Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trump roept nationale noodtoestand uit om bedrijven als Huawei te weren

Samenleving

Redactie

© REUTERS

De Verenigde Staten hebben een aantal maatregelen genomen om de Chinese telecomfabrikant Huawei van de Amerikaanse markt te weren. Volgens Washington werkt Huawei samen met de Chinese regering en kan Peking de netwerkapparatuur gebruiken om Amerikanen te bespioneren.

President Donald Trump tekende woensdag een decreet dat Huawei en het eveneens uit China afkomstige ZTE beperkt om hun apparatuur op de Amerikaanse markt te verkopen. Daarnaast heeft het Amerikaanse ministerie van economische zaken Huawei op een zwarte lijst geplaatst, waardoor Amerikaanse bedrijven lastiger zaken met de telecomgigant kunnen doen.

Lees verder na de advertentie

In het decreet worden geen specifieke landen en bedrijven genoemd, maar wordt een nationale noodsituatie afgekondigd. Op die manier kan het ministerie strikter toezien op de handel uit landen die een dreiging voor de nationale veiligheid vormen. Door Huawei daarnaast op een zwarte lijst te plaatsen, hebben Amerikaanse bedrijven een vergunning nodig om zaken met de telecomfabrikant te doen.

Ook in Nederland proberen de VS invloed uit te oefenen op de banden met Huawei: ambassadeur Pete Hoekstra waarschuwde in maart al om geen zaken te doen met het bedrijf.

Lees ook:

Doe geen zaken met het Chinese Huawai, waarschuwt Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra

De Amerikanen voeren campagne tegen het bedrijf Huawei. Ambassadeur Pete Hoekstra probeert Nederland ervan te overtuigen niet in zee te gaan met het Chinese techbedrijf voor de aanleg van supersnel mobiel internet.

Deel dit artikel