Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zwarte piet verdwijnt uit Vlaanderen

Samenleving

Redactie

© anp xtra

Verschillende Vlaamse zenders voor kinderen, speelgoedwinkels en theaterorganisaties hebben een 'Pietenpact' ondertekend. Daarmee zullen vanaf 2017 geen zwarte pieten meer te zien zijn in Vlaanderen, meldt VTM.

Het pact is een initiatief van de culturele organisatie deBuren, die wil dat elke verwijzing naar zwarte mensen verdwijnt. Met het Pietenpact wil deBuren naar eigen zeggen laten zien dat 'alternatieven mogelijk en haalbaar zijn, en dat daar een groeiend draagvlak voor is'.

Het pact heeft als uitgangspunt dat het Sinterklaasfeest voortaan zonder raciale stereotyperingen wordt gevierd. Dus geen rode lippen, kroespruiken en zwart geschminkte gezichten meer. Hoe het Sinterklaasfeest in Vlaanderen wordt ingevuld mogen de organisaties zelf bepalen: met of zonder pieten, roetveegpieten, regenboogpieten of pieten zonder schmink. Meer dan twintig Vlaamse organisaties zetten ondertussen hun handtekening onder het pact.

Lees verder na de advertentie

Nederland

Nederland liet deBuren voorlopig links liggen. "Bewust", zei directeur Wim Vanseveren tegen de Vlaamse krant De Morgen. "Bij onze Noorderburen is de discussie veel feller en zijn de tegenstellingen veel scherper. We willen eerst in Vlaanderen tot een goed compromis komen in de hoop dat ze daar in Nederland een voorbeeld aan kunnen nemen."

De ondertekening van het Pietenpact betekent overigens niet dat de traditionele zwarte piet direct het veld ruimt. Zo heeft Dreamland nog marketingmateriaal liggen met de oude versie van zwarte piet. De speelgoedketen is niet van plan die zomaar in de vuilnisbak te gooien, meldt De Morgen. Bij de kinderzenders en Studio 100 klinkt hetzelfde verhaal. Bij alle nieuwe producties houden ze rekening met het Pietenpact, maar oude series met zwarte pieten, zoals Dag Sinterklaas en Slot Marsepeinstein, zullen nog steeds te zien zijn.

Deel dit artikel