Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wijk bij Duurstede beloont jongeren die bij de jaarwisseling mínder sloopten

Samenleving

Niels Markus

Vuurwerk op oudejaarsdag. ANP OLAF KRAAK © ANP

Jongeren in Wijk bij Duurstede houden mogelijk een skatepark aan de jaarwisseling over. Ze krijgen een beloning van 8.440 euro van de gemeente, omdat er tijdens oud en nieuw minder vuurwerkschade was dan vorige jaren.

Vorig jaar kostten de vernielingen de Utrechtse gemeente meer dan ooit: 13.000 euro. Er moest wat veranderen, besloot wethouder Hans Marchal van de lokale Protestants-Christelijke Groepering.

Lees verder na de advertentie

Na wat ‘prakkiseren en filosoferen’ met een jongerenwerker, besloot hij jongeren te belonen voor goed gedrag. De jeugdwerker ging langs de verschillende jongerengroepen om hen in te lichten en om ze bewust te maken van de schadebedragen: 150 euro voor een nieuw verkeersbord, 500 euro voor een hondenpoepbak of vuilnisbak. Marchal: “Als ze het niet geloofden, liet hij een mail zien met mijn handtekening.”

De VVD heeft kritiek op de beloning, maar door die partij is wel het politiebureau wegbezuinigd

Potje

De deal: er kwam een potje van 10.000 euro voor schadeherstel. Als de jongeren voor een kleiner bedrag aan schade zouden aanrichten, konden zij het resterende bedrag naar eigen inzicht besteden. De schade bedroeg dit jaar 2.560 euro. Omdat het zo laag was, kwam er een bonus van 1.000 euro bovenop de resterende 7.440. De jongeren mogen stemmen waar het geld naartoe moet.

De VVD in Wijk bij Duurstede vindt het ‘verbijsterend’ dat jongeren geld krijgen terwijl er opnieuw strafbare feiten gepleegd zijn. Marchal zegt dat hij elke euro schade er ‘één te veel’ vindt, maar: de meeste gemeenten van dezelfde grootte zouden hun handen dichtknijpen met 2.560 euro nieuwjaarsschade.

De gemeente en de politie kunnen simpelweg niet voorkomen dat dingen kapot gaan met oud en nieuw, zegt de wethouder. “Enkele jaren geleden wilden we vuurwerkvrije zones. Maar we konden die niet handhaven. Dan is het een wassen neus.” Hij vindt het opmerkelijk dat juist de VVD met kritiek komt . “Door landelijk VVD-beleid is het politiebureau wegbezuinigd. Voor lik-op-stukbeleid hebben wij de capaciteit niet meer.”

Lees ook:

Minder agressie tegen agent en brandweer tijdens jaarwisseling

Deel dit artikel

De VVD heeft kritiek op de beloning, maar door die partij is wel het politiebureau wegbezuinigd