Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wie zich verlaagt tot terrorisme, mag zich niet op een religie beroepen

Samenleving

Hans de Bruijn

Indonesische demonstranten protesteren tegen Islamofobie naar aanleiding van de aanslag in Christchurch. © EPA
Framing

Sajid Javid, de Britse minister van binnenlandse zaken, reageert op de aanslagen in Christchurch. Bestuurskundige Hans de Bruijn, die in deze rubriek wekelijks op voorbeelden van framing wijst, grijpt dit aan om een oneliner te duiden die we steeds vaker horen. De centrale boodschap van de minister luidt namelijk: terrorisme heeft geen religie. Wat wordt ermee bedoeld?

Een. Bij terrorisme gaat het om één ding, zegt de minister: haat. Een terrorist handelt altijd en alleen uit haat, het is hate crime. Niets meer en niets minder. Terrorisme heeft geen religie.

Lees verder na de advertentie

Twee. Wie zich verlaagt tot terrorisme, mag zich niet op een religie beroepen, zegt iemand anders. De essentie van religies als christendom, islam en jodendom is vrede en verzoening, nooit haat.

Vandaag zijn moslims het slachtoffer, maar normaliter zijn ze de daders

Australische extreem-rechtse senator Fraser Anning

Drie. Er zit een veroordeling in. Als jij je met je terrorisme beroept op onze religie, onze religie daarmee gijzelt, dan sluiten we je uit en verbannen je, want terrorisme heeft geen religie.

Vier. Ook in Groot-Brittannië werden moskeegangers aangevallen, zegt de minister. Je kunt het inmiddels spuugzat zijn dat er zoveel islamofobie rondwaart. Dat terrorisme en islam met elkaar worden vereenzelvigd.

Eggboy

Fraser Anning is een foute, extreem-rechtse senator in Australië. “Misschien zijn moslims vandaag het slachtoffer, maar normaliter zijn ze de daders”, zegt hij over de aanslagen. Een jongen van 17, Will Connolly, gooit een ei naar Anning. De video gaat viraal en hij krijgt de bijnaam #eggboy. ‘Terrorisme heeft geen religie’, twittert de 17-jarige. ‘Wie moslims als terroristen ziet, is net zo’n leeghoofd als Anning.’

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Deel dit artikel

Vandaag zijn moslims het slachtoffer, maar normaliter zijn ze de daders

Australische extreem-rechtse senator Fraser Anning