Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wat een sfeer in het Witte Huis. ‘Merry Chrissus’

Samenleving

Wim Boevink

President Donald Trump en Melania Trump verwelkomen gasten op het Congressional Ball in het Witte Huis © AFP
KLEIN VERSLAG

Kerst werpt zijn schaduw vooruit – of moet ik zeggen werpt zijn licht vooruit. 

Overal bereidt men zich voor op het feest, misschien meer culinair dan religieus, maar toch met de een of andere gedachte aan samenkomst. Gezelschappen schuiven aan aan gedekte tafels in zoete supermarktcommercials, er rolt een traan om een overledene, maar men is samen.

Lees verder na de advertentie

Kerst alleen, dat is pas treurig.

Aan versierde winkelstraten en ­stations ben je intussen wel gewend, de verlichting hangt er soms al in november, ofschoon ik onlangs beeld voorbij zag komen van de pronkerige Calle Larios in Málaga, waartussen de classicistische gevels een uitbundig knipperend en bijna epilepsie opwekkend lichtspektakel was opgehangen.

In het grote winkelcentrum van de stad waar ik woon is een megagrote kerstboom neergezet, geen echte, maar toch bedoeld om indruk te maken en consumenten en passanten een feeërieke achtergrond te bieden voor hun ­selfies.

Sfeer, sfeer, sfeer.

Obamna – verhaspelde Trump – Obamna dus, werd toegezongen door staf en patiënten, als de ware, warmbloedige kerstman

Net als in het Witte Huis. Daar kwam de officiële kerstfoto vandaan: het presidentieel paar in gala tussen een klein woud aan hoge kerstbomen vol rode ballen.

Een plaatje.

De bomen lijken echt, het paar ook, maar je zou je kunnen vergissen. De bomen groeien op een bed van grote rode ballen en de twee figuren zouden in hardplastic uitvoering geleverd kunnen zijn door de firma Mattel.

Je zou het paar zulke stand-ins graag gunnen als je leest hoeveel uur ze deze dagen handenschuddend en small­talkend moeten doorbrengen, glim­lachend naar camera’s, de ene kerst­ontvangst na de andere gevend in diverse zalen van dat huis.

© AFP

Bij alle terugblikken in dit jaargetijde werd ook niet verzuimd de president te ridiculiseren. Van Donald Trump, met zijn stijve optredens toch al een dankbaar object voor spot en hoon, zette de ‘Daily Show’ alle woordverhaspelingen van 2018 op een rij, waarbij gezegd moet worden dat anonymous (anoniem) in het Engels best een lastig woord is om uit te spreken en je er makkelijk anonommess of anomonisss van kunt maken. (Trump kreeg ook zijn correctie niet goed.)

Nee, dan zijn voorganger.

Die komt als oud-president een kerstverrassingsbezoek brengen aan een kinderziekenhuis in Washington, een en al soepele tred, los in de heupen, een kerstmuts in perfecte nonchalance op zijn hoofd, een rode zak met presentjes losjes om de schouder. Witte trui van fijne wol. Mouwen een beetje opgestroopt, donkere, goed gesneden broek.

Waar hij binnentreedt zaait hij verrukking, kindjes slaan handen voor hun mondjes en zien hem breedlachend aan hun bedden staan, knuffelbereid, kom maar, ze pinken een traantje weg.

Obamna – verhaspelde Trump, toen het volgende woord in zijn speech ‘amnestie’ moest zijn – Obamna dus, werd gevierd en spontaan toegezongen door staf en patiënten, als de ware, warmbloedige kerstman, terwijl van Trump werd bericht dat hij zestien dagen in Mar-a-Lago zou gaan doorbrengen tussen de miljardairs.

Ja, kerst is gemeenschap, maar doorgaans wel onder soortgenoten, met familie of vrienden, in een licht dat gelijkelijk over alle aanwezigen valt, ook als ze ‘Merry Chrissus’ zeggen.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Lees meer afleveringen van zijn Klein Verslag op trouw.nl/kleinverslag.

Deel dit artikel

Obamna – verhaspelde Trump – Obamna dus, werd toegezongen door staf en patiënten, als de ware, warmbloedige kerstman