Ajacied Nicolás Tagliafico: ‘Ik denk dat dit jaar ons heeft geleerd om anders naar de wereld te kijken’.

InterviewNicolás Tagliafico

Ajacied Nicolás Tagliafico kijkt terug op 2020: ‘Ik was nooit echt op 100 procent’

Ajacied Nicolás Tagliafico: ‘Ik denk dat dit jaar ons heeft geleerd om anders naar de wereld te kijken’.Beeld BSR Agency

2020 was een veelbewogen sportjaar. Trouw blikt in een serie terug. Vandaag Ajax-voetballer Nicolás Tagliafico (28) die zijn familie in Argentinië al een jaar lang niet zag en door corona zijn ritme kwijtraakte.

Jan-Cees Butter

Nicolás Tagliafico wil het niet mooier maken dan het is. “Het was zowel sportief als persoonlijk een moeilijk jaar”, vertelt de verdediger van Ajax in een terugblik op 2020.

Natuurlijk, Ajax gaat aan kop in de eredivisie, is door in de KNVB-beker en speelt na de winterstop nog Europa League-voetbal, stelt de Argentijn tevreden vast, maar Tagliafico, sinds 2018 in Amsterdamse dienst, had zich het jaar beduidend anders voorgesteld. “Toen de competitie vanwege Covid-19 werd stilgelegd, deed ik – behalve wat fitness thuis – vrijwel niets”, blikt Tagliafico terug. “Zo’n lange onderbreking had ik nog nooit gehad als voetballer. Toen we opnieuw moesten beginnen, bleek mijn ritme verdwenen. Dat maakte het lastig. Zeker omdat we elke drie, vier dagen een nieuwe wedstrijd moesten spelen. Ik had diverse kleine blessures, waardoor ik niet kon brengen wat ik wilde. Nooit was ik echt op honderd procent.”

Voetbalkenners viel het op: Tagliafico oogde wat bleekjes bij Ajax. De linksback speelde lang niet zo krachtig en dominant als in voorgaande jaren. Tagliafico beaamt het. “De afgelopen seizoenen hebben we als team de lat behoorlijk hoog gelegd”, meent hij. “Ook voor mijzelf was de standaard hoog. Ik scoorde veel – iets wat ik niet had verwacht – en wist ook veel doelpunten te voorkomen. Met het team hebben we een mindere periode gehad, waar mijn mindere vorm en prestaties ook weer een gevolg van zijn. Het enige wat je dan kunt doen is hard blijven werken.”

Grenzen van het toelaatbare

Soms wendde Tagliafico (28) andere middelen aan. De Zuid-Amerikaan zoekt als geen ander de grenzen van het toelaatbare op in een wedstrijd. Een houding die niet altijd wordt gewaardeerd in Nederland. “Als je niet met voetbal, de techniek, kunt winnen, dan moet je andere strategieën gebruiken om tot een resultaat te komen”, verklaart Tagliafico. “Wat mensen daarvan vinden, maakt me niet zoveel uit. Het grappige is wel dat ik mensen vaak hoor zeggen dat ze types als ik graag in hun team willen hebben.”

Tagliafico kwam bijna drie jaar geleden over van Independiente, een club nabij zijn geboorteplaats Rafael Calzada, behorend tot de provincie Buenos Aires. Dit jaar zal de 28-voudig international voor het eerst Kerst in het buitenland moeten vieren, omdat hij vanwege corona niet naar Argentinië mag reizen. “Ik heb mijn familie nu een jaar niet gezien”, treurt Tagliafico. “Ik ben dit jaar twee keer in Argentinië geweest, maar mocht mijn familie niet zien omdat ik in de bubbel moest blijven. Dat was erg zwaar. Zeker als je zo lang reist en zo dicht bij ze bent. Om voortdurend positief te blijven, was een grote uitdaging voor mij. Gelukkig ben ik geen persoon die snel bij de pakken neer gaat zitten. Ik kijk altijd vooruit. Naar de doelen die ik wil bereiken in het leven.”

Hij verlengde vorige maand zijn contract tot de zomer van 2023. “Ik denk dat het, zowel voor mijzelf als de club, goed was om mijn contract open te breken”, vindt Tagliafico. “Maar ik sta open voor de dingen die komen gaan. Als er een aanbieding komt die zowel sportief als economisch goed is, dan zal ik daarover nadenken. Voorlopig concentreer ik me op de doelen die ik met Ajax heb: de eredivisie, de beker en de Europa League.”

Positieve boodschap

Uit het bijna afgelopen jaar probeert Tagliafico nog een positieve boodschap te halen. “Ik denk dat dit jaar ons heeft geleerd om anders naar de wereld te kijken”, meent hij. “Dat je moet omkijken naar je naasten en de tijd die je met je familie doorbrengt moet waarderen. Omdat we moeten beseffen dat dit zomaar kan veranderen.”

Hoe hij Kerst dit jaar zal vieren? Tagliafico weet het nog niet, zegt hij. Woensdagavond wacht eerst nog de laatste wedstrijd van het jaar bij Willem II. “Voor ons Argentijnen is kerstavond erg belangrijk. Dat kun je niet vergelijken met de Nederlandse manier van Kerst vieren. Misschien dat we met de Zuid-Amerikaanse spelers van Ajax bij elkaar komen om samen Kerst te vieren.” Lachend: “In de warme Zuid-Amerikaanse stijl.”

Met dank aan Aleyda Ortega.

Lees ook: Jacco Verhaeren keert terug naar Brabant zonder kers op de taart

2020 was een veelbewogen sportjaar. Trouw blikt in een serie terug. Vandaag zwemcoach Jacco Verhaeren die zijn ambities in Australië opgaf voor zijn gezin.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden