Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tot je spijt vernoemd naar die ene oom? Dan verander je toch je naam

Samenleving

Kristel van Teeffelen

© Getty Images

Het is nog geen schering en inslag, maar rechters zien ze vaker verschijnen: mensen die hun voornaam willen veranderen. 

Werden er in 2015 nog 503 verzoeken gedaan, dit jaar komt het aantal volgens schatting van de Raad voor de Rechtspraak uit op zo’n 580 zaken. Dat is net zoveel net als vorig jaar. 

Lees verder na de advertentie

Je naam officieel wijzigen, dat moet dus via de rechter. Die kijkt vooral naar de motivatie achter het verzoek. Vaak is die persoonlijk. Een naam doet denken aan een nare gebeurtenis of pijnlijke familiegeschiedenis. Of iemand heeft al een bijnaam en besluit die maar officieel te maken. De nieuwe naam moet dan wel aan wat regels voldoen. Een achternaam als Janssen als voornaam mag niet. Ongepaste aanduidingen worden ook afgewezen. 

Hoewel de procedure vaak schriftelijk verloopt, heeft de aanvrager wel een advocaat nodig die een officieel verzoekschrift indient.

Drempel

Heeft de rechter nog vragen, dan kan hij de persoon in kwestie oproepen in de rechtszaal te verschijnen. Waarom er zo’n drempel wordt opgeworpen? Het voorkomt dat de registers van de burgerlijke stand continu worden gewijzigd. 

De Raad voor de Rechtspraak, zeg maar het bestuur van de rechtsprekende instanties, weet niet waar de stijging van het aantal verzoeken vandaankomt. Iedereen heeft zo zijn eigen reden met een andere naam door het leven te willen. De aanvragen komen uit alle lagen van de bevolking, aldus de raad. 

Deel dit artikel