Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Zelfstandige schilder wil eigen pensioen mogen regelen

Samenleving

Marco Visser

Schilders die zelfstandig werken betalen veel meer pensioenpremie dan schilders in loondienst. © ANP XTRA

Schilders die als zzp'er werken, willen af van verplichte deelname aan een pensioenfonds.

Een zelfstandige schilder die elke maand 3000 euro bruto verdient moet van dat bedrag ongeveer 400 euro overmaken naar zijn pensioenfonds. Verplicht, terwijl hij zzp'er is. Dat willen veel vrije jongens in de schildersbranche niet. Daarom daagt de belangenvereniging voor zelfstandige schilders, de ZBo, zowel de staat als het schilderspensioenfonds voor de rechter. De rechtszaak gaat over schilders, maar op tafel liggen alle ingrediënten van de discussie over de pensioenverplichtingen.

Lees verder na de advertentie
Dat de zelfstandigen verplicht premie betalen aan een pensioenfonds, komt in Nederland zelden voor

Uniek

Dat de zelfstandigen verplicht premie betalen aan een pensioenfonds, komt in Nederland zelden voor. Alleen de schilders komen er niet onderuit. Het pensioenfonds van de schilders, BPF Schilders, is daar blij mee. Verplichting is een effectieve manier om klanten te binden, al noemt het pensioenfonds deze reden niet in de opsomming van voordelen op de website.

Een verplichte regeling is gunstig vanwege de prijs, stelt BPF Schilders. De kosten zijn laag, omdat BPF het pensioen voor veel mensen tegelijk regelt en het pensioenfonds niet uit is op winst. "Een goed pensioen voor een relatief lage premie", schrijft BPF. De schilder in loondienst herkent zich daar meer in dan de zelfstandige. Hij hoeft namelijk geen 400, maar 200 euro per maand te betalen. De andere 200 euro legt de werkgever in. Zo is dat geregeld in de cao.

In een cao kunnen partijen afspraken maken die normaal gesproken zouden gelden als een verboden kartel. Dat gaat ook op voor de pensioenregeling. Werknemers moeten meedoen en kunnen niet kiezen tussen pensioenfondsen. Gedwongen winkelnering dus en dat is tegen de regels over concurrentie en vrije mededinging. Maar het mag, omdat het Nederlands pensioensysteem niet werkt zonder die verplichting. En een goed werkend pensioensysteem weegt zwaarder voor het algemeen belang dan concurrentie tussen de fondsen.

Aan dat principe beginnen de schilders te knabbelen. Met het kartelverbod in de hand stappen zij naar de rechter. De zzp'ers hebben nooit gevraagd om een cao en doen niet mee aan de onderhandelingen. Zij behoren dus niet tot de kring waarin de Mededingingswet anders werkt. Oftewel: de verplichting geldt niet voor werknemers buiten de cao, beweren de schilders.

Risico

Mochten de zelfstandigen gelijk krijgen van de rechter, dan heeft dat ook gevolgen voor de andere schilders. Hun pensioenfonds raakt ineens veel premiebetalende leden kwijt. Dat betekent minder mensen om de risico's mee te delen, waardoor het risico per individuele schilder stijgt.

Stel dat ZBo de rechtszaak verliest, dan wil het de schilders de optie geven zich aan te melden bij een Belgisch pensioenfonds

Voor de zelfstandige schilder betekent het dat hij niet langer die 400 euro per maand hoeft in te leggen. Maar een aanvullend pensioen als hij op zijn 67ste stopt met werken, heeft hij niet meer. Tenzij de zzp'er zelf op de vrije markt een pensioenverzekeraar vindt. Maar die zijn duur en de schilder mist fiscale voordelen die hij wel krijgt bij een regulier pensioenfonds.

Er is een andere optie: een buitenlands pensioenfonds. Stel dat ZBo de rechtszaak verliest, dan wil het de schilders de optie geven zich aan te melden bij een Belgisch pensioenfonds. ZBo kijkt al naar een aanbod dat volgens voorzitter Charles Verhoef gelijkwaardig is aan die van BPF Schilders.

Vooral belangrijk is dat de schilders bij het Belgische fonds de Nederlandse fiscale voordelen houden. Dit voorzichtige begin van een Europese pensioenmarkt maakt buitenlands fondsen ook voor andere zzp'ers aantrekkelijk, mits zij net zo goedkoop werken als de Nederlandse natuurlijk.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Dat de zelfstandigen verplicht premie betalen aan een pensioenfonds, komt in Nederland zelden voor

Stel dat ZBo de rechtszaak verliest, dan wil het de schilders de optie geven zich aan te melden bij een Belgisch pensioenfonds