Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Uitvaartbranche: schouwarts moet waarschuwen of lichaam van overledene radioactief is

Samenleving

Marten van de Wier

© ThinkStock

Schouwartsen moeten uitvaartondernemers waarschuwen als het lichaam van een overledene radioactief is, of als er besmettingsgevaar is door een ernstige ziekte. Daarvoor pleit Heidi van Haastert, directeur van de Branche­vereniging Gecertificeerde Ne­derlandse Uitvaartondernemingen (BGNU), vandaag in Den Haag. 

De politiek moet dat desnoods vastleggen in de Wet op de lijkbezorging, vindt Van Haastert. Zij spreekt namens de sector met leden van de Tweede Kamer. Het gaat volgens Van Haastert om overledenen die in hun laatste jaar ­behandeld zijn met radioactiviteit, of die overleden zijn aan een zeer ­besmettelijke aandoening. 

Lees verder na de advertentie

Volgens Van Haastert spelen artsen die informatie nu vaak niet door, omdat dat zou botsen met het medisch beroepsgeheim. Ze maakt zich zorgen over de veiligheid van medewerkers in de uitvaartbranche en nabestaanden.

Medewerkers moesten het crematorium heel snel verlaten en het gebouw moest worden ontsmet de Autoriteit Nu­cleaire Veiligheid en Stra­lings­be­scher­ming

Heidi van Haastert, directeur BGNU

“Bij steeds meer aandoeningen krijgen patiënten nucleaire gezondheidszorg in de laatste levensfase. Een lichaam kan na overlijden nog straling afgeven”, zegt Van Haastert. Medewerkers moeten dan beschermende maatregelen nemen (bijvoorbeeld een loodschort dragen).

Crematorium stilgelegd

Vorig jaar ging het mis bij een crematorium in Purmerend. Daar werd een overleden kankerpatiënt gecremeerd, terwijl medewerkers niet wisten dat er radioactieve deeltjes in het lichaam zaten. Zij hoorden dat van de nabestaanden. Deze ‘jodiumzaadjes’ moeten eerst door een specialist uit het lichaam worden verwijderd, voor dat gecremeerd kan worden. 

Het crematorium werd stilgelegd. “Medewerkers moesten het crematorium heel snel verlaten en het gebouw moest worden ontsmet de Autoriteit Nu­cleaire Veiligheid en Stralingsbescherming”, zegt Van Haastert. Als dat één keer gebeurt, is het risico beperkt. Maar uitvaartmedewerkers worden mogelijk herhaaldelijk aan straling blootgesteld, zonder het te weten.

Een andere zorg is dat Nederlanders door verre reizen vaker een ernstige besmettelijke ziekte oplopen, zoals ebola. Volgens artsenorganisatie KNMG is in het geval van een besmettelijke ziekte onduidelijk of een arts een uitvaartbedrijf mag waarschuwen. Bij radioactiviteit mag dat. Of artsen op eigen initiatief de uitvaartondernemers informeren, kan de KNMG niet zeggen. KNMG en BGNU spreken elkaar binnenkort over dit probleem.

Lees ook:

De regels voor begraven en cremeren zijn hopeloos verouderd, vindt D66

Bij begraven en cremeren moet meer rekening worden gehouden met persoonlijke wensen, zoals het direct ontvangen van de as of een islamitische begrafenis.

Zo ziet het werk van een ovenist in een crematorium eruit

Fotografe Fleur Wiersma bracht een bijzonder beroep in beeld: ze portretteerde de mensen die werken in het hart van een crematorium: bij de oven. 

Deel dit artikel

Medewerkers moesten het crematorium heel snel verlaten en het gebouw moest worden ontsmet de Autoriteit Nu­cleaire Veiligheid en Stra­lings­be­scher­ming

Heidi van Haastert, directeur BGNU