Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tienduizenden arbeidsongeschikten wachten op herkeuring

Samenleving

Ingrid Weel

ANP, BAS CZERWINSKI © ANP

Het aantal arbeidsongeschikten dat wacht op een medische herkeuring bij het UWV is opgelopen van 25.000 in 2015 naar uiteindelijk 37.000 dit jaar. “Zorgwekkend”, vindt minister Koolmees.

Al drie jaar wordt er gewerkt aan de werkachterstanden bij het UWV, maar tevergeefs. “Helaas hebben de acties die UWV tot nu toe heeft genomen vooralsnog onvoldoende opgeleverd”, schrijft minister Wouter Koolmees van sociale zaken aan de Tweede Kamer. Het aantal mensen dat wacht op een  medische herbeoordeling neemt zelfs toe.

Lees verder na de advertentie

De 37.000 mensen die een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen en wachten op een herkeuring, vormen nog maar een deel van de achterstand. Ook in de ziektewet behoren mensen na één jaar een medische keuring te krijgen en dat gebeurt vaak niet. Ook wachten er mensen die voor het eerst een WIA-uitkering aanvragen. De inschatting is dat er eind 2018 in totaal ruim 64.000 medische beoordelingen gedaan moeten worden. 

Indien iedere zieke werknemer of uit­ke­rings­ge­rech­tig­de gezien wordt door een ver­ze­ke­rings­arts, lopen de wachttijden op en neemt de dienst­ver­le­ning aan deze klanten af. Dat is onwenselijk.

Wouter Koolmees

“Een grote uitdaging”, noemt Koolmees deze achterstanden, die nu al jarenlang spelen. Er is al van alles geprobeerd. Miljoenen extra overheidsgeld, artsen die overwerkten en ook werden artsen-in-opleiding ingezet. Dat was een omstreden maatregel, die vooralsnog bijna niet heeft geholpen. Deze aio’s hebben veel begeleiding nodig van UWV-artsen en vertrekken vaak weer na korte tijd.

22 adviezen van een expertgroep

Koolmees heeft  daarom in november vorig jaar met het UWV een expertgroep opgericht. Deze groep heeft 22 adviezen geformuleerd die het artsenbestand moeten vergroten of de artsen effectiever moet laten werken. Dit is overigens niet de eerste groep deskundigen die deze problematiek moet oplossen. De vorige minister van sociale zaken, Lodewijk Asscher, had ook al een speciale taskforce in het leven geroepen.

In 2015 maakte Trouw de achterstanden publiekelijk bekend. Asscher was  destijds niet op de hoogte van dit probleem. Hij kondigde direct aan dat het anders moest. De Tweede Kamer eiste dat het UWV binnen een jaar de achterstanden zou wegwerken. Anno 2018 is het achterstallig werk echter alleen maar verder toegenomen. 

Een tekort aan artsen is de belangrijkste reden. Er wordt nu onderzoek gedaan naar het salaris van verzekeringsartsen. De expertgroep heeft de organisatie erop gewezen dat er weinig doorgroeimogelijkheden in de beloning voor verzekeringsartsen zijn.

Ingrijpende maatregelen

Als volgend jaar blijkt dat het probleem blijft bestaan, schuwt Koolmees ingrijpende maatregelen niet. Hij laat daar al een beetje over los. Zo overweegt hij taken van de arts over te laten nemen door andere werknemers van het UWV. Ook meldt de minister dat het een optie is om bepaalde werkzaamheden in het geheel niet meer uit te voeren. 

Eerder dit jaar gaf Koolmees al aan dat hij het geen probleem vindt als de keuring gedaan wordt door iemand anders dan een arts.  PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stelde toen dat zieke werknemers, gezien hun kwetsbare positie, altijd gezien moeten worden door een verzekeringsarts. Maar de minister was dat niet met hem eens. “Indien iedere zieke werknemer of uitkeringsgerechtigde gezien wordt door een verzekeringsarts, lopen de wachttijden op en neemt de dienstverlening aan deze klanten af. Dat is onwenselijk.”

Lees ook:  vorig jaar liet de voorganger van Koolmees al weten dat de achterstanden verder en verder oplopen 

In 2016 opperde het UWV om te gaan werken met artsen in opleiding.

Deel dit artikel

Indien iedere zieke werknemer of uit­ke­rings­ge­rech­tig­de gezien wordt door een ver­ze­ke­rings­arts, lopen de wachttijden op en neemt de dienst­ver­le­ning aan deze klanten af. Dat is onwenselijk.

Wouter Koolmees