Kort geding

ADO heeft recht op miljoenen van grootaandeelhouder en wil beslag laten leggen op aandelen

De Chinese eigenaar Hui Wang van ADO Den Haag en United Vansen op de tribune in 2015. Beeld ANP
De Chinese eigenaar Hui Wang van ADO Den Haag en United Vansen op de tribune in 2015.Beeld ANP

Het Chinese sportmarketingbedrijf United Vansen en haar meerderheidsaandeelhouder Jiahua Oriental Holdings moeten ADO Den Haag een bedrag van 2 miljoen euro betalen. De rechtbank in Den Haag heeft dat maandag bepaald in een kort geding dat ADO had aangespannen vanwege het niet nakomen van betalingsafspraken door de grootaandeelhouder van de club. Zonder dat geld komt ADO, dat onderaan staat in de Eredivisie en afkoerst op degradatie, in acute geldnood.

United Vansen en Jiahua waren afgelopen donderdag niet bij de behandeling van de zaak aanwezig. De voorzieningenrechter heeft de vordering daarom bij verstek toegewezen en ADO Den Haag dus in het gelijk gesteld. “De voorzieningenrechter oordeelt dat het uiterst aannemelijk is dat de aandeelhouder en moedermaatschappij zich op basis van twee overeenkomsten hebben verplicht om een bedrag van 2 miljoen euro aan ADO Den Haag te betalen”, aldus de rechter.

ADO Den Haag wil beslag laten leggen op aandelen United Vansen

ADO meldt in reactie op de uitspraak van het kort geding dat het beslag wil laten leggen op aandelen van de grootaandeelhouder. “ADO Den Haag is tevreden met de uitspraak van de voorzieningenrechter, maar betreurt dat het zover heeft moeten komen. De club zal als vervolgstap beslag laten leggen op de aandelen van United Vansen. De huidige financiële situatie vraagt namelijk om een oplossing op de zeer korte termijn. Langs meerdere lijnen wordt hieraan gewerkt”, aldus ADO, dat verwacht begin volgende week hier meer over te kunnen melden.

United Vansen nam ADO Den Haag in 2015 over. De overname verliep moeizaam, omdat het maanden duurde voordat de Chinezen de beloofde 8 miljoen euro overmaakten naar de vorige eigenaar Mark van der Kallen. Ook daarna was er vaak gedoe over geld en uitgestelde betalingen in Den Haag. Eind 2016 was er eveneens een kort geding waarin de voetbalclub betaling eiste van een toegezegd bedrag van 2,5 miljoen euro. ADO had het geld toen nodig om de jaarrekening rond te krijgen. De rechter stelde ADO destijds ook in het gelijk.

United Vansen probeert de club te verkopen. De onderhandelingen met het geïnteresseerde World Soccer Holdings uit de Verenigde Staten verlopen echter stroef.

Vier wedstrijden voor het einde van het seizoen heeft ADO 8 punten achterstand op FC Emmen, dat op de zestiende plek in de Eredivisie staat. De nummers 17 en 18 degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie; de ploeg die als zestiende eindigt, gaat de play-offs om promotie/degradatie in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden