Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Veel Marokkaanse homo's zijn nog te schuw voor de Canal Parade

Home

Jenda Terpstra

Initiatiefnemer Nassiri Belaraj op de Pink Marrakech. © Olaf Kraak

De Marokkaanse gayboot Pink Marrakech vaart vandaag voor de derde keer mee met de Canal Parade. De passagiers zijn alleen nog vooral wit.

Het merendeel van de Marokkaans-Nederlandse lesbiennes, homo's, bi's en transgenders (LHBT) vaart vandaag niet mee op de Marokkaanse gayboot Pink Marrakech. Ze zijn afwezig langs de grachten waar de Canal Parade doorheen vaart, ze missen de Gay Pride die Amsterdam afgelopen week in alle regenboogkleuren hulde. De angst om ontdekt of herkend te worden is te groot.

Lees verder na de advertentie

Nassiri Belaraj (42) is desondanks ontzettend gelukkig. Met een 'klein, angstig groepje' organiseerde hij in 2014 de eerste Marokkaanse gayboot. Nu is Pink Marrakech een beweging met zo'n vierhonderd leden. Belaraj organiseert bijeenkomsten, geeft voorlichting op scholen en vaart dit jaar voor de derde keer 'trots' door de grachten.

Met kleine stapjes groeit de Marokkaanse LHBT-gemeenschap, zegt Belaraj. Maar de meesten komen nog in het geheim. Vierhonderd leden van de besloten Facebookgroep Pink Marrakech bleek niet genoeg om de honderd plaatsen op de boot te vullen.

De Marokkaanse LHBT-ge­meen­schap groeit, maar de meesten komen nog in het geheim

Familie verliezen

'Lotgenoten', noemt Belaraj hen twijfelend. Hij wist al vroeg dat hij op jongens viel. Dat dit een schande was, wist hij ook. Angst en taboe overheersen in de Marokkaanse cultuur, zegt hij. Belaraj weet nog hoe hij eens een andere Marokkaan in de homobar tegenkwam. Ze schrokken allebei hevig, voelden zich betrapt. Wat als de ander jouw geheim aan je familie onthult? Toen ze elkaar later op straat tegenkwamen, deden ze of er niets gebeurd was.

Op zijn 25ste was Belaraj het dubbelleven moe. Hij wilde niet meer liegen. De keuze was helder: stoppen met leven of eerlijk verdergaan. Hij koos voor het laatste. Zijn moeder heeft het contact verbroken. Twee van zijn vier zusjes ziet hij nog.

Belaraj woont in Amstelveen samen met zijn vriend. Dat hij al vier jaar niets van zijn moeder gehoord heeft doet hem pijn, maar de vrijheid die hij nu heeft, is een enorme opluchting.

Veel Marokkaanse LHBT'ers durven dit niet, weet Belaraj. Ze trouwen onder druk van de familie en gaan af en toe naar Amsterdam om even vrij te zijn. Uit de kast komen betekent vaak je familie verliezen. Het kan bovendien gevaarlijk zijn. "Je hoeft maar één gek als broer te hebben." Belaraj kent LHBT'ers die zijn mishandeld, verstoten of onterfd. Hij adviseert eerst een eigen huisje en inkomen te hebben en dan pas uit de kast komen. Nog afhankelijk zijn van je familie kan vervelende situaties opleveren.

Uit de kast komen kan gevaarlijk zijn. Je hoeft maar één gek als broer te hebben

Taboe

Waar het taboe in de Marokkaanse cultuur vandaan komt, weet hij niet precies. De machocultuur misschien, of het islamitisch geloof. Belaraj is nog moslim, in tegenstelling tot veel andere LHBT'ers die volgens hem ten onrechte denken dat je moet kiezen tussen je identiteit en je geloof. Nergens in de Koran wordt homoseksualiteit genoemd, zegt hij. Mensen koppelen het aan aids. Ze denken dat je geen echte man bent. "Ze praten elkaar na, zonder te weten waarom. Ze discrimineren ons. Terwijl het land te klein is als zij worden gediscrimineerd."

Niet iedereen die uit de kast komt verliest zijn familie. Belaraj kreeg laatst een mail van een moeder wier zoon uit de kast kwam. Ze vroeg Belaraj om advies. Stapje voor stapje gaat het de goede kant op, weet hij zo. Of die andere moeder die laatst meegekomen was naar de bijeenkomst van Pink Marrakech. 'Jullie zijn allemaal mijn kinderen', had ze gezegd. "Iedereen huilen natuurlijk", zegt Belaraj.

Natuurlijk krijgt hij 'veel bagger' over zich heen van Marokkanen en moslims die het niet begrijpen. Maar hij gaat ermee door. Als worstelende Marokkaanse jongen zocht hijzelf tevergeefs naar een rolmodel. Nu helpt hij anderen, luistert naar hun verhaal. Ze zijn niet alleen, wil hij hun laten weten.

Boot 22 zijn ze vandaag, zegt Belaraj. Pink Marrakech-passagiers dragen een roze T-shirt met 'I'm Proud' erop in het Engels en Arabisch. Want dat zijn ze: trots.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

De Marokkaanse LHBT-ge­meen­schap groeit, maar de meesten komen nog in het geheim

Uit de kast komen kan gevaarlijk zijn. Je hoeft maar één gek als broer te hebben