eerder deze week voor de verrassing van de dag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden