BoekrecensieAbdelhak Nouri

Abdelhak Nouri: de verbinder met de olijke lach

Abdelhak Nouri in 2017, in een eredivisiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles.Beeld EPA

In ‘Een onvervulde droom’ tekent huisvriend en familiewoordvoerder Khalid Kasem het verhaal van Abdelhak Nouri op, het dartele talent van Ajax aan wiens veelbelovende carrière op 8 juli 2017 een definitief einde kwam.

Sommige wedstrijden vergeet een voetballiefhebber niet zo snel. Woensdag 21 september 2016, de dag van Ajax-Willem II, was zo’n wedstrijd. Ajax-supporters kregen tijdens dat bekerduel een glimp van de toekomst te zien; Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Abdelhak Nouri mochten die avond debuteren voor de Amsterdamse hoofdmacht.

Vooral om Nouri, een dan negentienjarig talent, was veelvuldig gesmeekt door de Ajax-aanhang. “Wij willen Nouri zien”, galmde het door de Arena. De fans richtten zich op toenmalig trainer Peter Bosz, die in hun ogen veel te terughoudend was met Nouri. In de 73ste minuut mocht hij invallen. Nouri oogde gretig, speels en zoals het een echte Ajacied betaamt scoorde hij meteen bij zijn debuut. Zijn jongensdroom, voetballen in Ajax 1, was uitgekomen.

De voetbaljaargang 2017/2018 moest hét seizoen van Abdelhak Nouri worden. Bosz heeft dan plaatsgemaakt voor Marcel Keizer, die als trainer van Jong Ajax al gecharmeerd was van Nouri. Alle seinen staan op groen. Maar dan slaat het noodlot toe. Op 8 juli 2017, tijdens een oefenduel met Werder Bremen in Oostenrijk, zakt Nouri ineens in elkaar. Toegesnelde clubartsen tasten in het duister. Wat is hier aan de hand? Een epileptische aanval? Flauwgevallen door de hitte? Of iets met zijn hart?

Vertrouwen op Allah

Wat vaststaat is dat 8 juli 2017 een dramatisch keerpunt is in het leven van Abdelhak Nouri. Zijn droom werd een nachtmerrie. Nouri viel letterlijk stil. Momenteel wordt hij thuis verzorgd, waarbij er soms minimale communicatie mogelijk is. De voormalig dribbelaar kan slechts nog uiten via zijn wenkbrauwen. Khalid Kasem, huisvriend en vertrouwenspersoon van de familie, schreef een boek over het leven voor, tijdens en na het ongeval, getiteld: ‘Een onvervulde droom’. Het is vlot geschreven – mooi, ontroerend en soms ietwat ongemakkelijk.

Hartverscheurend is de passage waarin de familie Nouri vijf dagen na het ongeval op bezoek gaat bij professor Friesenecker, die een zware mededeling heeft: de MRI-scan laat dermate diepe beschadigingen aan de hersenen zien, dat Nouri nooit meer zal kunnen lopen, praten of zien. Vader Mohammed verliest op dat moment het bewustzijn, broers en zussen schreeuwen het uit van verdriet en moeder Rabia (Nouri is een moederskindje) zit aanvankelijk nog in de ontkenningsfase. Zij vertrouwt op Allah.

Danoontjes vanaf het balkon

De familie Nouri is een warm, hecht migrantengezin uit de Amsterdamse buurt Geuzenveld. Abdelhak, derde in een lijn van zeven kinderen, heeft vanaf zijn geboorte iets speciaals, zo lezen we. Hij is slim, doordacht en sociaal bewogen. Als een teamgenoot thuis liefde en warmte mist, vraagt hij zijn vader of hij een arm om de schouder van het jongetje wil leggen. 

Ook zorgt Abdelhak voor verbinding en verbroedering in de wijk. Als hij met zijn vriendjes op straat heeft gevoetbald en ze pauze nemen, gooit hij vanaf het balkon van zijn ouderlijk huis danoontjes naar beneden voor alle kinderen. Typerend is ook zijn vriendschap met ploeggenoot Donny van de Beek, die in de dagen na de trieste gebeurtenis op het bed van zijn kompaan gaat liggen. Het is een beeld dat beklijft na lezing van het boek.

De schadevergoeding

Wat ook nagalmt, is de nogal kille, afstandelijke houding van Ajax. Algemeen directeur Edwin van der Sar, die aanvankelijk zegt dat Ajax adequaat heeft gehandeld bij de reanimatie, laat zich pas na een half jaar zien bij de familie Nouri, die – aangespoord en gesteund door Kasem – tevergeefs probeert om vragen beantwoord te krijgen door Ajax. Bijna een jaar later, in juni 2018, erkent Ajax volledige aansprakelijkheid en aanvaardt de club alle verantwoordelijkheid.

Ook nadien verlopen de gesprekken tussen de twee partijen allesbehalve soepel. Vorige week werd bekend dat Ajax het contract van Nouri (23) formeel heeft opgezegd. Hoewel het de familie om rechtvaardigheid gaat en nadrukkelijk aangeeft dat het niet om geld te doen is, zweeft het geld onmiskenbaar boven de laatste pagina’s van ‘Een onvervulde droom’. Hoeveel wil de familie Nouri als schadevergoeding hebben? En hoever is Ajax bereid te gaan? Dat is onbekend.

Bepalend voor de uitkering is het antwoord op de vraag hoever Abdelhak Nouri het zou hebben geschopt als voetballer – een onmogelijk te beantwoorden vraag. Bij het lezen van de laatste hoofdstukken denk je vanzelf aan Nouri. Wat zou hij, de verbinder met de olijke lach, hiervan vinden?

Khalid Kasem, ‘Abdelhak Nouri, Een onvervulde droom’, uitgeverij Lebowski, €21,99.

Lees ook:

Ajax erkent fout: Nouri werd niet goed behandeld

Ajax aanvaardt de aansprakelijkheid voor de toestand van oud-voetballer Abdelhak Nouri. Hij zou niet de goede zorg van de club hebben gekregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden