Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Was het een terrorist in Londen, of een 'gladgeschoren witte man'?

Home

Jenda Terpstra

Twee islamitische vrouwen lopen in de buurt van de Finsbury Park moskee in Londen, kort na de aanslag vanochtend. © AFP PHOTO / Isabel INFANTES

De media kregen ervan langs na de aanslag in Londen eerder vandaag. De omschrijving van de daad is een gevoelig thema. 

Versla deze aanslag met ‘evenveel passie en betrokkenheid’ als eerdere aanslagen. Die oproep deed het bestuur van de as-Sounnah Moskee in Den Haag vandaag. Het was één van de vele stemmen in een debat over woordkeus en framing die sociale media vandaag beheersten.

Lees verder na de advertentie

Na de aanslag in Londen, waarbij een wit busje inreed op moskeegangers, klonk veel kritiek op hoe media de aanslag noemden. De Engelse Daily Mail sprak in eerste instantie van een ‘gladgeschoren, witte busbestuurder’. Als de aanslagpleger een moslim was geweest, zouden media het woord ‘terrorist’ gebruiken, was een veelgehoorde reactie. Een witte man wordt anders aangeduid, zoals ‘verward persoon’.

Versla deze aanslag met ‘evenveel passie en betrokkenheid’ als eerdere aanslagen.

Bestuur van de as-Sounnah Moskee in Den Haag

Ook terrorismedeskundige Bibi van Ginkel van instituut Clingendael valt het selectieve woordgebruik na aanslagen op. Zo werd de extreemrechtse Anders Breivik in Noorwegen veroordeeld voor terrorisme, maar spraken de NOS en veel media structureel over ‘massamoordenaar Breivik’ in plaats van terrorist.

Ideologie

“Een terroristische daad gebeurt vanuit een politieke of religieuze ideologie. Welke dat is moet voor de berichtgeving niet uitmaken", zegt van Ginkel. Zo stonden vorig jaar in Enschede blanke mannen terecht voor het gooien van een molotovcocktail naar een moskee. “Hun daad kreeg een terroristisch oogmerk. Zij handelden vanuit een politieke overtuiging, oordeelde de rechtbank. Ook media horen met één maat te meten.”

Van Ginkel snapt dat extremisme en islam in de publieke opinie aan elkaar worden gekoppeld na de vele aanslagen in Europa door internationale netwerken als IS en Al Qaida. Terwijl de dreiging in Europa lange tijd kwam van andere groepen met een linkse, rechtse, separatistische of nationalistische ideologie.

Als groepen in de samenleving denken dat zij anders in de media belicht worden, is er sowieso iets aan de hand, zegt van Ginkel. “Perceptie van discriminatie is net zo erg als ongelijke behandeling zelf. Alle daders verdienen dezelfde veroordeling, alle slachtoffers dezelfde steun.”

Sociale media

Of media inderdaad structureel andere labels gebruiken, is volgens Jelle van Buuren, terrorisme-expert aan de Universiteit Leiden, nog niet systematisch onderzocht. Wat hem vandaag wel weer opviel, is dat sociale mediagebruikers een aanslag gebruiken om hun mening te ventileren. 

Spreek pas van een terroristische aanslag als dader en motief bekend zijn en wees daarin consequent, uit welke hoek de gewelddaad ook afkomstig is.

Jelle van Buuren, terrorisme-expert aan de Universiteit Leiden

Bij een jihadistische aanslag worden moslims gevraagd de aanslag te veroordelen. Vandaag riepen sociale mediagebruikers 'witte mannen' op om de aanslag te veroordelen.  

Van Buuren ziet in deze ping-pong discussie hoezeer de samenleving is gepolariseerd. De media moeten het volgens hem ontgelden: zij worden door beide partijen verweten iets te verzwijgen of iets op te blazen. Journalisten moeten daarom volgens van Buuren afstand houden, oppassen met onderscheid maken in woordkeus en vooral wachten totdat de feiten op tafel liggen. “Spreek pas van een terroristische aanslag als dader en motief bekend zijn en wees daarin consequent, uit welke hoek de gewelddaad ook afkomstig is.” 


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Versla deze aanslag met ‘evenveel passie en betrokkenheid’ als eerdere aanslagen.

Bestuur van de as-Sounnah Moskee in Den Haag

Spreek pas van een terroristische aanslag als dader en motief bekend zijn en wees daarin consequent, uit welke hoek de gewelddaad ook afkomstig is.

Jelle van Buuren, terrorisme-expert aan de Universiteit Leiden