Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Taboe: de meeste Nederlanders zijn gewoon gelukkig

Samenleving

Jamal Ouariachi

Jamal Ouariachi: "Ik heb nog nooit van mijn leven een depressie gehad" © Maartje Geels
Column

Geluk is hot. Paul Witteman is er wekenlang mee bezig geweest in zijn programma 'Witteman ontdekt: het geluk'. En bij het RTL Nieuws is het deze week 'Geluksweek'. Een vraag die daarbij telkens opduikt is hoe het toch kan dat de 'geluksindustrie' zo omvangrijk is, terwijl Nederland zevende staat op de VN-ranglijst van gelukkigste landen. Waarom zoeken we naar geluk als we al gelukkig zijn?

Die vraag impliceert dat gelukszoekers representatief zijn voor de gehele bevolking. Dat is net zo min waar als dat alle Nederlanders boze burgers zijn. Slechts een deel van de burgers is boos. En omdat die het hardst schreeuwen en op Twitter doodsbedreigingen rondstrooien, zijn we geneigd te denken dat iederéén boos is.

Maar de meeste mensen schreeuwen niet. De meeste mensen behoren tot de beruchte 'zwijgende meerderheid'. Die meerderheid vindt het gewoon wel best hoe het gaat.

Lees verder na de advertentie

Romantisch cliché

Misschien geldt dat ook voor de politiek van het geluk. Je hoort vaak dat het taboe op ziektes als depressie en burn-out doorbroken moet worden, maar het gaat in de media zo veel en zo vaak over depressie en andere mentale stoornissen, dat het eerder een taboe is geworden om te beweren dat je nog nooit van je leven een depressie hebt gehad. Ik heb nog nooit van mijn leven een depressie gehad.

Sterker nog, over het algemeen ben ik een gelukkig mens. Misschien is dat ook wel een taboe, zeker voor een kunstenaar. Kunstenaars horen te lijden, maar ik doe niet aan romantische clichés.

Ik ben gewoon gelukkig. En ik weet zeker dat er heel veel gelukkige Nederlanders zijn. De cijfers van de Verenigde Naties geven me gelijk.

Wat moeten we met die informatie? Nou, niets juist. If it ain't broke, don't fix it.

De boze burger zal dat misschien wegkijken noemen, maar weet u, dat is de boze burger maar.

Wegkijken of relativeren

Maar laten we bij de diagnose van onze maatschappelijke gesteldheid wél altijd blijven bedenken dat het in hoofdzaak goed gaat. De meeste mensen in Nederland leven bóven de armoedegrens, hebben wél te eten, kunnen wél hun hypotheek betalen. De ontploffende moslims vliegen ons niet dagelijks om de oren. De meeste mensen in Nederland hebben wél een partner, zitten niet in therapie.

De boze burger zal dat misschien wegkijken noemen, maar weet u, dat is de boze burger maar. Het is geen wegkijken, maar relativeren. En van relativeren ga je wat nuchterder nadenken, waardoor je beter in staat bent de problemen die er wel zijn, op te lossen.

En misschien moeten we die boze burger ondertussen lekker boos laten zijn. Want het zou bijvoorbeeld best eens kunnen dat de lui die via Twitter politici en columnisten met de dood bedreigen, in het echte leven hun kinderen minder slaan. Omdat ze hun agressie al kwijt zijn.

Misschien moet ik dáár eens een zelfhulpboek over gaan schrijven. Een titel heb ik al: Ik weet waar je woont, lul. Een gelukkiger gezinsleven in twintig dreigtweets.

© Trouw

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie
De boze burger zal dat misschien wegkijken noemen, maar weet u, dat is de boze burger maar.