Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vrijwilliger ben je ook voor jezelf

Samenleving

Fleur de Weerd

Paul Terpstra van de Soresdienst hielp Colinda van Herwijnen om uit de schulden te komen. © Jorgen Caris

Jaarlijks doen miljoenen Nederlanders vrijwilligerswerk. Wie zijn zij en wat betekent dit 'gratis werk' voor hen en de mensen die ze helpen? Deel 1 van een portrettenserie.

Paul Terpstra (74) houdt niet van complimentjes. Maar daar trekt Colinda van Herwijnen (51) zich niets van aan. "Hij is doodgoed gewoon", zegt ze vanuit de keuken van haar nieuwe huurhuis. Terpstra zit aan haar keukentafel en wordt rood. "Een braafje en af en toe een pitbull", gaat ze onverstoord verder met haar plat Bussumse accent. Terpstra kucht: "En hoe is het met je zoon?"

Lees verder na de advertentie

Terpstra is vrijwilliger bij de Soresdienst van de Stichting MAX Maakt Mogelijk. Hij helpt mensen die in een uitzichtloze situatie zijn beland door voor hen te bemiddelen bij verschillende instanties. In Colinda's geval bij schuldhulpverlening, schuldeisers, de gemeente, UWV en een scheidingsadvocaat.

Hij kent Colinda nu al anderhalf jaar. In juni 2016 heeft haar man haar verlaten en vond ze 's ochtends een briefje op tafel. Daar stond op dat hij schulden had gemaakt en dat de deurwaarder om half tien op de stoep zou staan om het huis in beslag te nemen. "Ik had geen idee. Je wereld vergaat, de vloer verdwijnt", vertelt ze.

"Toen ik haar leerde kennen was ze een bang vogeltje. En nu is ze weer de sterke vrouw die er altijd in zat", zegt Terpstra trots.

Dat hij ooit nog eens zoveel voor vreemden zou betekenen, had hij nooit kunnen bedenken, vertelt hij eerder die dag in zijn bungalow in Voorthuizen. Aan de muur hangt een foto van een boerderij in Hongarije. Daar zou hij na zijn pensionering met zijn vrouw in gaan wonen. Maar het liep anders. Een paar maanden na haar pensioen werd er blaaskanker geconstateerd, vertelt hij terwijl hij naar haar foto kijkt die in de kast staat. Binnen 4 maanden was ze overleden.

Zwart gat

"Wat er daarna gebeurde, kan ik me niet meer goed herinneren. Dat jaar is een zwart gat." Gelukkig was er een vriend, een oud-collega van zijn vrouw, die iedere avond belde. "Op een gegeven moment zei hij: je moet wat doen, want je bent aan het vereenzamen. Toen ben ik rond gaan vragen. Eerst bij een bejaardentehuis in de buurt, maar boekjes voorlezen wilde ik niet." Via via kon hij aan de slag als chauffeur bij gehandicaptenreisjes. Daarna volgde vrijwilligerswerk bij Veilig Verkeer Nederland, en later als hulpmatroos op een zorgboot en bij de Soresdienst van MAX Maakt Mogelijk.

Terpstra werkt nu bijna fulltime als vrijwilliger: deels bij de Soresdienst en deels als hulpmatroos. Zit hij nooit eens thuis niets te doen? Weinig, zegt hij na even nadenken. Hij verhuurt huisjes op het park en er is altijd wel een tuin om te onderhouden. Vroeger, met zijn vrouw, zat hij wel eens uren op terrasjes. "Alleen doe je dat niet echt. Eten is nu een kwestie van voedsel binnenkrijgen. Ik kon eerst niet eens koken, dat deed mijn vrouw. Nu kook ik wel. Hutspot bijvoorbeeld."

Boetes uitschrijven op schulden is een verdienmodel geworden. De menselijkheid is zoek

Paul Terpstra, vrijwilliger bij de Soresdienst

Hij praat open over zijn eigen situatie. Maar liever praat hij over de situaties die hij tegenkomt met de Soresdienst. "Sommige mensen hebben hoge schulden en zijn heel gestresst omdat deurwaarders iedere dag bellen." Geagiteerd: "En de overheid doet niet wat ze zou moeten doen: helpen. Er zitten wel mensen bij die stinkend hun best doen, maar ze lopen telkens tegen alle regeltjes aan. Daarnaast geldt ook: boetes uitschrijven op schulden is een verdienmodel geworden. De menselijkheid is zoek."

Rekeningen in de kruipruimte

Hij neemt Van Herwijnens geval als voorbeeld. In de dagen nadat haar man haar had verlaten, werden overal - in de kruipruimte van het oude huis, in emmers in de schuur, en in de auto - rekeningen en brieven gevonden. Haar man had ze niet opengemaakt en de schuld waar ze samen voor opdraaiden liep in de tienduizenden euro's. Terpstra: "Na onze bemiddeling draait haar ex voor het grootste deel op, en zijn er regelingen met banken en schuldhulpverlening over de rest."

Gemeenten werkten ook niet altijd mee. Colinda zocht een huis, maar omdat ze bij haar moeder in Bussum woonde en nog in Huizen ingeschreven stond, verwezen beide gemeentes haar telkens door naar de ander. Na ingrijpen van de Soresdienst kreeg ze toch urgentie in Huizen en kreeg ze haar huidige huis toegewezen. "Dan werkt het wel als je de Max Ombudsman achter je hebt staan", zegt Terpstra.

Toen dat grietje opendeed en ons niet binnen wilde laten, zette Paul gewoon zijn voet tussen de deur

Colinda van Herwijnen

Colinda weet ook nog een goede anekdote. "Weet je nog, bij die advocaat?" zegt ze. De twee lachen samenzweerderig. De scheidingsadvocaat liet niets van zich horen, dus gingen ze er samen verhaal halen, vertelt Terpstra met glinsterende ogen. "Toen dat grietje opendeed en ons niet binnen wilde laten, zette Paul gewoon zijn voet tussen de deur. Toen was die advocaat toch ineens wel beschikbaar", zegt Colinda lachend.

Psychisch heeft Terpstra haar erg geholpen door samen met haar een vrijwilligersbaan te zoeken, vertelt ze vervolgens. Ze ging bij een bejaardentehuis aan de slag. "Dat die mensen je toch graag willen hebben, dat heeft me sterker gemaakt", zegt ze. "Dat gevoel herken ik wel", besluit Terpstra.

Kerstconcert gewijd aan vrijwilliger

Het Trouw-kerstconcert, dat in samenwerking met Omroep Max op Eerste Kerstdag na de toespraak van de koning wordt uitgezonden, is een eerbetoon aan de vele vrijwilligers in het land. De uitzending begint om 13.20 uur op NPO1.

Deel dit artikel

Boetes uitschrijven op schulden is een verdienmodel geworden. De menselijkheid is zoek

Paul Terpstra, vrijwilliger bij de Soresdienst

Toen dat grietje opendeed en ons niet binnen wilde laten, zette Paul gewoon zijn voet tussen de deur

Colinda van Herwijnen