Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verzamelen privégegevens in Windows 10 is in strijd met de wet

Samenleving

Redactie

Tablet met daarop het besturingssysteem Windows 10 van softwaregigant Microsoft. © ANP XTRA

Op een manier die strijdig is met de wet verwerkt softwaregigant Microsoft via zijn besturingsprogramma Windows 10 privégegevens van gebruikers. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na onderzoek van Windows 10 Home en Pro.

Het blijkt dat Microsofts be­stu­rings­sys­teem ongeveer iedere stap die je op je computer zet, volgt. Dat levert een indringend beeld van jou op.

Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens

Lees verder na de advertentie

Volgens de privacywaakhond informeert Microsoft gebruikers niet duidelijk over welke gegevens zij voor welke doelen gebruikt. Zo vertelt het bedrijf de gebruikers van deze besturingsprogramma’s niet dat het bij de standaardinstellingen voortdurend gegevens verzamelt over het gebruik van apps, aangesloten hardware zoals printers, het surfgedrag via de browser Edge, en (delen van) de inhoud van met de elektronische pen geschreven documenten. Ook worden mensen niet in staat gesteld rechtsgeldige toestemming te geven voor de verwerking van hun gegevens, stelt de AP.

“Het blijkt dat Microsofts besturingssysteem ongeveer iedere stap die je op je computer zet, volgt. Dat levert een indringend beeld van jou op”, stelt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens op de website. “Wat betekent dat? Weten mensen dat, willen ze dat? Microsoft moet mensen een eerlijke kans geven hier zelf over te beslissen”.

Telemetrie

In Nederland zijn er meer dan 4 miljoen actieve apparaten met Windows 10 Home en Pro. In de software heeft Microsoft een zogeheten telemetriemodule  ingebouwd. De module maakt volgens de privacywaakhond als het ware non-stop foto’s van het computergedrag van Windowsgebruikers en stuurt deze regelmatig door naar de servers van Microsoft. Gebruikers merken daar niets van. Ook kunnen zij niet zien wat de inhoud van die berichten is, waardoor zij een gebrek aan controle hebben over hun gegevens.

Bij installatie van Windows staat het niveau van telemetrie op 'volledig' en wordt de gebruiker gevraagd de aangeboden instellingen te accepteren. Daarnaast staat standaard 'aan' dat Microsoft de telemetriegegevens mag gebruiken voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties en aanbevelingen in Windows, Edge en apps. Ook verwerkt Microsoft (delen van) de inhoud van met de elektronische pen geschreven documenten.

Gevel van het kantoor van Microsoft bij luchthaven Schiphol. © ANP XTRA

Gebruikers die willen dat Microsoft bepaalde informatie niet te zien krijgt, kúnnen dat wel uitzetten, maar het bedrijf informeert hen daar alleen op hoofdlijnen over. Om die reden kan de gebruiker niet een goed geïnformeerde keuze maken, vindt de AP.

Volgens de Autoriteit Per­soons­ge­ge­vens heeft Microsoft laten weten te zullen stoppen met deze manier van werken

'Onvoorspelbaar'

Ook is gebleken dat Microsoft bestaande privacykeuzes van een deel van de gebruikers niet heeft gerespecteerd bij hun overstap naar de Creators Update. Bij de installatie daarvan bleken de eerdere privacyinstellingen van een aantal gebruikers niet overgenomen en werden die weer op ‘volledig’ gezet. De Autoriteit Persoonsgegevens noemt de werkwijze van de softwaregigant bij het verzamelen van volledige telemetriegegevens ‘onvoorspelbaar’.

Volgens de instantie heeft Microsoft laten weten te zullen stoppen met deze manier van werken. Wel betwist het softwarebedrijf de juistheid van sommige kritiekpunten. Zo kunnen gebruikers, stelt Microsoft, wél op diverse manieren meer informatie krijgen over de gegevens die worden verzameld en hoe deze gebruikt worden.

Microsoft geeft aan de overtredingen te willen beëindigen. Hoofd van de privacy-afdeling Marisa Rogers schrijft op de website van de softwaregigant dat het ‘onze hoogste prioriteit heeft om deze producten volledig aan de Nederlandse wet te laten voldoen’. Mocht Microsoft dat niet doen, dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens besluiten het bedrijf een sanctie op te leggen.

Lees ook: Jezelf van Google laten halen? Vergeet het maar

Microsoft heeft op de website een handleiding gepubliceerd over het instellen van de privacy-instellingen in Windows 10:

Deel dit artikel

Het blijkt dat Microsofts be­stu­rings­sys­teem ongeveer iedere stap die je op je computer zet, volgt. Dat levert een indringend beeld van jou op.

Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens

Volgens de Autoriteit Per­soons­ge­ge­vens heeft Microsoft laten weten te zullen stoppen met deze manier van werken