Coronaregels

Aboutaleb waarschuwt: geen supporters meer in de Kuip als het weer zo misgaat

Supporters tijdens Feyenoord - FC Twente, zondag in de Kuip. Er werd tegen de corona-adviezen in gezongen en gejuicht. Ook werd de anderhalve meter afstand niet altijd in acht genomen.Beeld ANP

Burgemeester Aboutaleb geeft Feyenoord een waarschuwing: bij nieuwe overtreding van de coronaregels mag er minder of zelfs geen publiek in de Kuip aanwezig zijn. Ook premier Rutte toonde zich al geërgerd over voetbalsupporters die coronaregels aan hun laars lappen.

Eerst kon minister-president Mark Rutte op maandagochtend zijn ergernis al niet onderdrukken toen hem door ‘RTL Nieuws’ werd gevraagd naar een reactie op het gedrag van voetbalsupporters afgelopen weekend. Vooral in De Kuip werd tegen de coronavoorschriften in door Feyenoordfans uitbundig gezongen en geschreeuwd en werd de anderhalve meter afstand niet in acht genomen. Rutte: “Dat is gewoon heel dom. Dat moet je gewoon niet doen. Zo krijgen we het virus niet onder controle. Vandaag lopen de aantallen ook weer op.” Op de vraag of het wel te regelen is dat supporters de richtlijnen naleven? “Ja hoor, gewoon je bek houden als je er zit. Die wedstrijd kijken en niet schreeuwen. Dat is te doen.”

Later op de dag belandde vervolgens een gepeperde brief op het bureau van Feyenoord. Afzender: burgemeester Ahmed Aboutaleb. Als voorzitter van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond legde hij Feyenoord een extra maatregel op: bij thuiswedstrijden moeten 25 extra mensen worden ingezet in de beveiliging en het toezicht op naleving van vooral de anderhalvemeterregel.

Daarmee wordt het aantal stewards verhoogd van 380 naar 405. Bovendien gaf Aboutaleb een nadrukkelijke waarschuwing: als het toch weer misgaat zullen er voortaan minder bezoekers mogen worden toegelaten. Hij dreigt bij ernstige overtredingen helemaal geen publiek meer in de Kuip meer toe te staan.  

Gezongen, gefloten en geschreeuwd

Veiligheidsregio’s zijn verantwoordelijk voor de regels die verdere uitbraken van het coronavirus moeten tegengaan, maar clubs moeten zelf toezien op de handhaving. Feyenoord noemde eerder op de dag de inzet zondag van bijna vierhonderd stewards al ‘een ongekend aantal’. De toezichthouders wezen mensen steeds op de regels en afspraken. Het kon niet voorkomen dat zondag werd regelmatig gezongen, gefloten en geschreeuwd. De anderhalve meter afstand werd door een deel van de fanatiekste Feyenoord-aanhang aan de laars gelapt.

De clubs hebben een groot financieel belang bij naleving van de regels. Er mag nu een beperkt aantal toeschouwers het stadion in; de clubs hopen dat dit aantal bij goed gedrag snel kan oplopen. Algemeen directeur Edwin van der Sar berekende voor Ajax een inkomstenderving van één à anderhalf miljoen euro per thuisduel. Bij Feyenoord ligt dat rond de miljoen euro. De clubs rekenen in hun begrotingen op volle stadions vanaf de winterstop.

In de Johan Cruijff Arena werden in de weinig spannende wedstrijd Ajax-RKC (3-0) zondag de regels gerespecteerd door de 8500 aanwezigen, bij Feyenoord-Twente (1-1) liepen vooral aan het einde de emoties op. Stadionspeaker Peter Houtman deed twee keer een verzoek aan de 13.000 aanwezigen om zich aan de regels te houden.

Onderzoek Erasmus MC 

Trainer Dick Advocaat van Feyenoord bagatelliseerde de taferelen na afloop. Hij had ook mensen horen en zien joelen. “En terecht ook. Als dat niet meer mag moet je niet naar het voetballen gaan. Wij hebben belangrijke viroloog aan onze kant”, zei Advocaat bij de NOS. Hij doelde op Annemiek van der Eijk, viroloog, net als clubarts Casper van Eijck, ook verbonden aan het Erasmus MC. Het duo gaat een onderzoek doen om wetenschappelijk aan te tonen dat het bezoeken van een stadion met veel bezoekers veilig is. 

Op de vraag of het verstandig is dat een man op zo’n belangrijke post als Advocaat zich zo uitlaat, zegt Feyenoord-woordvoerder Salomon: “Het is natuurlijk ook de vraag of je deze vormen van emotie rond een wedstrijd echt volledig kunt uitbannen. Onze trainer riep in zijn eigen bewoordingen in feite min of meer dezelfde vraag op.”

Clubs kunnen fans die zich niet aan de regels houden een stadionverbod voor drie maanden opleggen. Of dat nu gebeurt, weet Feyenoord pas later deze week. Een woordvoerder van burgemeester Aboutaleb, voorzitter van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, liet weten de rapportage over Feyenoord-Twente af te wachten. “We beraden ons daarop.”

De KNVB ziet voor zichzelf nu geen actieve rol weggelegd. “Het is in het belang van het voetbal dat het goed blijft gaan. Het is aan de clubs om toe te zien wat er in de stadions gebeurt”, aldus een woordvoerder. 

Lees ook:
Geen spreekkoren? ‘Dit verdient een ereplaats in het instituut voor overtollige bureaucratie’

Bij het afkondigen van het verbod op zingen in stadions eind juni door premier Rutte noemden vertegenwoordigers supporters dat lachwekkend en niet te handhaven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden