Marathon

Abdi Nageeye wint zilver en sleept boezemvriend Bashir Abdi naar het brons

Abdi Nageeye is blij met zilver, zijn Belgische vriend Bashir Abdi (links) loopt naar het brons, voor de Keniaa Lawrence Cherono .  Beeld AFP
Abdi Nageeye is blij met zilver, zijn Belgische vriend Bashir Abdi (links) loopt naar het brons, voor de Keniaa Lawrence Cherono .Beeld AFP

In het zicht van zijn sensationele zilveren medaille op de marathon hielp Abdi Nageeye zijn Belgische boezemvriend naar het brons.

Aan het einde van een evenement waar onderlinge strijd allesbepalend is, toonde Abdi Nageeye een blijk van grote vriendschap. Na bijna 42 kilometer hardlopen door de hitte van Sapporo voelde de 32-jarige atleet zich zo sterk dat hij zich na winnaar Eliud Kipchoge zeker voelde van het zilver. Dat lukte ook; het betekende de achtste atletiekmedaille voor Nederland. Nageeye herhaalde met het zilver op de marathon wat Gerard Nijboer in 1980 in Moskou presteerde.

Maar Nageeye was daar in de laatste honderden meters niet mee bezig. Hij keek vooral achterom, en had alleen maar oog voor zijn Belgische boezemvriend Bashir Abdi. Die kampte met hamstringklachten. Door hem aan te moedigen, sleepte Nageeye hem mee naar het brons.

De altruïstische daad leidde tot lof vanuit de hele wereld. Nageeye vertelde later dat hij de laatste 3 kilometer van de slijtageslag door het bloedhete Sapporo in een roes had beleefd. “Ik voelde me nog zo goed, alsof ik aan het het joggen was. Niemand zou mij eruit sprinten. Ik wilde op 800 meter van de finish gaan, maar ik dacht aan Bashir Abdi”, vertelde Nageegye.

Een nieuwe toekomst opbouwen

Hij en Abdi zijn beiden van Somalische afkomst en kwamen ooit naar Europa om hier een nieuwe toekomst op te bouwen. De één deed dat in Nederland, de ander in België. Al sinds 2008 trainen ze samen. “We zijn bevriend en op de trainingen loopt hij altijd harder dan ik. Hij had kramp, maar ik bleef omkijken en hem aanmoedigen. Ik wilde dat hij ook een medaille won. Ik ben nu zo blij voor hem.”

Vanwege zijn vorm had Nageeye tijdens de marathon zelfs enige tijd aan goud gedacht. Maar na ruim 30 kilometer versnelde Kipchoge. Die won uiteindelijk onbedreigd in 2 uur 8 minuten en 38 seconden. Nageeye: “Ik twijfelde, toen Kipchoge ging. Achteraf denk je, wat was er gebeurd als ik wel met Kipchoge was meegegaan. Maar ja, dat ik zilver win is al ongelooflijk. Onwerkelijk.”

Nageeye eindigde in 2019 als vierde in de marathon van Rotterdam in een Nederlands record van 2.06,17. In de olympische marathon van Rio in 2016 werd hij elfde. Hij leefde de afgelopen jaren ‘als een nomade’ en trainde overal waar hij beter kon worden, ook met Kipchoge. “Nu sta ik op het podium met Eliud, de beste marathonloper aller tijden en een vriend van me. Ik kan het nog niet geloven.”

Lees ook:

Abdi Nageeye was altijd bang voor marathonlopers uit Kenia, in Rotterdam was hij bijna net zo snel.

Hij is in Somalië geboren, heeft een Nederlands paspoort en wil zich meten met de Kenianen. Dat lukt aardig: Abdi Nageeye scherpte zijn record aan tot 2.06.17.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden