Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Waarom topbestuurders niet per se topsalarissen hoeven te verdienen

Samenleving

Ingrid Weel

Er is ophef over de grote stijging van het salaris van ING-baas Ralph Hamers. © anp

Bedrijven hoeven hun topmannen niet noodzakelijk meer te betalen om een goede CEO aan te trekken, blijkt uit groot onderzoek van de Belgische Vlerick Business School.

ING wil “de beste (internationale) talenten kunnen aantrekken en behouden” en dus krijgt de bestuursvoorzitter van de bank, Ralph Hamers, een salarisverhoging van 50 procent. Daarmee komt hij een beetje in de buurt van wat topmannen in het buitenland verdienen. Dat is helemaal niet nodig, zegt hoogleraar Xavier Baeten van Vlerick Business School uit Gent.

Lees verder na de advertentie

Jaarlijks doet Baeten onderzoek naar de verloning van topmanagers in honderden beursgenoteerde bedrijven in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zweden. In 2016 besteedde Baeten extra aandacht aan de relatie tussen de prestaties van het bedrijf en het salaris van de CEO.

Om een goede CEO aan te trekken zijn niet-financiële aspecten belangrijker, zoals uitdaging, het gevoel vooruitgang te boeken en de trots om voor de organisatie te werken

Hoogleraar Xavier Baeten van Vlerick Business School uit Gent

“Bij heel wat raden van bestuur leeft de misvatting dat men boven de markt moet betalen om een goede CEO aan te trekken. Terwijl uit ons onderzoek blijkt dat de niet-financiële aspecten belangrijker zijn, zoals uitdaging, het gevoel vooruitgang te boeken, en de trots om voor de organisatie te werken”, verklaart Baeten. De hoogte van een salaris is nagenoeg niet van invloed op de mate van betrokkenheid en tevredenheid van topmannen.

Beursgenoteerde bedrijven die beter presteren dan gemiddeld, geven hun topbestuurders zelfs - naar verhouding - minder inkomen, meldt hoogleraar Baeten. Van de best presterende bedrijven betaalde 43 procent hun CEO boven het marktgemiddelde. De beloning is wel vaak afhankelijk – via aandelenpakketten – van de winstgevendheid van een onderneming. In dat geval stijgt het salaris mee als het bedrijf goed draait.

Hoog salaris geen reden om te blijven

Vorig jaar kreeg de ING-topman er ‘maar’ 3 procent bij. ING had net 2300 banen geschrapt, en kon het gewoon niet maken om de top hiervoor extreem te belonen, vond de grootste bank van Nederland. De commissarissen merkten toen al wel op dat zij het salaris van Hamers zorgwekkend laag vonden.

Zij kijken naar het buitenland waar topmannen – en een enkele vrouw – van beursgenoteerde bedrijven veel meer verdienen. Zeker in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is dat het geval. Vakbond FNV is echter van mening dat ING het salaris van Hamers moet vergelijken met Nederlandse topmannen van de Rabobank, ABN Amro of de Volksbank. Die verdienen minder.

Toch kiest ING nu voor een forse verhoging. “Om hooggekwalificeerd personeel aan te trekken en te behouden”, meldt de bank in haar persbericht. Volgens onderzoeker Baeten is een hoog salaris geen reden voor CEO’s om lang op dezelfde plek te blijven. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zitten topmannen gemiddeld vier jaar op dezelfde plek. In Nederland trouwens ook. In Frankrijk en België - waar ze minder krijgen - zitten ze gemiddeld zes jaar bij hetzelfde bedrijf.

Lees ook: Iedereen is boos op ING, maar is het verweer van de bank om de topman 50 procent meer salaris te geven steekhoudend?

Deel dit artikel

Om een goede CEO aan te trekken zijn niet-financiële aspecten belangrijker, zoals uitdaging, het gevoel vooruitgang te boeken en de trots om voor de organisatie te werken

Hoogleraar Xavier Baeten van Vlerick Business School uit Gent