Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wie heeft het mooiste archiefstuk? U mag het zeggen

Samenleving

Harriët Salm

't Asoosjale Orkest © Stadsarchief Rotterdam

Heeft u al gestemd op het ‘Stuk van het jaar’? Even voor de zekerheid: het betreft hier niet een jolige miss-verkiezing. Nee, het draait om het mooiste archiefstuk. 

Oktober is de maand van de geschiedenis en dat betekent, om het jaar, dat archieven hun favoriete bezit mogen insturen om mee te dingen naar de eer ‘het stuk van het jaar’ in de collectie te hebben. Dat stuk moet passen bij het thema van de maand van de geschiedenis, dit jaar ‘Opstand’.

Lees verder na de advertentie

Liefst 44 archieven dingen dit keer mee. Het archief Batavialand zond de foto van een demonstratie. ‘Geef onze zee te rug’, luidt de leus waarmee Urker vissers in 1934 protesteerden. Er mochten geen schepen boven de 30 pk meer op het IJsselmeer vissen, was besloten en dat trof veel Urker vissers.

De verkiezing op www.stukvanhetjaar.nl sluit 24 oktober

Maar u kunt ook stemmen op het Stadsarchief Delft. Dat stuurde het vonnis van Balthasar Gerards in, de moordenaar van Willem van Oranje. Of veel recenter: stem op de platenhoes van ’t Asoosjale Orkest uit 1972, uit het stadsarchief Rotterdam. Bewoners kwamen in opstand tegen de manier waarop tijdens de wederopbouw het centrum kil werd. De ‘gewone man’ had het nakijken, maar kreeg blijkbaar wel muzikale steun door dit orkest, met liedjes als ‘We zijn zo lui’ en ‘De WW’.

Weinig stemmen

Organisator Martine Bartels, zelf werkzaam bij het Nationaal Archief in Den Haag, vertelt dat er pas drieduizend stemmen binnen zijn. Bij de vorige verkiezing in 2016 stemden uiteindelijk tien keer zoveel mensen. Maar het is ook nog vroeg. De verkiezing op www.stukvanhetjaar.nl sluit 24 oktober. Op zaterdag 27 oktober tijdens de Nacht van de geschiedenis in het Amsterdamse Rijksmuseum wordt bekendgemaakt wat het winnende archiefstuk is.

Lees ook:

De rijksarchivaris is niet bang voor gerommel in de archieven door de nieuwe privacywet

Archivarissen hebben zich met succes sterk gemaakt om de wet af te zwakken. Want het verleden moet wel betrouwbaar blijven.

Fluitende kurkeik is de Europese Boom van het Jaar

Een boom die zijn naam dankt aan het geluid van de ontelbare vogeltjes die op zijn takken zitten, is met meer dan 26 duizend stemmen verkozen tot Europese Boom van het Jaar.

Deel dit artikel

De verkiezing op www.stukvanhetjaar.nl sluit 24 oktober