null Beeld
Beeld

ColumnHenk Hoijtink

Ajax is inderdaad aan het worden wat Bayern in Duitsland is. Maar wel hier, in Nederland

Ajax werd donderdag in de Europa League uitgeschakeld door een club, AS Roma, waarvan de spelers de bal wel erg vaak naar de verkeerde kleur schoten. Het deerde ze niet. Ze hadden een spits, de Bosnische dertiger Edin Dzeko, die het allemaal al eens meemaakte. Hij wist dat de bal hoe dan ook wel een keer in de buurt van het doel voor zijn voeten zou vallen, en dat gebeurde.

In de ESPN-studio vroeg presentator Jan Joost van Gangelen zijn analisten of ongeloof hun eerste gevoel was – bij hem duidelijk wel. In de krantenverslagen, wist je, zou het woord onnodig weer opduiken.

Commentator Vincent Schildkamp had verzucht dat het dan toch weer was gebeurd: dat een betere Nederlandse ploeg – nou ja, trainer en spelers vonden zichzelf twee keer beter dan de tegenstander – was uitgeschakeld. Meer in het bijzonder wilde hij het op de verraderlijke Italiaanse tegenstand gooien, indachtig natuurlijk het aforisme van Johan Cruijff: ‘Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen’.

Maar dit was geen uitschakeling van het soort waarvan er inderdaad in de voorbije jaren vele zijn geweest – zeg maar die van het patroon: naïeve Nederlandse ploeg is niet berekend op wat de tegenstander doet of wil. ­Naïef kun je Ajax met zijn latino’s niet meer noemen en dat deze tegenstander zijn zaakjes met strakke hand op orde had, kun je ook niet zeggen. Ze speelden de bal dus vooral naar de verkeerde kleur en de verdedigers, spottend met waar die uit Italië voor zouden staan, maakten af en toe de vreemdste inschattingen.

Ajax zou toch PSV niet op de Bayern-manier kunnen ontkrachten?

Hier kon het Bayern München van Nederland niet van profiteren. Dat hoorde je in de jaren waarin Ajax miljoenen in de Champions League ging verdienen: dat Ajax het Bayern van Nederland zou worden. Ik ­geloofde dat niet direct. Bayern koopt de beste spelers van de nationale concurrenten en zo zou hier Ajax PSV toch niet kunnen ontkrachten? Nee, zo niet, maar langs een andere weg is Ajax inderdaad hier aan het worden wat Bayern in Duitsland is.

Hier wel, in eigen land. Maar onveranderd is (uiteraard) de wetmatigheid dat een Nederlandse club in zijn begrensde markt niet alles zomaar kan krijgen. Het Ajax van 2019 was een toevallige bundeling, met het uitzonderlijke talent Matthijs de Ligt als exponent. Zoiets kan de norm niet zijn. Met al zijn miljoenen heeft Ajax twee jaar later een ploeg met, om eens iets te noemen, nogal wat lichtgewichten in de aanval en een middenveld waarin je moeilijk iets onderscheidends kunt zien.

Ik sluit niet uit dat Dzeko ‘Well played’ tegen Ten Hag heeft gezegd

Het lag dááraan dat Ajax donderdag zo weinig klaarmaakte tegen verdedigers die de vreemdste kanten konden oplopen. Als de kwaliteit daartoe er niet is, hoe kan een uitschakeling dan onnodig zijn? Uitschakelingen, nederlagen, ze kunnen niet onnodig of onverdiend zijn en ongelooflijk al helemaal niet, maar makkelijke alibiwoorden zijn het natuurlijk wel.

Kenneth Perez, die in de rust had gezegd dat je door zó’n ploeg toch niet uitgeschakeld mág worden, was in de ESPN-studio na afloop als eerste weer bij de les. Misschien was dat toch te veel Nederlands gedacht, peinsde hij, misschien is Ajax niet zo goed als we denken.

Voor een goed begrip: kwartfinale Europa League is niet slecht. Maar laat dan óók gememoreerd zijn dat het niet meer is dan wat in de jaren van al die naïeve uitschakelingen al als reëel doel mocht gelden.

Spits Dzeko gaf Ajax-trainer Erik ten Hag na afloop op het veld een hand. Dat had natuurlijk andersom gemoeten, maar hoe fijn is zo’n gebaar niet voor de winnaar, voldaan na gedane zaken? Ik sluit niet uit dat hij ‘Well played’ heeft gezegd – en dat Ten Hag het geloofde.

Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden