WK veldrijden
Adrie van der Poel bouwt zijn laatste WK-parcours: ‘Of Matje rijdt of niet; het parcours is hetzelfde’
De WK veldrijden in Hoogerheide staat dit weekeinde in het teken van het duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert, een tweestrijd die alleen in superlatieven is uit te drukken. Vader Adrie van der Poel bouwde het parcours voor de laatste keer; hij is klaar met beschuldigingen over het bevoordelen van zijn zoon.
Halverwege de wandeling langs het WK-parcours blijft Adrie van der Poel (63) staan. Hij wijst geïrriteerd naar vier rubberen platen waar renners uit de Verenigde Staten en Slowakije tijdens een van de laatste trainingen overheen schieten en pakt zijn telefoon.
Zijn jongere broer Jacques van der Poel (60) neemt op. ”State gij nog ergens in de wei? Ja? Oh, trek die vlotjes eens gauw weg joh, daar achter de materiaalpost. Die hadden al weg moeten zijn.”
Als parcoursbouwer is Van der Poel dit weekend de belangrijkste man van Hoogerheide. Over elk detail van de route van ongeveer drie kilometer denkt hij na. Hij bepaalt en regisseert, zijn broertje luistert en assisteert. Voor de plek van alle paaltjes, balken, fietsbruggen en afzetlinten heeft de wereldkampioen van 1996 zijn toestemming gegeven. Zijn wil is wet. Zelfs de flessen wijn in de vip-tent, die zaterdag en zondag plaats biedt aan meer dan 3000 mensen, zijn naar zijn smaak. “Als je voor een euro meer zonder koppijn wakker wordt, is het de investering waard wat mij betreft.”
Over de zwakke rug van zoon Mathieu doet Van der Poel geen uitspraken
Vanwege zijn rol tijdens de WK heeft Van der Poel, die door vrijwel iedereen in het dorp voortdurend wordt begroet, alleen op donderdag al zeven interviews. Het komt de familie niet slecht uit. Door alle aandacht voor vader Adrie blijft zoon Mathieu uit de wind. Over de rug, het zwakste deel in het oersterke lijf van Van der Poel, doet zijn vader geen uitspraken. Een jaar geleden sloeg de veldrijder door de problemen nagenoeg het hele seizoen in de modder over; de wereldtitel ging mede door afwezigheid van hem en Wout van Aert naar de Brit Tom Pidcock.
Contact tussen vader en zoon Van der Poel is er in de week voor de WK nauwelijks. Op de vraag in een berichtje of alles goed was, reageerde de laatste winnaar van de Ronde van Vlaanderen kort en bevestigend. “Hij weet niet eens dat het parcours er droog en snel bij ligt”, zegt vader Van der Poel. “Hij vraagt er niet naar, nooit gedaan ook.”
Volgens de ploeg Alpecin-Deceuninck is de viervoudig wereldkampioen fit en verschijnt hij zondag zonder lichamelijk euvel aan de start. Voordeel is dat zware modder- en zandstroken ontbreken in Hoogerheide, uitgerekend passages die de rugpijn van Van der Poel veroorzaken en verergeren.
‘De Belgen zijn rond een WK altijd aan het steken’
Vader Van der Poel, die op een paar honderd meter van de finishlijn opgroeide, heeft de schijn van belangenverstrengeling tegen. Hij zou volgens een deel van de Vlamingen het parcours te veel naar de smaak van zijn zoon hebben ingetekend. Van Aert is in het nadeel. “De Belgen zijn rond een WK altijd aan het zoeken, aan het steken, dit keer moeten ze mij hebben. Als ik deze wedstrijd niet had georganiseerd, was een ander de gebeten hond.”
Het moge duidelijk zijn: de messen zijn geslepen, de climax van het veldritseizoen nadert. Het gaat tussen Van der Poel en Van Aert, de beste renners van hun generatie, de twee die groter zijn dan de sport. Het is de tweestrijd die alleen in superlatieven is uit te drukken, een clash uitgerekend in het grensgebied van Nederland en België. Alle andere deelnemers zijn bij voorbaat al gedegradeerd tot weinig meer dan veldvulling. Volgens liefhebbers wordt het duel om de regenboogtrui het mooiste uur van de winter. Alle crossen van de afgelopen maanden doen er niet meer toe.
De Belg van Jumbo-Visma won daarin zes van de negen onderlinge duels, de Nederlander was in Hoogerheide, ook decor van de WK-strijd in 2009 en 2014, de afgelopen jaren onverslaanbaar tijdens wereldbekercrossen. Vorig weekend in Benidorm, de laatste keer dat ze elkaar troffen, was Van der Poel de snelste. Van der Poel senior acht ze momenteel gelijkwaardig.
De vrouwen, waar het waarschijnlijk gaat tussen Fem van Empel en Puck Pieterse, krijgen maar een fractie van de aandacht die de tweestrijd bij de mannen opeist. Het is terug te zien in de kaartverkoop. Zondag worden bijna drie keer zoveel toeschouwers verwacht.
Oplopende strook vlak voor de finish
Hoogerheide, waar jaarlijks een wereldbeker wordt gehouden, kan niet zonder Van der Poel. “Wanneer ik stop als parcoursbouwer, trekken ze er hier de stekker uit. Dat weet ik zeker.” Tijdens het uittekenen van de cross maakt Van der Poel, die al drie weken lang elke ochtend vanaf 8 uur sjouwend met palen en hekken in de weer is, gebruik van de natuurlijke omgeving zonder een kunstmatige ingreep te doen. In Hoogerheide zorgt de Brabantse Wal voor hoogte en het bos voor een variatie in ondergrond.
Een ander discussiepunt van de afgelopen dagen is de positionering van de balken op het parcours. Critici beweren dat Van der Poel ze heeft verplaatst ten faveure van zijn zoon. Van der Poel wijst ze aan op een oplopende strook vlak voor het laatste deel van de finish. Zijn zoon springt moeiteloos over de verhogingen van 35 en 39 centimeter, Van Aert heeft er meer moeite mee.
“Deze discussie gaat helemaal nergens over”, zegt Van der Poel, zelf geen liefhebber van balken in een parcours. Vanwege sponsorgeld zijn ze toch in Hoogerheide geplaatst. “Mensen die zeggen dat ik dit bewust doe, hebben er geen verstand van. Of Matje nou rijdt of niet; waarschijnlijk had hetzelfde parcours er gelegen. Waar maken ze zich toch druk om?”
Wie wint er meestal op Van der Poels parcoursen? Wout van Aert
Van der Poel roept de wereldkampioenschappen van 2017 en 2018 in herinnering. Destijds beschuldigde voormalig veldrijder Niels Albert hem ook al van oplichting. De parcoursbouwer sneerde terug dat de Vlaming beter zijn mond kon houden. Mathieu van der Poel noemde Albert ‘een janker.’ Senior: “Valkenburg, heb ik gemaakt. Wie werd kampioen? Wout van Aert. Bieles, heb ik gemaakt. Wie werd wereldkampioen? Wout van Aert. Het is voor Matje beter als ik het parcours niet maak.”
Voorheen was Van der Poel bij veel meer crossen betrokken. Vanwege de consternatie en de insinuaties van het bevoordelen van zijn zoon schakelde hij de afgelopen jaren terug. “Het is echt hartstikke leuk werk. Ik rijd hier elke ochtend heen en dan gaan we met zijn allen bezig. Dit is mijn passie, ik doe het graag, maar niet op deze manier.”
De voormalig veldrijder en wegcoureur is er klaar mee, ook al steekt hij met liefde ziel en zaligheid in het werk. “Dit weekeinde is het de laatste keer dat ik een WK-parcours heb ontworpen. Ik doe het niet meer. Niet alleen in Hoogerheide; niemand hoeft mij ooit nog te vragen.”
Eerste WK-titel team relay gaat naar Nederlands team
De Nederlandse ploeg heeft bij de wereldkampioenschappen veldrijden in Hoogerheide vrijdag de titel veroverd op het nieuwe onderdeel team relay. Dat is een gemengde estafette waarbij drie renners en drie rensters uit verschillende categorieën in actie komen. Het was voor het eerst dat de internationale wielrenunie UCI er een officiële wereldtitel aan verbond. Vorig jaar was het nog een testwedstrijd, gewonnen door Italië.
Namens Nederland kwamen Tibor del Grosso, Guus van den Eijnden, Lauren Molengraaf, Leonie Bentveld, Fem van Empel en Ryan Kamp in actie. Het zilver ging naar Groot-Brittannië, brons was voor België. Van Empel rijdt zaterdag bij de elitevrouwen de individuele wedstrijd, waarin ze samen met landgenote Puck Pieterse topfavoriet is.
Lees ook:
Van der Poel en Van Aert zijn terug in het veld, en ze rijden iedereen op afstand
Hoeveel Mathieu van der Poel en Wout van Aert ook winnen op de weg, ze keren altijd met het grootste plezier terug in de cross. In Antwerpen ontmoetten de Nederlander en de Belg elkaar zondag tijdens een wereldbekerwedstrijd voor het eerst in bijna een jaar tijd.