Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zwangerschapsdiscriminatie treft veel vrouwelijke flexwerkers

Home

Amber Dujardin

© studio vonq

Veel vrouwen met een flexibele arbeidsrelatie lopen tegen problemen aan als ze op hun werk vertellen dat ze zwanger zijn. Contracten worden niet verlengd en soms volgt zelfs ontslag.

"Ik was heel verbaasd", zegt Jolanta Ammerlaan (33) terwijl ze met een schuin oog haar baby in de gaten houdt. "Ik deed altijd mijn best. Ik heb zes getuigschriften van klanten die heel tevreden over me waren." Ze klemt een geel mapje tegen zich aan. "Als ze vonden dat ik het niet goed deed, waarom heeft niemand daar dan ooit iets van gezegd?"

Lees verder na de advertentie

Ammerlaan werkte vorig jaar met twee contracten van een half jaar als thuiszorgmedewerker bij Florein. Hoewel ze nooit een functioneringsgesprek heeft gehad, kreeg ze in januari via de telefoon te horen dat ze kon vertrekken.

Jaarlijks krijgt 43 procent van de zwangere vrouwen in Nederland te maken met zwan­ger­schaps­dis­cri­mi­na­tie

In zes maanden tijd had ze zich één keer ziek gemeld, zo luidde het argument van haar leidinggevende. Dan is het 'intern beleid' om werknemers de wacht aan te zeggen. Dat ze zich niet lekker voelde door haar zwangerschap, speelde volgens de organisatie geen enkele rol. "Deze regel geldt voor alle medewerkers."

Jaarlijks krijgt 43 procent van de zwangere vrouwen in Nederland te maken met zwangerschapsdiscriminatie, blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens.

De organisatie hield gisteren vier zittingen in Utrecht over dit onderwerp (zie kader), dat volgens hen een 'groot probleem op de arbeidsmarkt' is. "Doorvertaald gaat het om zo'n 65.000 vrouwen per jaar", zegt woordvoerder Marysha Molthoff.

Meldpunt

Vanaf maandag lanceert het College daarom een speciaal meldpunt. "Dat is expliciet bedoeld voor vrouwen met tijdelijke contracten en payrollconstructies", aldus Molthoff. "De omvang van zwangerschapsdiscriminatie is de afgelopen vier jaar niet afgenomen, maar de bereidheid om te melden wel: van 26 procent in 2012 naar 14 procent in 2016. Veel vrouwen vragen zich af of het wel zin heeft, of ze willen geen problemen met hun werkgever."

De bereidheid om discriminatie te melden, daalde van 26 naar 14 procent

Daar was Jolanta Ammerlaan niet bang voor. "Ik ben echt boos", zegt ze na afloop van de zitting. "Het was heel moeilijk voor me om te stoppen met werken. Toen ik het telefoontje van Florein kreeg, dacht ik eerst dat ik het verkeerd begrepen had. Ik was overdonderd."

Ze heeft een 'goed gevoel' over de zaak. Toch zal het haar in concrete zin niets opleveren als het College in juni zou besluiten dat Ammerlaan inderdaad gediscrimineerd is. De uitspraken van het College hebben geen juridische gevolgen voor de werkgever, maar zijn vooral van maatschappelijk belang. Het woord 'principekwestie' klinkt meerdere malen.

Precaire zaak

Het College geeft echter lang niet alle vrouwen gelijk. De afgelopen jaren behandelden ze gemiddeld zo'n twintig tot dertig zaken over zwangerschapsdiscriminatie per jaar, zegt Molthoff. In 2016 kregen twaalf van de twintig vrouwen gelijk. Bij acht vrouwen kon de relatie tussen ontslag en zwangerschap niet worden aangetoond.

Het is dan ook een precaire zaak om vast te stellen waarom een vrouw haar baan precies kwijtraakt, zo blijkt uit de zittingen. Zoals bij Esther van der Maas (30) uit Zwanenburg, die geen vast contract kreeg als assistent manager bij modezaak The Kooples in Amsterdam. Volgens haar vanwege zwangerschap, volgens de HR-manager vanwege een slechte beoordeling en een dalende omzet.

Van der Maas vindt dat ze onheus bejegend is, maar de manager werpt tegen dat de afgelopen jaren slechts 3 van de 23 werknemers een vast contract kregen.

"Ik ben zelf zwanger en bij ons werken heel veel vrouwen. Zwangerschap speelde bij de beoordeling nooit een rol."

© studio vonq

De zittingen

Het College voor de Rechten van de Mens behandelde gisteren in Utrecht vier zaken over vermeende zwangerschapsdiscriminatie. De uitspraken volgen in juni.

1. Only Human

Een 43-jarige vrouw uit Utrecht werd ontslagen tijdens haar proeftijd bij arbeidsbemiddelingsbureau Only Human. Volgens het bedrijf had ze geen eerdere ervaring in een commercieel bedrijf en functioneerde ze niet goed genoeg. "Wij menen dat we integer hebben gehandeld."

2. Thuiszorgorganisatie Florein

Thuiszorgmedewerker Jolanta Ammerlaan (33) uit Westland kreeg na twee tijdelijke contracten geen vast contract omdat ze zich in de afgelopen maanden één dag ziek had gemeld. Volgens Florein is dit 'intern beleid'.

3. Hanze Hogeschool

Een 42-jarige docente communicatie kreeg na drie jaar geen vaste aanstelling. Volgens de Hanze Hogeschool had zij haar vakdidactische aantekening niet gehaald, terwijl dit een vereiste is om een vast contract te krijgen.

4. Modezaak The Kooples

Esther van der Maas (30) kreeg na twee jaar geen vast contract als assistent manager. Volgens de modezaak had ze eerder een slechte beoordeling gehad van een 'mystery shopper' en was de omzet tijdens haar aanstelling gedaald.

Van de anonieme vrouwen die hierboven zijn opgevoerd, zijn de namen bekend bij de redactie. 


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Jaarlijks krijgt 43 procent van de zwangere vrouwen in Nederland te maken met zwan­ger­schaps­dis­cri­mi­na­tie

De bereidheid om discriminatie te melden, daalde van 26 naar 14 procent