Champions League

Ajax-trainer Ten Hag vindt de kwestie-Bogarde ‘vervelend, maar de focus ligt bij voetbal’

Assistent-trainer Winston Bogarde tijdens de laatste training in Lissabon, dinsdagavond. Beeld ANP
Assistent-trainer Winston Bogarde tijdens de laatste training in Lissabon, dinsdagavond.Beeld ANP

Ook assistent-trainer van Ajax Winston Bogarde is van wangedrag beticht. De spelers hebben er geen last van, zei coach Erik ten Hag. En het is een privékwestie, zei hij. Is dat wel zo?

John Graat

In de aanloop naar het vervolg in de Champions League, woensdagavond in Lissabon tegen Benfica, dook rond Ajax weer een kwestie over grensoverschrijdend gedrag op. Die draaide om een assistent van coach Erik ten Hag.

Nadat technisch directeur Marc Overmars recent werd ontslagen vanwege seksueel wangedrag kwam deze week Winston Bogarde in opspraak. Over hem kwam in oktober 2020 bij commercieel directeur Menno Geelen een melding binnen van ‘zwaar grensoverschrijdend gedrag’, afkomstig van een vrouw die niet bij Ajax betrokken is. Zij beschuldigde de 51-jarige oud-voetballer van seksuele intimidatie. Dat meldde NRC deze week.

Voor de laatste training in het Estádio da Luz ging Ten Hag er dinsdagavond kort op in. “Dit zijn kwesties die je liever niet hoort, dat iemand van de club met dit soort zaken wordt geconfronteerd. Maar twee onafhankelijke organen hebben ernaar gekeken en de zaak niet-ontvankelijk verklaard. Het is een privékwestie. Daar moeten we het bij laten”, zei Ten Hag.

Clubcultuur van Ajax onder een vergrootglas

Hij had er wel rekening mee gehouden dat er na de affaire-Overmars meer ‘aan de orde’ zou komen. De cultuur binnen Ajax ligt onder een vergrootglas en de clubleiding laat die zelf ook onderzoeken. Hoe gaan Ten Hag en de spelers om met de berichtgeving? “Het is vervelend, maar deze groep kan er goed mee omgaan. De focus ligt waar die hoort, bij het voetbal.”

De klacht over Bogarde werd door Ajax gemeld bij het Instituut voor Sportrechtspraak (ISR), maar dat beschouwde zich als niet-bevoegd omdat de melding geen relatie had met sport. De club liet daarna een extern bureau onderzoek doen. Dat bekeek een half jaar lang honderden Whatsapp-berichten, film- en beeldmateriaal. Conclusies: Bogarde heeft zich ‘gaandeweg het contact met de vrouw weinig respectvol en na verloop van tijd op verbaal agressieve wijze gedragen’ en heeft daarmee ‘actief bijgedragen aan een voor klaagster destructief interactiepatroon’, zo citeerde NRC uit het rapport. Ook heeft hij ‘zichzelf en de club in een kwetsbare positie gemanoeuvreerd’. Bij de vrouw werd een posttraumatische stressstoornis vastgesteld.

Onderzoek: geen gegrondverklaring van klacht

In een officiële reactie liet Ajax weten dat het onderzoek niet resulteerde in een ‘gegrondverklaring’ van de klacht. De directie concludeerde in mei vorig jaar de zaak te beschouwen als ‘een privékwestie’ en dat verdere acties richting Bogarde niet noodzakelijk waren.

Bogarde stond dinsdagavond dus gewoon op het veld bij de laatste training. Omdat veel details over de zaak ontbreken, met name over het onderzoek, is onmogelijk te beoordelen in hoeverre Bogarde over de schreef ging. Niettemin is zijn reputatie geschaad. Dat roept de vraag op of publieke figuren in een tijd waarin het vaak gaat over grensoverschrijdend gedrag niet óók kwetsbaar worden bij beschuldigingen van één bron. Van aangifte of strafrechtelijke vervolging is niets bekend.

“Dit ligt misschien dichtbij een trial by media, maar dat is het niet”, zegt advocaat Peter Schouten. Hij schreef in 2011 een boek over het fenomeen trial by media: verdachte personen die zonder veel objectief vastgestelde feiten al worden veroordeeld. “Zoals NRC het nieuws heeft gebracht, is niet al te schadelijk voor de beschuldigde. Bij trial by media zit een publieke veroordeling al in een artikel verwerkt, zoals Lucia de B. (de onterecht van moord beschuldigde verpleegkundige, red.) al als een monster was beschreven. Als de zaak-Bogarde goed is uitgezocht, kan hij gewoon aan het werk blijven, zonder een langdurig effect.”

Schouten vindt het wel ‘onhandig’ dat Ajax de zaak als een privékwestie ziet. “Het gaat erom of er grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden. Privé of niet, dat doet er niet toe. Een voetballer van Heracles die met alcohol op iemand doodrijdt op de openbare weg kun je ook niet afdoen als privézaak. Omdat Ajax het zo noemt, wek je met een woordspelletje toch weer de indruk dat je het minder schokkend vindt. Dit draait om waarheidsvinding.”

Ajax als favoriet

In de achtste finales van de Champions League begint Ajax als favoriet aan het tweeluik met Benfica. De Portugese club, derde in de Primeira Liga, verkeert al maanden bestuurlijk en sportief in een crisis. Bij Ajax blijft dat beperkt tot zaken buiten het veld. In de poule voor de winterstop maakten de Amsterdammers indruk door alle zes duels te winnen, soms met oogstrelend voetbal.

Erik ten Hag: “Wij favoriet? Ik kan daar zo weinig mee. Ik vind Benfica een sterke tegenstander, die er heel goed in is te profiteren van fouten van de tegenstander. Daar zullen we ons op moeten richten.” Of hij daarom op het middenveld kiest voor de iets defensievere Ryan Gravenberch op links of voor Steven Berghuis op die plek wilde hij niet zeggen.

Daley Blind kan een nieuw clubrecord breken: 43 wedstrijden voor Ajax in de Champions League. Hij passeert op de eeuwige ranglijst Jari Litmanen, een vriend van Daley’s vader Danny. “Litmanen was vroeger onze buurman”, zei Blind in Lissabon. “Hij kwam weleens over de vloer. Ik heb de videobanden van 1995 grijsgedraaid en weet wat hij gepresteerd heeft. Hij is een clublegende. Dat ik een record van hem overneem, vind ik een eer.”

Lees ook:
Ajax-trainer Ten Hag mist Overmars ‘nog iedere dag’

Trainer Erik ten Hag mist de vertrokken directeur voetbalzaken Marc Overmars. Dat zei hij na de nipte uitzege van Ajax op Willem II (0-1).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden