Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vrouwen in het kalifaat, zijn dat bruiden of strijders?

Samenleving

Hans de Bruijn

Vrouwen en kinderen tijdens hun vlucht uit een van de laatste door IS gecontroleerde gebieden. © AFP
Framing

Rechtsfilosoof Afshin Ellian krijgt de vraag of jihadbruiden die naar het kalifaat van Islamitische Staat zijn gereisd, mogen terugkeren naar Nederland. Hij maakt bezwaar tegen het woord ‘jihadbruiden’. Het gaat hier om ‘jihadstrijders’, zegt hij.

Het maakt nogal wat uit welk woord we gebruiken. Een jihadbruid roept het beeld op van iemand die ‘slechts’ de vrouw-van is - en vaak al weer weduwe is. Het bevestigt het beeld van een kalifaat, dat bestaat uit boze, wrede mannen en onderdanige vrouwen. Bij jihadstrijder denk je aan sterke vrouwen, die de levensgevaarlijke reis naar het kalifaat ondernemen. Die zich zo juist onttrekken aan dat stereotiepe man-vrouwbeeld.

Lees verder na de advertentie
Een jihadbruid is al snel een slachtoffer van de valse beelden die IS haar heeft voor­ge­spie­geld; ze is ge­her­sen­spoeld. Een jihadstrijder natuurlijk niet.

Een jihadbruid heeft ooit een persoonlijke keuze gemaakt - op zoek naar de liefde van haar leven. Noem je iemand een jihadstrijder, dan gaat het om een ideologische keuze: op zoek naar het kalifaat, naar een pure samenleving is, zoals die behoort te zijn.

Een jihadbruid is al snel een slachtoffer van de valse beelden die IS haar heeft voorgespiegeld; ze is gehersenspoeld. Een jihadstrijder natuurlijk niet. Dat is iemand die de wreedheden van IS mogelijk heeft gemaakt, eraan mee heeft gedaan. Yezidische slaven kunnen ervan getuigen. De vrouwen waren soms wreder dan de mannen, schrijft een journalist.

Bruid of strijder - het zijn woorden die heel verschillende associaties oproepen. En dus is de vraag welk woord het debat over terugkeer domineert.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Deel dit artikel

Een jihadbruid is al snel een slachtoffer van de valse beelden die IS haar heeft voor­ge­spie­geld; ze is ge­her­sen­spoeld. Een jihadstrijder natuurlijk niet.