Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Wanneer is het een geschikt moment om gasten uit te nodigen voor een bruiloft?

Samenleving

Beatrijs Ritsema

© Nanne Meulendijks
Moderne Manieren

Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Lees verder na de advertentie

Onlangs ontving ik van een bekende die over drie maanden gaat trouwen een save-the-date mailtje voor haar huwelijk aan de andere kant van Nederland. In het mailtje stond een verzoek of ik meteen wilde doorgeven of ik kon komen. Omdat ik, dertiger met een jong gezin, werk en opleiding, mijn agenda voor dat weekend nog niet kan overzien heb ik dat even gelaten voor wat het was. Twee weken later ontving ik een reminder met het verzoek om alsnog te laten weten of ik kom. Toen heb ik maar ‘nee’ ingevuld. Eigenlijk vind ik niet dat ik kan afzeggen voor een huwelijk, maar je gasten zo lang van tevoren vragen om een rsvp vind ik erg dwingend. Hoe hoort het wel te gaan?

Te vroege rsvp

U kunt altijd weer afzeggen, als er in de aanloop naar het huwelijk iets dringends (desnoods iets leukers) tussen komt

Beste Te vroege rsvp,

Drie maanden van tevoren een Save-the-date aankondiging sturen is handig voor mensen met drukke agenda’s, die voor geen prijs het huwelijk willen missen. Rsvp wordt op dat tijdstip niet gevraagd. Die wordt pas gevraagd bij de uitnodiging zelf die ongeveer twee maanden à zes weken van tevoren de deur uitgaat.

Het verschil tussen drie maanden en twee maanden is niet heel groot, dus ook al was uw bekende aan de vroege kant met haar Rsvp-verzoek, zoveel maakt het ook weer niet uit. In dat geval is het handig om uw komst gewoon maar toe te zeggen.

U kunt altijd weer afzeggen, als er in de aanloop naar het huwelijk iets dringends (desnoods iets leukers) tussen komt. Afzeggen kan altijd.

Hebt u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com.

Alle afleveringen van Moderne Manieren zijn terug te lezen in ons dossier.

Deel dit artikel

U kunt altijd weer afzeggen, als er in de aanloop naar het huwelijk iets dringends (desnoods iets leukers) tussen komt