Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trump vreest voor de nationale veiligheid en verbiedt overname chipfabrikant

Samenleving

Koos Schwartz

Veel smartwatches maken gebruik van microchips gemaakt door Qualcomm. © Hollandse Hoogte / AP | Associated Press

De Amerikaanse president vreest dat de nationale veiligheid in het geding komt door de overname van de chipfabrikant.

President Trump heeft de overname van de grote chipfabrikant Qualcomm door branchegenoot Broadcom verboden. Volgens Trump kan Amerika's veiligheid in het geding komen door de deal. Het is de derde keer dat Trump om die reden een overname van een Amerikaans bedrijf door een buitenlandse firma verbiedt. 

Lees verder na de advertentie
Het verbod lijkt vooral gericht tegen China; het moet voorkomen dat China op het gebied van 5G dominant wordt

Niet eerder ging het om zo'n grote overname. Broadcom bood 117 miljard dollar (95 miljard euro) voor Qualcomm en zou bij slagen de op twee na grootste chipleverancier ter wereld zijn geweest.

Met het verbod lijkt Trump potentiële buitenlandse kopers van belangrijke Amerikaanse bedrijven te willen ontmoedigen. Trump wil niet dat zulke bedrijven in buitenlandse handen vallen, zeker niet in Chinese. Vorige week gebruikte Trump de nationale veiligheid als argument om heffingen in te voeren op buitenlands staal en aluminium.

Nog niet beklonken

Het verbod is om meerdere redenen pikant. Met nationale veiligheid als argument verboden Trump (twee keer) en zijn voorganger Obama (ook twee keer) alleen overnames die al waren beklonken. Bij Trump ging het om een producent van halfgeleiders en een bedrijf dat geldoverboekingen regelt. De kopers waren Chinees of aan China gelieerd. Obama verhinderde met hetzelfde argument de verkoop van Philips-dochter Lumileds aan een Chinese partij. Lumileds maakt led-lichtjes.

De koop van Qualcomm was nog niet beklonken. Qualcomm, bekend van zijn chips voor mobiel dataverkeer, wees de avances van Broadcom af. Qualcomm is zelf nog verwikkeld in de overname van het deels Nederlandse NXP. Blijkbaar wilde Trump de overname van Qualcomm coûte que coûte verhinderen.

Pikant is de reden voor het verbod. Trumps besluit is ingegeven door een comité dat investeringen, waaronder overnames, van buitenlandse partijen in de VS beoordeelt. Dat comité, CFIUS geheten, bestaat onder meer uit hoge ambtenaren van de ministeries van defensie en financiën. Volgens CFIUS bestaat de kans dat Broadcom na de overname zou bezuinigen op de onderzoeksuitgaven van Qualcomm. Qualcomm doet veel onderzoek naar 5G, het toekomstige wereldwijde systeem voor mobiele communicatie. Als dat onderzoek in het gedrang komt, zou het Chinese Huawei, dat ook veel onderzoek doet naar 5G, daarvan kunnen profiteren. En terwijl Qualcomm veel zakendoet met het Amerikaanse leger, heeft Huawei, volgens de VS, nauwe banden met China's politieke leiding.

'Geweldig, geweldig bedrijf'

Het verbod lijkt vooral gericht tegen China; en moet voorkomen dat China op het gebied van 5G dominant wordt. Maar Broadcom is geen Chinees bedrijf. Broadcom is een relatief jong, van oorsprong Amerikaans bedrijf dat vooral groeide door overnames. In 2016 werd het zelf overgenomen door het Singaporese Avago Technologies, maar het bleef Broadcom heten. 

Vorig jaar noemde Trump Broadcom nog 'een van de echt geweldige, geweldige bedrijven'. Broadcom-topman Hock Tan, afkomstig uit Maleisië, besloot toen zijn officiële hoofdkantoor van Singapore naar de VS te verplaatsen - een tweede hoofdkantoor staat daar al. Broadcom kreeg toestemming van de overheid voor de overname van Brocade Communication Systems, een Amerikaans techbedrijf.

Maar volgens CFIUS zou Broadcom 'banden met buitenlandse entiteiten' hebben. Huawei wordt daarbij niet met naam genoemd.

Wat Broadcom nu doet, is nog onduidelijk. In een tweeregelig persbericht meldde het dat de nationale veiligheid absoluut niet in het geding is met de overname van Qualcomm.

Lees ook: 
De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm wil het Nederlandse NXP inlijven. Maar Qualcomm wordt zelf belaagd door zijn branchegenoot Broadcom. Het levert bizarre overnamegevechten op.

Deel dit artikel

Het verbod lijkt vooral gericht tegen China; het moet voorkomen dat China op het gebied van 5G dominant wordt