Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Veel Nederlanders weten niet meer wat 4 mei betekent, daar wil deze militair wat aan doen

Samenleving

Gert Jan Rohmensen

Archiefbeeld van een herdenking van de Slag om Arnhem op de John Frostbrug. © ANP

Sergeant van de landmacht Emiel Garstenveld is bezig aan een wandeltocht ter ere van onze vrijheid en de mensen die daarvoor hun leven gaven. Hij loopt van de D-Day-stranden in Normandië naar de John Frostbrug in Arnhem, een afstand van zo’n 600 kilometer. Op 4 mei hoopt hij aan te komen in Arnhem, voor de Dodenherdenking. 

“Twee of drie blaren heb ik, maar daar kun je redelijk op lopen”, zegt Garstenveld optimistisch. Hij is net de Belgisch-Nederlandse grens overgestoken en staat bij Alphen in Noord-Brabant in een bos te bellen. Vogels fluiten op de achtergrond.

Lees verder na de advertentie

“We beginnen een beetje vermoeid te worden, dus het tempo loopt iets terug, maar verder gaat het prima”, vertelt de sergeant, die werkt bij het communicatiebataljon CIS in Eibergen. “We liggen mooi voor op het schema. Met Pasen kan ik daardoor een dag extra rust nemen, altijd fijn.”

Hij is zijn tocht op 1 april begonnen en heeft er nu een kleine 500 kilometer op zitten. Onderweg krijgt hij gezelschap van collega-veteranen die een paar dagen meelopen. Zij doneren geld voor de Stichting Hulphond, die honden opleidt voor getraumatiseerde veteranen met PTSS. Ook hebben ze kransen gelegd in Normandië en het Belgische Ieper, slagveld van de Eerste Wereldoorlog, en ze zullen dat ook in Arnhem doen op 4 mei.

Garstenveld kwam op het idee voor de tocht toen hij twee jaar terug op Twitter de boodschap ‘Geen 4 mei voor mij’ tegenkwam. “Dat irriteerde me. Dan denk ik: jij hebt het niet helemaal begrepen. En ik zie het ook bij jongeren om me heen. Ze willen wel 5 mei vieren, maar wat 4 mei betekent, weten ze vaak niet. Daar wilde ik iets aan doen, maar dan wel op een originele manier.”

Lees ook:

Minne (11) vertelt het oorlogsverhaal van haar overgrootmoeder: ‘Ze werd met een nummer aangesproken, best raar’

Tijdens de ‘verhalendag’ in Madurodam, de aftrap van een reeks projecten in aanloop naar de jaarlijkse kinderherdenking van de Tweede Wereldoorlog, vertellen jong en oud persoonlijke oorlogsverhalen.

Deel dit artikel