Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Turkse officieren vragen in Nederland asiel aan

Samenleving

Niels Markus

Asielzoekers in het Limburgse Euverem © anp
asiel

Na de coup in hun moederland heeft een aantal Turkse officieren asiel aangevraagd in Nederland. Zij zijn bang vervolgd te worden, wanneer zij terugkeren naar Turkije. De IND neemt voorlopig geen beslissing over hun asielverzoek.

NRC Handelsblad sprak met militairen die na de mislukte staatsgreep op 15 juli het bevel kregen hun buitenlandse post te verlaten om naar Turkije terug te keren. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij landverraad.

De officieren zeggen niet bij de coup betrokken te zijn geweest en weigeren naar Turkije te gaan. Begin januari besloot Turkije om soldaten die geen gehoor geven aan het bevel, hun staatsburgerschap te ontnemen. Volgens NRC zitten militairen die wel terugkeerden vast in Turkije, zonder aanklacht of proces.

Lees verder na de advertentie

Verlengde procedure

Om hoeveel officieren het gaat is niet bekend. De IND doet geen uitspraken over individuele gevallen. Wel is bekend dat sinds de coup meer dan 250 Turken in Nederland asiel hebben aangevraagd, voor de coup waren er nauwelijks Turkse aanvragen.

In Duitsland hebben ongeveer veertig Turkse officieren asielverzoeken gedaan, nadat hen gevraagd was naar Turkije terug te keren. Ook in België en Griekenland hebben Turkse soldaten asiel aangevraagd.  

De asielverzoeken van Turken in Nederland zijn door de IND in de zogeheten 'verlengde procedure' geplaatst. Daardoor kan de dienst een besluit over hun aanvraag tot achttien maanden uitstellen.

Volgens NRC zitten militairen die wel terugkeerden vast in Turkije, zonder aanklacht of proces

Niet schofferen

Naast de militairen zijn ook gevluchte Gülenisten daardoor nog in afwachting van een beslissing. Het ministerie van buitenlandse zaken heeft al een paar jaar het ambtsbericht voor Turkije, waarop de beoordelingen over asielaanvragen worden gebaseerd, niet geactualiseerd.

Asieladvocaten en Kamerleden van de oppositie denken dat de regering de hete aardappel voor zich uitschuift, om de Turkse president Erdogan niet te schofferen. Volgens hen hoopt de IND erop dat Turkije de noodtoestand in de komende achttien maanden opheft en dat de rust in het land terugkeert.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel

Volgens NRC zitten militairen die wel terugkeerden vast in Turkije, zonder aanklacht of proces