Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Verpleeghuis vroeg inspectie om slechte beoordeling stil te houden

Samenleving

Marco Visser

Verpleeghuis Humanitas De Leeuwenhoek. © Jorgen Caris

Humanitas in Rotterdam heeft geprobeerd om een negatieve beoordeling uit de publiciteit te houden. De inspectie vond het geen goed idee.

Een officiële waarschuwing voor ondermaatse zorg, dat is slecht nieuws. En de negatieve publiciteit die daarmee gepaard gaat, helpt die zorg er niet bovenop. Vanuit die gedachte heeft de Rotterdamse stichting Humanitas geprobeerd om een negatieve beoordeling van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) buiten de publiciteit te houden.

Lees verder na de advertentie
Het Hu­ma­ni­tas-be­stuur vindt de inspectie te streng en vroeg of de negatieve in­spec­tie­rap­por­ten buiten de publiciteit konden blijven

Eerder deze week bleek dat in twee verpleeghuizen van Humanitas de zorg niet goed genoeg is. Het Humanitas-bestuur heeft de inspectie vorige maand gevraagd dat oordeel niet naar buiten te brengen. Het gaat om de verpleeghuizen Hannie Dekhuijzen en De Leeuwenhoek. De laatste kwam afgelopen april ook al in het nieuws toen Trouw schreef dat sommige medewerkers tegen patiënten, ouderen met dementie, schreeuwden en hen soms zelfs sloegen. Die maand startte ook een televisieserie van columnist Hugo Borst en actrice Adelheid Roosen over dit verpleeghuis.

Binnen acht maanden moet de zorg op orde zijn, waarschuwt de inspectie nu. Zo niet, dan wacht een dwangsom. Het bestuur van Humanitas vindt de inspectie te streng en heeft gevraagd of de negatieve inspectierapporten en de officiële waarschuwing buiten de publiciteit konden blijven.

Omgaan met ouderen in vergevorderde staat van dementie vergt vaardigheden die niet iedereen heeft. Maar er schort ook het nodige aan het werkethos

Negatieve publiciteit maakt het moeilijk om nieuw personeel te vinden voor De Leeuwenhoek en om de huidige medewerkers te behouden, voerde Humanitas aan. Juist zij zijn nodig om de verbeteringen door te voeren. Want inderdaad, de meeste problemen met zorg zijn terug te voeren op een gebrek aan goed opgeleid personeel, zo is te lezen in het inspectierapport. Omgaan met ouderen in vergevorderde staat van dementie vergt vaardigheden die niet iedereen heeft. Maar er schort ook het nodige aan het werkethos. Zo komen sommige medewerkers te laat of houden ze zich niet aan afspraken.

Transparantie

De inspectie is niet op het verzoek van Humanitas ingegaan. Het openbaar maken van deze informatie is niet bedoeld als straf, schrijft de inspecteur, maar draagt bij aan transparantie. Toekomstige patiënten moeten volgens hem weten wat er speelt, anders kunnen zij geen goede keuze maken voor een verpleeghuis. Dat recht van patiënten weegt zwaarder dan de eventuele negatieve publiciteit voor Humanitas. De organisatie was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook:

Frustraties en klappen in een ‘lastig’ verpleeghuis

Het is niet te zien in de tv-reeks over een Rotterdams verpleeghuis die morgen begint, maar het gebeurt er wel: mishandeling en andere vormen van wangedrag tegenover bewoners. De directeur kijkt er niet echt van op.

In 'modelverpleeghuis' De Leeuwenhoek worden ouderen mishandeld

In een instelling die binnenkort in een tv-serie van publicist Hugo Borst en theatermaker Adelheid Roosen model staat voor de ouderenzorg in Nederland, worden ouderen mishandeld.Dat blijkt uit onderzoek van Trouw.

Deel dit artikel

Het Hu­ma­ni­tas-be­stuur vindt de inspectie te streng en vroeg of de negatieve in­spec­tie­rap­por­ten buiten de publiciteit konden blijven

Omgaan met ouderen in vergevorderde staat van dementie vergt vaardigheden die niet iedereen heeft. Maar er schort ook het nodige aan het werkethos