Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

We worden gemanipuleerd met onze eigen data

Samenleving

Hans de Bruijn

In de nieuwe wereld laten we massaal data achter op het internet. © AFP
Framing

Iedereen maakt gebruik van online diensten - Facebook, zoekmachines, webwinkels. In veel debatten daarover gaat het over onze privacy. En met dat woord is iets fundamenteel mis. Wat is het probleem? 

We kennen het privacybegrip uit de oude, pre-internet wereld. Een privacyschending betekende dat iemand iets uit jouw privéleven openbaar maakte. Er zijn ergere dingen, denken veel mensen ('ik heb niets te verbergen'). De schenders van privacy, de boeven, zijn paparazzi-achtige lieden, een beetje sneue types.

Lees verder na de advertentie

In de nieuwe wereld laten we massaal data achter op het internet. De boeven zijn geen sneue paparazzi, maar sluwe data-analisten, ingehuurd door politici als Trump. Analisten kennen individuele kiezers beter dan wie ook, dankzij die gegevens. En kunnen kiezers vervolgens beïnvloeden.

Het zijn allemaal waarschuwingen van data-analisten die hun wereldje kennen. En die worden niet gedekt door dat woord privacy

Hoe? Door selectief nieuws te fabriceren, waar specifieke kiezers gevoelig voor zijn. Iedere groep kiezers krijgt haar eigen informatie. Daardoor worden ze vatbaar voor Trumps boodschap. En zo worden kiezers 'in een fuik gelokt'. 'Emotioneel gemanipuleerd', wordt 'kunstmatige intelligentie gebruikt voor gepersonaliseerde propaganda'. Raken kiezers 'verslaafd aan bepaalde informatie'. Wordt de 'psychologie van een hele natie' beïnvloed. En wat Trump kan, kunnen andere politici ook.

Het zijn allemaal waarschuwingen van data-analisten die hun wereldje kennen. En die worden niet gedekt door dat woord privacy. Bij privacy gaat het om jouw data, die worden onthuld. In de nieuwe werkelijkheid gaat het om jouw data, waarmee je wordt gemanipuleerd.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist

Hier leest u meer afleveringen van Framing

Deel dit artikel

Het zijn allemaal waarschuwingen van data-analisten die hun wereldje kennen. En die worden niet gedekt door dat woord privacy